Menü

Csíráztassunk. Mit, hogyan, miért?

Őszinte leszek. Kétszer is kaptam már ajándékba csíráztató edényt. Egyszer barátnőmtől, egyszer unokatestvéremtől. Mind a kétszer hatalmas örömmel fogadtam és lelkesen köszöntem meg, majd szépen titokban továbbajándékoztam. (remélem ők nem találkoznak majd ezzel a cikkel) Sajnos nem keltett bennem vágyat, hogy magokat öntözgessek és azt se tudtam, hogy kezdjek neki, milyen ízük lesz. A férjem is nézegette, de nem volt őszinte a mosolya. Aztán ment a csíratál az ajándéktasakba, kis szalaggal átkötve. Valaki másnak.

Nem is jutott eszembe többé, hogy valaha volt ilyenem, azonban egy számomra nagyon kedves barátomtól kaptam a télen egy kis ajándékot. Nekem küldte a kis dobozt. Nagyon vártam a meglepit. Kibontottam: csíráztató tál. Hmmm… De jó.

Az igazság az, hogy ha ez a valami már harmadszor is megtalál engem, akkor nagyon ragaszkodik hozzám, intő jel, ki kell próbálni. Hát akkor csíráztassunk. A barátom elmondta telefonon, hogyan kell, de nem figyeltem és elfelejtettem, azonban a gyengébbeknek készült használati utasítás, így követtem a tervet. A kis magokat (mert azt is kaptam hozzá) – név szerint brokkoli és retek, meg azt hiszem zsázsamag – beáztattam pár órára egy kis pohár vízbe (annyi vízbe, ami épp ellepte őket), majd leszűrtem és a megduzzadt szemeket lyukacsos csíráztató edénybe oszlattam el, a három fajtát a három kis rekeszbe külön-külön. Naponta figyeltem, gyakran átmostam, tanulmányoztam és olyan 1-2 nap múlva körvonalazódtak a csírakezdemények, majd 5-7 nap elteltével elkészültek a kis hajtások és lehetett kóstolni, salátába tenni, szendvicsbe kipróbálni, turmixba beledobni. Sötét helyen a csírák világosak lesznek és B2-vitaminban gazdagok. Világosban a csírák zöldek lesznek és C-vitaminban gazdagok. Ízük elsőre számomra szokatlan, jellegzetes, a retek és a brokkoli kifejezetten ízlett, eleinte érdekes, némelyik kicsit csípős, de megszokható, megszerethető.

Miért kellene csírákat ennünk? Mert a csírák enzimbombák. A brokkolinak, a vöröskáposztának, a reteknek és a hagymának a csírái a leggazdagabbak vitaminok és enzimek tekintetében, ezért érdemes lenne rendszeresen fogyasztanunk ezeket. A brokkoli csíra például vértisztító, csont és látáserősítő hatású. Csökkenti a daganatos betegségek kialakulását. Étvágyjavítóként is javasolják. A csíranövény 5 – 6 nap csíráztatás után fogyasztható. Amivel én nehezen békéltem meg a csíráztatás alatt, az a szaga. Abban a hét napban, amíg folyamatosan alakultak a növénykéim, végig éreztem a lakásban a magok erőteljes, jellegzetes aromáját. Lehet, hogy csak nekem volt szokatlan, s más nem így gondolja, én azonban mindig éreztem a növényeket, amikor beléptem a lakásba.

Aki úgy dönt, hogy megismerkedik ezzel a vitathatatlanul egészséges élelmiszerrel és szokással, az figyeljen arra csíráztatáskor, hogy kerülje a csírák hőkezelését, tehát ne főzze, ne süsse meg, mert ezáltal károsodik és elveszíti előnyös tulajdonságainak nagy részét. A legegészségesebb, ha nyersen fogyasztjuk ezeket a növényeket. Egy fél marékkal tehetünk a salátáinkba, szendvicseinkbe, de köretként is el tudom képzelni húsok mellé.

Nem tudok hirtelen semmilyen más olyan zöldnövényt mondani, ami ennyire koncentráltan tartalmaz számos vitamint és tápanyagot. Magas a vitamintartalmuk mellett jelentős az aminosav-, az enzim-, az antioxidáns- és az ásványi anyag tartalmuk is, ezáltal fontos, értékes tápanyagforrást jelentenek, azonban gondosan ügyeljünk arra, hogy magokat megbízható helyről vásároljunk.

Mit jelent a hold légzés és mi a szerepe az elalvásban?

Az alvászavarok manapság népbetegséggé váltak: egyre többen küzdenek azzal, hogy hosszú percekig, sőt órákig forgolódnak az ágyban, mire végre sikerül elaludniuk. A stressz, a képernyők kék fénye, a felgyorsult életmód és a túl sok inger mind hozzájárul ahhoz, hogy este nehéz kikapcsolni.

Hogyan készüljünk fel biztonságosan a túrázásra?

A természetjárás egyik legnagyobb előnye, hogy bárki számára elérhető, és nem igényel különleges felszerelést vagy tanfolyamot. Mégis érdemes néhány alapvető dologra figyelni, hogy a kirándulás élménye ne váljon kellemetlenné.

„Me-time” mini szokások – 10 perces énidő, ami csodákra képes

A mindennapok rohanásában olyan könnyen elfelejtjük, hogy mi is emberek vagyunk, nem csak feladatokat teljesítő gépek. Pedig néha elég 10 perc énidő, és mintha újraindítanánk a lelkünket.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.

A biztonság illúziója: Mire fókuszáljunk a bizonytalan világban?

A mindennapok kiszámíthatatlansága óhatatlanul ránk telepszik. Egy járvány, egy hirtelen élethelyzet vagy éppen egy múltbéli esemény következménye elég ahhoz, hogy összeomoljon az a lét, amit addig megkérdőjelezhetetlennek hittünk. Munkahelyek, kapcsolatok és tervek hullhatnak szét egyik napról a másikra, és ilyenkor válik világossá, hogy sokszor nem valódi biztonságban, hanem annak illúziójában éltünk.