Menü

A McKenzie torna nyomában

A McKenzie tornáról már szinte mindenki hallott. Nekem is ezt írták ki a hátfájásom kezelésére. A módszer kétségkívül remek, a világ 40 országában alkalmazzák. Az alapja, hogy egy erre kiképzett, szakintézeti oklevéllel rendelkező szakember (többségében gyógytornász) alapos állapot felmérés során a gerincbetegségeknél fellépő fájdalom lokalizációját követően egy közös munkában elnyújtja és megszünteti azt. A lényeg, hogy a beteg aktívan részt vegyen és 'meggyógyítsa' önmagát. Sok hazai, otthoni gyakorlást igényel, amelyhez sok türelem szükséges. Emellett nagyon fontos, hogy őszinték legyünk a kezelőnkkel, mert nem mindenkinél alkalmazható ez az eljárás, a fájdalom centralizáció nem mindig megoldható. Például ha különféle a gyulladásos betegségek, a tumoros megbetegedések és a súlyos csontritkulás van a háttérben, akkor sajnos ellenjavalt. Tehát, korán sem jó minden állapotra ugyanaz a gyakorlat. Kimondható, hogy ez a tornasor a nyugati orvoslás elvein alapuló, biomechanikailag, élettanilag és anatómiailag is alátámasztott hozzáállás/kezelési rendszer.

A sok előnye közül az egyike ennek a módszernek, hogy segédeszközmentes. Emellett a sok apró gyakorlat a mozgásszervi problémák okait, amelyek lehet a napközbeni egyoldalú terhelés vagy a hosszú ideig tartó ülés, kiegyenlíthetjük a nap folyamán többször végzett ellentétes irányú mozgással. Maga a módszert, ezt a mechanikus diagnózist és kezelési elvrendszert a fájdalom egyéni mozgásáról, is így fedezte fel és dolgozta ki az angolszász névadó orvos.

A személyre szabott segítség, feladatsor kialakításakor figyelembe veszi a szakember a páciens életmódját, hogy a lehető legkönnyebben beépíthesse hétköznapjaiba a tornát. Az önálló egyéni munkát később már csak érintőlegesen segítik. Általában a komolyabb problémák, műtétek megelőző kezeléseként is működik. A McKenzie- módszer tehát hosszú távon és távra kínál olyan gyakorlatokat, amelyekkel kezelhetjük magunkat a hát és nyaki részeken egyaránt. De mi helyzet más ízületek esetében, mint a váll és a térd? A módszer nagy hangsúlyt fektet a fájdalommentes teljes mozgástartomány mihamarabbi elérése és a panaszok kiújulásának megelőzésére. Fontos, hogy figyeljük a testünk üzenetét hozzánk és merjünk szakszerű segítséget kérni, hogy aztán szép lassan megtanulhassunk meggyógyítani magunkat.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.