Menü

Csíráztassunk. Mit, hogyan, miért?

Őszinte leszek. Kétszer is kaptam már ajándékba csíráztató edényt. Egyszer barátnőmtől, egyszer unokatestvéremtől. Mind a kétszer hatalmas örömmel fogadtam és lelkesen köszöntem meg, majd szépen titokban továbbajándékoztam. (remélem ők nem találkoznak majd ezzel a cikkel) Sajnos nem keltett bennem vágyat, hogy magokat öntözgessek és azt se tudtam, hogy kezdjek neki, milyen ízük lesz. A férjem is nézegette, de nem volt őszinte a mosolya. Aztán ment a csíratál az ajándéktasakba, kis szalaggal átkötve. Valaki másnak.

Nem is jutott eszembe többé, hogy valaha volt ilyenem, azonban egy számomra nagyon kedves barátomtól kaptam a télen egy kis ajándékot. Nekem küldte a kis dobozt. Nagyon vártam a meglepit. Kibontottam: csíráztató tál. Hmmm… De jó.

Az igazság az, hogy ha ez a valami már harmadszor is megtalál engem, akkor nagyon ragaszkodik hozzám, intő jel, ki kell próbálni. Hát akkor csíráztassunk. A barátom elmondta telefonon, hogyan kell, de nem figyeltem és elfelejtettem, azonban a gyengébbeknek készült használati utasítás, így követtem a tervet. A kis magokat (mert azt is kaptam hozzá) – név szerint brokkoli és retek, meg azt hiszem zsázsamag – beáztattam pár órára egy kis pohár vízbe (annyi vízbe, ami épp ellepte őket), majd leszűrtem és a megduzzadt szemeket lyukacsos csíráztató edénybe oszlattam el, a három fajtát a három kis rekeszbe külön-külön. Naponta figyeltem, gyakran átmostam, tanulmányoztam és olyan 1-2 nap múlva körvonalazódtak a csírakezdemények, majd 5-7 nap elteltével elkészültek a kis hajtások és lehetett kóstolni, salátába tenni, szendvicsbe kipróbálni, turmixba beledobni. Sötét helyen a csírák világosak lesznek és B2-vitaminban gazdagok. Világosban a csírák zöldek lesznek és C-vitaminban gazdagok. Ízük elsőre számomra szokatlan, jellegzetes, a retek és a brokkoli kifejezetten ízlett, eleinte érdekes, némelyik kicsit csípős, de megszokható, megszerethető.

Miért kellene csírákat ennünk? Mert a csírák enzimbombák. A brokkolinak, a vöröskáposztának, a reteknek és a hagymának a csírái a leggazdagabbak vitaminok és enzimek tekintetében, ezért érdemes lenne rendszeresen fogyasztanunk ezeket. A brokkoli csíra például vértisztító, csont és látáserősítő hatású. Csökkenti a daganatos betegségek kialakulását. Étvágyjavítóként is javasolják. A csíranövény 5 – 6 nap csíráztatás után fogyasztható. Amivel én nehezen békéltem meg a csíráztatás alatt, az a szaga. Abban a hét napban, amíg folyamatosan alakultak a növénykéim, végig éreztem a lakásban a magok erőteljes, jellegzetes aromáját. Lehet, hogy csak nekem volt szokatlan, s más nem így gondolja, én azonban mindig éreztem a növényeket, amikor beléptem a lakásba.

Aki úgy dönt, hogy megismerkedik ezzel a vitathatatlanul egészséges élelmiszerrel és szokással, az figyeljen arra csíráztatáskor, hogy kerülje a csírák hőkezelését, tehát ne főzze, ne süsse meg, mert ezáltal károsodik és elveszíti előnyös tulajdonságainak nagy részét. A legegészségesebb, ha nyersen fogyasztjuk ezeket a növényeket. Egy fél marékkal tehetünk a salátáinkba, szendvicseinkbe, de köretként is el tudom képzelni húsok mellé.

Nem tudok hirtelen semmilyen más olyan zöldnövényt mondani, ami ennyire koncentráltan tartalmaz számos vitamint és tápanyagot. Magas a vitamintartalmuk mellett jelentős az aminosav-, az enzim-, az antioxidáns- és az ásványi anyag tartalmuk is, ezáltal fontos, értékes tápanyagforrást jelentenek, azonban gondosan ügyeljünk arra, hogy magokat megbízható helyről vásároljunk.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

Lélekerősítő technikák

Van, hogy minden összejön: szerelmi csalódás, fejmosás a főnöktől, apró baleset, betegség, balul sikerült ötlet, oktalan felszólító levél. Mindenkinek vannak jobb és rosszabb periódusai az életben. Van, aki könnyen túlteszi magát a problémákon, másnak meg gombóc nő a torkában és összeszorul a gyomra, és a legszívesebben meglapulna, elbújna a főnök, a kollégák, a család elől.