Menü

Lennél vegán?

Pár éve a kérdést sem értettem volna még. De tényleg. Ma már többet tudok a táplálkozási irányzatokról, s úgy döntöttem (különösen a téli ünnepi lakomák után), hogy 1 hónapig kipróbálom a növényi alapú életmódot, azaz a vegán étrendet. Mielőtt azonban folytatnám a saját sztorimat, nézzük át gyorsan, hogy mi is a különbség a vegetáriánus és a vegán között. A vegetáriánusok nem fogyasztanak semmilyen formában húskészítményeket (halat sem). Bizonyos típusaik tányérján szerepel állati eredetű étel, mint például tojás vagy tejtermékek (sajt, vaj) ekkor ovo-lakto vegetarianizmusról beszélünk. Amennyiben a zöldségek, gyümölcsök mellett csak tojást eszik az illető, akkor ovo vegetáriánusnak hívjuk, ha pedig csak tejtermékeket fogyaszt, akkor lakto vegetáriánusnak.

A legszigorúbb étrend kétségtelenül a vegánoké, ők szigorúan csak és kizárólag növényi eredetű táplálékokat visznek be a szervezetükbe. Nem esznek sajtot, nem fogyasztanak halat, nem vesznek magukhoz tojást, sőt még a méz sem szerepel az étlapjukon. A vegán étrend egyik szélsőséges változata a nyers vegánok tábora, akik mindent nyersen fogyasztanak, zöldséget, gyümölcsöt, magokat, csírákat. Ételeiket maximum 45 fokon készítik el.

Ezzel a vegán étrendemmel elég nagy fába vágtam a fejszémet, noha annyiban volt könnyebb dolgom, hogy jó ideje nem vagyok nagy húsevő, fogyasztom, de megvagyok nélküle napokig is akár. A táplálkozásban átálltam ezúttal tudatosan a húsmentes, vagyis egészen pontosan az állati eredetű ételektől és élelmiszerektől mentes életre néhány hétig, s kíváncsian vártam, vajon mit ehetek majd, vagy mikor halok éhen. Természetesen mindenféle állati eredetű dolgot kizártam az étkezésemből (nincs méz a teába, se egy kis sajt este, se joghurt). Nekem fontos a változatos étkezés, így nem az volt a célom, hogy banánon és répán éljek hetekig. Az étkezéseimet teljes értékű gabonákkal építettem fel, reggelire gyakran ettem zabkását gyümölcsökkel, igaz ez korábban is szokásom volt.

Ebédre köles, rizs volt a köretem, sokszor ettem tésztákat például spenóttal vagy más zöldségekkel, megszerettem a csicseriborsót magas fehérjetartalma miatt, több brokkolit ettem, főzelékeket, igaz hiányzott a párolt zöldségek tetejéről a sajt, olykor egy joghurt a gyümölcsök mellé, de magában is szívesen fogyasztottam a banánt, mandarint, almát, kivit, avokádót, ittam a narancs levét a délutáni tejeskávém helyett. Főzelékekhez puffasztott rizst ettem gyakran. Nagy kedvenceim voltak eddig is az olajos magvak, most azonban élveztem, hogy ezeket büntetlenül nassolhatom, nagyon szeretem a kesudiót, mogyorót, mandulát. A natúr mogyoróvajam mindent vitt, ha reggelente a zabkásámba tettem, késő délutánig telített.

Sportolóként a fehérjebevitelem viszont aggasztott és szívesen nyúltam volna a polcon lévő tejsavó fehérjémhez, de nem tehettem, mivel tejszármazék nem szerepelhet vegán étrendben, ezért növényi fehérjeporokhoz folyamodtam és alkalmanként azzal fedeztem a fehérjeszükségletemet edzések, futások után. Bevallom, ezek az italok nem voltak ínyemre, a növényi fehérjeporokat nem szerettem meg, de gyümölcsökhöz turmixolva nem volt kellemetlen az ízviláguk. Én szóját nem fogyasztok, de aki igen, az a csicseriborsó, tarkabab mellett szójával is elérheti a kívánt fehérjemennyiséget, illetve a mandula is igen magas fehérjetartalmú élelmiszer, így hús, tojás és túró nélkül is szépen be lehet vinni a szükséges adagot. A vitamin és ásványi anyag pótlása is megoldható növényi alapú étrenddel, csak ügyelni kell rá, hogy megfelelő növényeket válogassunk össze az étkezéseinkhez, igaz a B12 vitamint én tabletta formájában szedtem a növényi étkezés kiegészítéseként.

Összességében a próbaidő elteltével megállapíthattam, hogy a közérzetem minden esetben jobb volt, az étkezések után nem éreztem elnehezültnek magam, nem puffadt fel a hasam, ellenben jóllaktam, nem maradtam éhes. Energiám - a megfelelő szénhidrátbevitelnek is köszönhetően – bőven volt, simán tudtam teljesíteni a reggeli edzéseimet, olykor másfél órás futásaimat. A bőröm tisztább lett, ezzel volt gondom korábban, de most éreztem, hogy tisztább, egészségesebb kinézetű. Megkockáztatom, talán olcsóbb is volt az étrendem hús nélkül. A tejtermékek közül a sajt alkalmanként jól esett volna és azért heti egyszer egy grillezett csirkemell vagy sült csirkecomb is hiányzott, azonban mégis őszintén mondhatom, hogy - bár nem tudom elképzelni, hogy áttérjek a vegán étrendre, vagy, hogy kihagyjam a mézet a reggeli teából – a hús-és tejfogyasztást heti egy alkalomra redukálom, a gyümölcs-zöldség fogyasztását pedig napi szinten megemelem. Ha tehetem, többször veszek mandulatejet, mint eddig és diétás sütik helyett inkább egy banánt, vagy egy marék kesudiót fogok délután uzsonnázni. A szélsőségekre nem bíztatnék senkit, a mértékletes hús-és tojás, tejfogyasztásra azonban igen.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.