Menü

Mesterséges édesítőszer: se nem jó, se nem rossz

A cukorhelyettesítők semmilyen egészségügyi előnnyel nem rendelkeznek, viszont kárt sem okoznak – derült ki egy nemrég megjelent tudományos összefoglalóból.

Tudósok egy csoportja, akik a mesterséges édesítőszerekkel kapcsolatos tanulmányok halmazát vizsgálták át, nem találtak bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy azok bármilyen egészségügyi kárt okoznának az emberi szervezetben.

A kutatók 35 megfigyelést célzó, illetve 21 kísérletes tanulmányt néztek át, amelyek a mesterséges édesítőszerek hatását vizsgálták gyerekekre és felnőttekre egyaránt. Egyes tanulmányok a mesterséges édesítőszerek szervezetbe való bevitelét vagy nem bevitelét célozták meg, míg mások a bevitt mennyiségeket hasonlították össze.

Nem bukkantak meggyőző bizonyítékra, ami szerint azt állíthatnánk, hogy a nem cukortartalmú édesítőszerek felnőttekben bármilyen hatást gyakorolnának az étkezési szokásokra, a rákra, a szív- és érrendszeri betegségekre, a vesebetegségre, a hangulatra, a viselkedésre vagy az észlelésre. Sőt, az egyik tanulmányban még arról is beszámoltak, hogy a mesterséges édesítőszerek minimálisan ugyan, de előnyöst hatást gyakorolnak a fogyásra, illetve a vércukorszintre.

Azok a tanulmányok, amelyek a gyerekek szervezetére kifejtett hatást vizsgálták, hasonló eredményeket mutattak. Bár egyes tanulmányok gyenge bizonyítékát tudták mutatni, hogy azoknál a gyerekeknél, akik mesterséges édesítőszereket kaptak, magasabb vércukorszint-emelkedést tapasztaltak.

A publikáció első szerzője, Dr. Joerg J. Meerpohl, a Freiburgi Egyetem munkatársa azt nyilatkozta: „a munka célja az volt, hogy összefoglaljuk a bizonyítékokat, nem az, hogy alkalmazásbeli javaslatokat tegyünk”.

Természetesen az, hogy nem találtak bizonyítékot, hogy a mesterséges édesítőszerek károsak lennének, nem zárja ki annak lehetőségét. Mindenesetre ő így nyilatkozott: „Nincs szükség arra, hogy mesterséges édesítőszerek legyenek az ételeinkben. Vannak olcsóbb és szélesebb körben elérhető alternatívák is, hogy ételeinket mesterségesen édesítsük. Mindig ihatsz vizet diétás kóla helyett”.

Forrás: https://www.nytimes.com

A pizzáról

A pizza sok ember kedvenc étele. Röviden, ha le akarjuk írni akkor úgy lehetne meghatározni, hogy kelt tésztából készült, korong alakú lapra helyezett tészta, melyet vagy paradicsomos vagy tejfölös szósszal kennek meg majd erre különféle feltétek kerülnek, és legtöbbször sajtot reszelnek rá. Majd kemencében megsütik.

Egzotikus gyümölcsök, amelyekről még nem is hallottál…

Lehet, hogy még nem is hallottál a világ legfinomabb és legegészségesebb gyümölcseiről. A különleges finomságok szerencsére már a legtöbb szupermarketben, itthon is elérhetőek. Nézzük, melyek is azok, amiket mindenképp érdemes megkóstolni…

Egy pohár sós víz jótékony hatásai

A reggeli sós víz fogyasztásának számtalan előnye van, többek között normalizálja a vércukorszintet, beindítja az anyagcserét, erősíti a csontokat és az immunrendszert.

Ínycsiklandozó fahéjas-almás finomságok

Az alma meg a fahéj a legjobb barátok a világon - ahova az egyik megy, oda megy a másik is. Sütiben pedig mennybe mennek!

A narancsról

A narancs az egyik legkedveltebb déligyümölcs és szerencsére az év minden szakaszában megtalálható a boltok polcain. Magas C-vitamin tartalma mellett még számos más értékes anyag megtalálható benne…