Hogyan segíthetünk az állatoknak átvészelni a telet?
- Dátum: 2019.02.01., 11:48
- Martinka Dia
- állatok, alma, átalussza, dió, eleség., életfunkció, elraktároz, etetési időszak, fagy, feléli, hibernál, hideg, hónapok, hüllő, időjárás, köles, költözik, kutat, madár, madáretető, menedék, olajos mag, rejtekhely, rovar, sün, szükséglet, tápanyag, táplálékhiány, tél, téli álom, víz, zord, zsiradék
Ha a válaszod a „jó kérdés” meg a „sehogy”, akkor neked szól ez a cikk. Lássuk, hogyan segíthetünk nekik átvészelni a hideg téli hónapokat!
A kertekben előforduló legtöbb vadon élő állat átalussza a telet. Ez számukra a legjobb megoldás, hiszen a téli álom megkönnyíti az életüket zord, fagyos, táplálékhiányos időjáráskor. A telet az állatok fajtáiknak megfelelően élik meg, míg egyesek melegebb vidékre költöznek, más állatok téli álmot alszanak, vagy egyesek hibernálják magukat. Mindenki megpróbál túlélési módot keresni. Az ízeltlábúak, kétéltűek és hüllők megfelelő hőmérsékletű rejtekhelyet keresnek, életfunkcióikat lecsökkentik, szinte megmerevednek.
A legtöbb rovar teljesen üres gyomorral megy téli álmára, ellenben a hüllők közül több még előbb jóllakik, és téli álmuk alatt az elraktározott tápanyagaikból fedezik szükségleteiket.
A rovarok és vadon élő kistestű állatok télen bokrok, tuskók és levélkupacok alatt húzódnak meg, a fák és bokrok közé vackolják be magukat, vagy a földben találnak menedéket. Azok az állatok azonban, akik nem alszanak téli álmot, keményen küzdenek a téli hónapokban élelemért, menedékért. Ekkor használják fel az elraktározott zsírtartalékukat. A téli hónapok túléléséért folytatott küzdelmüket többféle módon segíthetjük. A madarak esetében elhelyezhetünk madáretetőket a fákra, kertbe, melybe olajos magvakat és vizet tehetünk.
A madarak etetési időszaka hivatalosan Magyarországon az első fagyok beköszöntével kezdődik (általában november elejétől) ezek tartós megszűnéséig (akár április közepéig) tart. Etetésnél elég néhány marék magot kiszórnunk, illetve az állatkereskedésekben beszerezhető madáreleség, köles és a durvára tört dió is tökéletesen megfelel. Segíthetünk azzal is, ha a fák ágaira egy-két almát felszúrunk.
Olajos magvak alatt a nem sózott, nem pirított, magas olajtartalmú fekete napraforgómagot értjük, illetve tört diót, de tehetünk hozzá kölest is. A napraforgó, dió és köles mellett a mogyoró, földimogyoró, kesudió, pisztácia is potenciális téli madáreleséget jelent. Az olajos magvak mellett fontos téli etetőanyag az állati zsiradék is: a kacsa-, liba- és sertésháj; a sertésszalonna; a faggyú, melyet szintén elhelyezhetünk a madáretetőknél.
Az olajos magvak és az állati zsiradék mellett gyümölccsel, elsősorban a legolcsóbb almával is etethetünk. Ezeket lehetőleg szúrjuk fel bokrok és fák ágcsonkjaira, de néhány szemet a talajra is tehetünk. Az almát gyakorlatilag minden madár kedveli. Fontos tisztában lenni a madáretetés felelősségével, hiszen a madarak hamar megszokják a lelőhelyet és számítanak az etetőhelyek táplálékkínálatára a jövőben is, így évről-évre akár messziről is visszatérnek a megszokott etetők közelébe, ezért ha váratlanul abbahagyjuk az eleség pótlását, a madarak nehéz helyzetbe kerülhetnek.
Nemcsak a madaraknak nehéz átvészelni a telet, a sünökre is gondolni kell. Sajnos a sünök közel fele elpusztul élete első telén, mert éheznek, fáznak és nem élik túl a téli zord időjárást. Zsírtartalékaikat felélik, így folyton élelem után kutatnak. Nekik vizet és kutya- vagy macskaeledelt adhatunk.
Egy kevés madáreleség az ablakpárkányon, egy alma a fa ágain, egy darab szalonna vagy egy marék olajos mag az etetőben máris nagy segítséget jelent az éhező madarainknak, arról nem is beszélve, a gyerekek milyen szívesen figyelik ablak mögül, ahogy ezek az állatkák megtalálják és elfogyasztják az eleséget.
Hogyan készüljünk fel biztonságosan a túrázásra?

A természetjárás egyik legnagyobb előnye, hogy bárki számára elérhető, és nem igényel különleges felszerelést vagy tanfolyamot. Mégis érdemes néhány alapvető dologra figyelni, hogy a kirándulás élménye ne váljon kellemetlenné.
„Me-time” mini szokások – 10 perces énidő, ami csodákra képes

A mindennapok rohanásában olyan könnyen elfelejtjük, hogy mi is emberek vagyunk, nem csak feladatokat teljesítő gépek. Pedig néha elég 10 perc énidő, és mintha újraindítanánk a lelkünket.
Budapest rejtett kincsei

A fővárost sokan Európa egyik legszebb településeként ismerik. A legtöbb magyar számára is van egyfajta sajátos érzése a frekventált részeknek. A Parlament, a Lánchíd vagy a Halászbástya képei sorra bejárják az Instagramot és a Facebookot. Azonban mi van a kevésbé ismert helyekkel? Ugyanis a metropolisz tele van félreeső szegletekkel, elfeledett történetekkel és olyan zugokkal, amelyeket még az itt élők közül sem mindenki ismer.
Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.