Menü

Milyen süteménnyel készüljünk a Mikulás érkezésére?

A Mikulás a cukorkákat a jó gyerekeknek (és néha a felnőtteknek is) nagy örömmel kézbesít december 5-én éjszaka, hogy 6-án reggelre mindenki arcára mosolyt csaljon. Az anyukák és apukák pedig minden évben küzdenek a dilemmával, hogy vajon szereti-e még a gyerekük a rózsaszín cukorkát, vagy már a zöld a kedvence, milyen csokiból mennyi az ideális, és hogy hozzájuk vágják-e a mandarint, ha belepakolják a csizmácskákba. Ezért érdemes elgondolkodni, hogy nem jobb-e tudni, mit adunk a gyereknek, mégpedig onnan tudni, hogy mi magunk készítjük el.

Ha a házi készítés mellett döntünk, felmerülnek azért további kérdések: hogyan süssek úgy, hogy a gyermekem ne vegye észre? A legegyszerűbb, ha akkor sütjük, mikor otthon sincs. Elmegy a mamához, balett órára, vagy a játszótérre, addig mi elkészíthetjük a nagy művünket, és mire hazaér, a nyomokat is eltüntethetjük. De akár meg is kérhetünk valakit a családból, hogy nála megsüthessük az édes ajándékokat.

Csináljunk vajkaramellát! Minden gyermek szereti, és az elkészítése nem tart sokáig. Karamellizáljunk meg egy edényben annyi cukrot, amennyit szeretnénk. A mennyiségétől függően adjunk hozzá egy kis (vagy sok karamella esetében nagy) csésze tejet, és annyi vajat, hogy kellemesen krémes és sűrű állagú masszát kapjunk. A masszát öntsük egy tepsibe, és hagyjuk hűlni pár órán keresztül a hűtőben, vagy akár a kert végében. Mikor megszilárdult, vágjuk falatnyi kockákra, és egyesével csomagoljuk alufóliába vagy színes papírba. Fontos, hogy hűvös helyen tároljuk, míg fogyasztásra nem kerül.

Készítsünk Mikulás mintájú kekszet! Egyszerű teasütemény receptjét használjuk, ami csak tojásból, lisztből, vajból, cukorból, szódabikarbónából és kevés tejből áll. A tésztába keverhetünk még vaníliát is. Ha tudunk, vegyünk a boltban Mikulás formájú szúróformát, de anélkül is megcsinálhatjuk egy sütőpapírból rajzolt minta segítségével. Egy tojás fehérjéből és 25 dkg porcukorból csináljunk mázat, majd válasszuk ketté, és az egyik feléhez keverjünk piros ételfestéket. A kétféle festékkel díszítsük ki a kisült kekszeket, csokoládé darabokból pedig szemet is varázsolhatunk az elkészült Télapónak.

A gyerekek garantáltan örülni fognak az általunk kreált süteményeknek. Lehet, hogy kicsit több időt vesznek igénybe, mintha boltban vásárolnánk az édességet, de így legalább pontosan tudjuk, mit esznek, és abból mennyit engedünk nekik, ráadásul ilyen egyedi ajándékot sehonnan nem lehetne beszerezni.

Varga Ágnes Kata

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.