Menü

Milyen süteménnyel készüljünk a Mikulás érkezésére?

A Mikulás a cukorkákat a jó gyerekeknek (és néha a felnőtteknek is) nagy örömmel kézbesít december 5-én éjszaka, hogy 6-án reggelre mindenki arcára mosolyt csaljon. Az anyukák és apukák pedig minden évben küzdenek a dilemmával, hogy vajon szereti-e még a gyerekük a rózsaszín cukorkát, vagy már a zöld a kedvence, milyen csokiból mennyi az ideális, és hogy hozzájuk vágják-e a mandarint, ha belepakolják a csizmácskákba. Ezért érdemes elgondolkodni, hogy nem jobb-e tudni, mit adunk a gyereknek, mégpedig onnan tudni, hogy mi magunk készítjük el.

Ha a házi készítés mellett döntünk, felmerülnek azért további kérdések: hogyan süssek úgy, hogy a gyermekem ne vegye észre? A legegyszerűbb, ha akkor sütjük, mikor otthon sincs. Elmegy a mamához, balett órára, vagy a játszótérre, addig mi elkészíthetjük a nagy művünket, és mire hazaér, a nyomokat is eltüntethetjük. De akár meg is kérhetünk valakit a családból, hogy nála megsüthessük az édes ajándékokat.

Csináljunk vajkaramellát! Minden gyermek szereti, és az elkészítése nem tart sokáig. Karamellizáljunk meg egy edényben annyi cukrot, amennyit szeretnénk. A mennyiségétől függően adjunk hozzá egy kis (vagy sok karamella esetében nagy) csésze tejet, és annyi vajat, hogy kellemesen krémes és sűrű állagú masszát kapjunk. A masszát öntsük egy tepsibe, és hagyjuk hűlni pár órán keresztül a hűtőben, vagy akár a kert végében. Mikor megszilárdult, vágjuk falatnyi kockákra, és egyesével csomagoljuk alufóliába vagy színes papírba. Fontos, hogy hűvös helyen tároljuk, míg fogyasztásra nem kerül.

Készítsünk Mikulás mintájú kekszet! Egyszerű teasütemény receptjét használjuk, ami csak tojásból, lisztből, vajból, cukorból, szódabikarbónából és kevés tejből áll. A tésztába keverhetünk még vaníliát is. Ha tudunk, vegyünk a boltban Mikulás formájú szúróformát, de anélkül is megcsinálhatjuk egy sütőpapírból rajzolt minta segítségével. Egy tojás fehérjéből és 25 dkg porcukorból csináljunk mázat, majd válasszuk ketté, és az egyik feléhez keverjünk piros ételfestéket. A kétféle festékkel díszítsük ki a kisült kekszeket, csokoládé darabokból pedig szemet is varázsolhatunk az elkészült Télapónak.

A gyerekek garantáltan örülni fognak az általunk kreált süteményeknek. Lehet, hogy kicsit több időt vesznek igénybe, mintha boltban vásárolnánk az édességet, de így legalább pontosan tudjuk, mit esznek, és abból mennyit engedünk nekik, ráadásul ilyen egyedi ajándékot sehonnan nem lehetne beszerezni.

Varga Ágnes Kata

Budapest rejtett kincsei

A fővárost sokan Európa egyik legszebb településeként ismerik. A legtöbb magyar számára is van egyfajta sajátos érzése a frekventált részeknek. A Parlament, a Lánchíd vagy a Halászbástya képei sorra bejárják az Instagramot és a Facebookot. Azonban mi van a kevésbé ismert helyekkel? Ugyanis a metropolisz tele van félreeső szegletekkel, elfeledett történetekkel és olyan zugokkal, amelyeket még az itt élők közül sem mindenki ismer.

Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.

Őszi otthonteremtés a négy fal között

A nyár utáni hűvös időszak sokak számára a befelé fordulás ideje. Hosszabb esték, hűvösebb reggelek és lassabb ritmus jellemzi a mindennapokat. Ilyenkor a lakásunk is átalakulhat, hogy igazodjon a természet színeihez és az otthonosság iránti fokozott igényünkhöz. Valójában nem szükséges nagy költségvetés vagy teljes átrendezés, apró változtatásokkal is elérhetjük, hogy a kuckónk melegséget és nyugalmat sugározzon.

Az ősz gyümölcse a szőlő

Az ősz egyik jellegzetes növénye a tőkék ágain ringatózó szőlőfürtök, melyek nem csak finomak, hanem egészségesek is.