Menü

Ivartalanítsuk-e házi kedvenceinket?

Már-már úgy tűnt, elfogadottá válik az ivartalanítás ténye és előnyei is elismertek lesznek, nemrégiben mégis egyre több ócsároló cikkel találkozhatunk az interneten. Miért válasszuk mégis az ivartalanítást? Miként biztosíthatunk jobb életet kedvenceinknek? Sokszor folyik vita a körül, hogy egy kedves kutyus vagy egy cicus egyáltalán családtagnak számíthat-e. Kezelhetjük-e valódi családtagként? Sokan el sem tudják képzelni, hogy beengedjék állataikat a házba, mások nem tudnának a nélkül élni, hogy megosszák ágyukat kedvencükkel.

Ezek után még az ivartalanítás elvégzését vagy elvetését is át kell gondolnunk. Sokan állatkínzásnak tartják, hiszen jobban belegondolva, és egyben csúnyán szólva, embertársainkat sem ivartalaníttatja senki, ha szerinte nem érdemes utódok vállalására, gondozására. Ha tüzetesebben utána olvasunk, számos ember végeztet sterilizáló műtétet különböző okokból kifolyólag, és utána is ugyanolyan életminőséget tudhatnak magukénak. Persze ez sem az élet természetes lefolyása, de ezzel még nem teszünk nagy kárt a világban, mint ahogy azzal sem, hogy a csak bennünk bízó, feltétel nélküli szeretet adó kis kedvenceink hormonális életét lecsökkentjük, és ezzel egy nyugodtabb életet biztosítunk számukra.

Merthogy nem kevés előnye van az ivartalanításnak. Többek között például:

Kan kutyusaink kevesebb alkalommal fognak jelölgetni, így kellemesebb élmény lesz a séta, és a kertben a fű sem fog olyan gyorsan kiégni.

Kedvenceink kevesebbszer fognak elszökni, ha alacsonyabb az ivari hormontermelés szintje.

Agresszív egyedek esetén csökken az agresszió mértéke, ezen felül minden egyedre jellemző, hogy az ivartalanítás után már nem szereznek maguknak több ellenséget.

Általában véve csökken a rákbetegség kialakulásának kockázata.

Csökken a túlnépesedés. A menhelyek telítettségét, a kutyusok állapotát és a számos internetes posztot tekintve ez egy rendkívüli előny!

Kedvencünk akár 3-5 évvel is tovább élhet, ha ivartalanítva van, tehát ezzel még az élettartamát is növelhetjük.

Az állatok – szerencsére vagy sajnos, ezt nem tudhatjuk – nem képesek felfogni, hogy min mentek keresztül, tehát a műtétből való felépülés után nekik az lesz a természetes állapotuk. Nem fognak azon keseregni, hogy valamijüket elveszítették.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.