Menü

Milyen süteménnyel készüljünk a Mikulás érkezésére?

A Mikulás a cukorkákat a jó gyerekeknek (és néha a felnőtteknek is) nagy örömmel kézbesít december 5-én éjszaka, hogy 6-án reggelre mindenki arcára mosolyt csaljon. Az anyukák és apukák pedig minden évben küzdenek a dilemmával, hogy vajon szereti-e még a gyerekük a rózsaszín cukorkát, vagy már a zöld a kedvence, milyen csokiból mennyi az ideális, és hogy hozzájuk vágják-e a mandarint, ha belepakolják a csizmácskákba. Ezért érdemes elgondolkodni, hogy nem jobb-e tudni, mit adunk a gyereknek, mégpedig onnan tudni, hogy mi magunk készítjük el.

Ha a házi készítés mellett döntünk, felmerülnek azért további kérdések: hogyan süssek úgy, hogy a gyermekem ne vegye észre? A legegyszerűbb, ha akkor sütjük, mikor otthon sincs. Elmegy a mamához, balett órára, vagy a játszótérre, addig mi elkészíthetjük a nagy művünket, és mire hazaér, a nyomokat is eltüntethetjük. De akár meg is kérhetünk valakit a családból, hogy nála megsüthessük az édes ajándékokat.

Csináljunk vajkaramellát! Minden gyermek szereti, és az elkészítése nem tart sokáig. Karamellizáljunk meg egy edényben annyi cukrot, amennyit szeretnénk. A mennyiségétől függően adjunk hozzá egy kis (vagy sok karamella esetében nagy) csésze tejet, és annyi vajat, hogy kellemesen krémes és sűrű állagú masszát kapjunk. A masszát öntsük egy tepsibe, és hagyjuk hűlni pár órán keresztül a hűtőben, vagy akár a kert végében. Mikor megszilárdult, vágjuk falatnyi kockákra, és egyesével csomagoljuk alufóliába vagy színes papírba. Fontos, hogy hűvös helyen tároljuk, míg fogyasztásra nem kerül.

Készítsünk Mikulás mintájú kekszet! Egyszerű teasütemény receptjét használjuk, ami csak tojásból, lisztből, vajból, cukorból, szódabikarbónából és kevés tejből áll. A tésztába keverhetünk még vaníliát is. Ha tudunk, vegyünk a boltban Mikulás formájú szúróformát, de anélkül is megcsinálhatjuk egy sütőpapírból rajzolt minta segítségével. Egy tojás fehérjéből és 25 dkg porcukorból csináljunk mázat, majd válasszuk ketté, és az egyik feléhez keverjünk piros ételfestéket. A kétféle festékkel díszítsük ki a kisült kekszeket, csokoládé darabokból pedig szemet is varázsolhatunk az elkészült Télapónak.

A gyerekek garantáltan örülni fognak az általunk kreált süteményeknek. Lehet, hogy kicsit több időt vesznek igénybe, mintha boltban vásárolnánk az édességet, de így legalább pontosan tudjuk, mit esznek, és abból mennyit engedünk nekik, ráadásul ilyen egyedi ajándékot sehonnan nem lehetne beszerezni.

Varga Ágnes Kata

Ősz a kertben – a csendes álom ideje

A hűvös napok érkezésével az udvar is átváltozik. A harsány nyári színek helyét átveszik a szürkésebb árnyalatok, a virágágyások fölött pedig ott lebeg a nyugalom látszata. Sokan ilyenkor hajlamosak elengedni a kültéri munkát, mondván úgyis vége a szezonnak. Pedig éppen ilyenkor dől el, milyen lesz tavasszal a kert, hiszen a minőségi gondoskodás minden percét visszaadja a környezetünk.

A természet sokszínű csodája – a biodiverzitás jelentősége

A biodiverzitás fogalma magában foglalja az élővilág minden formáját és kapcsolatát – a legapróbb mikroorganizmusoktól a hatalmas emlősökig, a tengeri algáktól a trópusi esőerdők fáiig. A biodiverzitás nemcsak azt jelenti, hogy sokféle faj él a bolygón, hanem azt is, hogy ezek az élőlények együtt, egy összetett rendszerben működnek.

Amikor az ősz beköltözik az otthonunkba és a lelkünkbe is

Minden évszaknak megvan a hangulata, a vele járó illatok, színek, amik nem csak a fizikai megjelenésben fontosak, hanem a mentális egészségünkre is hatással vannak.

Állatok Világnapja – amikor az ember újra megtanulja, mit jelent szeretni feltétel nélkül

Október 4-én az egész világ az állatok felé fordult – de nemcsak a cuki kiscicák és hűséges kutyák kedvéért. Az Állatok Világnapja arról is szól, hogy emlékeztessen minket: nem vagyunk egyedül ezen a bolygón.

Liechtenstein nevezetességei és látnivalói

Liechtenstein apró mérete ellenére gazdag programkínálattal várja a látogatókat. Vaduz kulturális központként múzeumokkal és történelmi épületekkel, míg a környező Alpok túraútvonalakkal és ételek százaival csábítja az utazókat. A könnyen bejárható természet, a különleges épületek és a helyi borkóstolók teszik teljessé a kirándulók élményét