Menü

Barangolás a sajtok világába 1. rész

Történeti áttekintés:

A valószínűsíthető időpontok az első sajtkészítésre Kr.e. 8000 és Kr.e. 3000 közé tehető. Az első sajtokat a közel-keleten élő nomád türkök készítették. Valószínű, hogy a sajtot véletlenül fedezték fel, oly módon, hogy az állati gyomorból készült tárolóedénybe rakott tej egy idő után aludttejre és savóra bomlott. Erről a történetről számos legenda szól. Az egyik szerint a sajtot egy arab nomád fedezte fel: tejjel töltött meg egy nyeregtáskát, hogy azt fogyassza az úton, ameddig keresztüllovagol a sivatagon. Hosszú órás lovaglás után megállt, hogy szomját oltsa, és látta, hogy a tej vizes folyadékká vált, amelyben szilárd fehér darabokban vált ki a sajt. A nyeregtáska egy fiatal állat gyomrából készült, ez egy megalvasztó enzimet tartalmazott, amit renninként (alvasztóenzim) ismerünk. A tejet valójában a rennin, a forró napsütés és a ló vágtató mozgásának kombinációja aludttejjé és savóvá választotta el. A sajtkészítés fokozatosan fejlődött, ahogyan a készítés módja elterjedt a népek között. Az első volt a folyékony erjesztett tej, mint például a joghurt és a kefir. A sajt klasszikus variációi közül sokat a középkori szerzeteseknek köszönhetünk.

Old Amsterdam:

Egy olyan holland ínyencsajt, amit tökéletesre érlelnek, és ízét rendszeresen ellenőrzik. Kiválóan magas minőségű, könnyedén vágható, leginkább vajas, Gouda-ra emlékeztető ízzel rendelkezik. Ez a sajt csak akkor kerülhet a boltok polcaira, ha az íz és a minőség megfelel a gyártó által támasztott szigorú minőségellenőrzési procedúrájának. Az eredmény persze méltán kiérdemelte a ’Premier Grand Cru Classé’ elismerést. Számos Európai aranyérmet nyert ínyencversenyeken. Kínálják előételként, vagy egy kellemes vacsora után, vörös- és fehérborhoz egyaránt illik.

Raclette:

Félkemény tehénsajt, Svájcban, Alpokban és Franciaországban is készítik. A raclette szó a francia „racler” szóból származik, amelynek a jelentése: „kaparja”. A sajtot felmelegítik és kaparással a megolvadt réteget főtt zöldségekre, burgonyára folyatják. A Raclette sajt Svájc egyik leghíresebb étele, de nagyon kedvelt a szomszédos országokban is.

Ha kedvet kaptál ahhoz, hogy megkóstold, íme egy recept.

RACLETTE MEXICANA

Hozzávalók: 1 doboz kukorica, 20 dkg zöldbab, 1 fej hagyma, kevés vaj, oregano, só, 25-30 dkg sajt, bors

Előkészítése: Tisztítsuk meg a zöldbabot, vágjuk 2 centis darabokra, és főzzük meg. Szűrjük le a babot és a kukoricát, öblítsük le hideg vízzel. Olvasszunk meg egy diónyi vajat, majd a vékonyan felszeletelt hagymát futtasuk át rajta, adjuk hozzá a babot és a kukoricát. Sózzuk, borsozzuk. Az elkészült zöldséget készítsük az asztalra a vékonyan felszeletelt sajttal együtt.

Elkészítés: Minden sütőtálkába szedjünk egy kevés zöldséget, majd tegyünk rá egy szelet sajtot, szórjuk meg egy csipet oreganoval, és süssük meg.

Fontina:

A vadregényes Valdostan-hegyek jól olvadó, zsíros, tehéntejes sajtja, melyet a valle d’aostai tehenek adnak. Az olasz Alpok sajtjának puhasága arra csábít, hogy kipróbáld fondühöz, vagy rakott ételek tetejére olvasztva. Narancsszínű héja, apró lyukacsos tésztája igazán ínycsiklandozó.

Pecorino

A pecorino szó juhot jelent, hiszen kezdetben kizárólag juhtejből állították elő ezt a kemény, aromás sajtot. Manapság már kecske- és tehéntejből is készítik. Toszkána, Szardínia és Szicília a legnagyobb Pecorino előállító régió. Mindegyik tájegység némileg eltérő ízű és állagú sajtot készít. Mindannyiunk legnagyobb örömére könnyedén reszelhető, ezért a parmezán kiváló alternatívája lehet a konyhában. Érdekesség: A szardíniai pecorinónak létezik egy fajtája, amit csak erősebb gyomrú és idegzetű ínyenceknek fogyasztják, mivel ebben élő lárvák nyüzsögnek.

Scamorza

Ha kipróbálnál mást is a mozzarella helyett, nem is választhatnál jobbat a Scamorzánál. Ez a füstölt, hevített, gyúrt sajt (túrósajt) gyorsan meghódította teljes Olaszországot. Friss tejes krémes zamatú, pizzára reszelve isteni.

A következő részben újabb specialitásokat fogok bemutatni, hogy mindenkinek lehetősége legyen ízlésének megfelelően válogatni.

Szerző: Udvari Fanni

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!