Menü

Előrelépés a szülés utáni depresszió kezelésében

A legfrissebb tanulmányokból derült ki, hogy a szülés utáni depresszió inkább a fiúgyermeknek életet adó nőket érinti. Ez azonban nem feltétlenül rossz hír, hiszen a szakemberek így a kezelésre is jobban fel tudnak készülni. A kutatási eredményekből arra derült fény, hogy azok a nők, akik fiút szültek, 71-79 %-kal nagyobb valószínűséggel szenvedtek a szülés utáni depresszió kellemetlenségeitől. A szülés során fellépő komplikációk pedig körülbelül a kétszeresére emelték a depresszió kialakulásának kockázatát azokhoz az esetekhez képest, amelyekben a szülés komplikációmentesen zajlott.

Ami viszont meglepő lehet, kiderült az is, hogy ha valaki korábban depresszióra való hajlamot mutatott, és így léptek fel nála komplikációk szülés közben, a posztnatális depresszió sokkal kevesebb esetben alakult ki. A kutatók a jelenséget azzal magyarázzák, hogy számukra a segítség már eleve jelen volt, hiszen számítottak arra, hogy a betegség megjelenhet.

A tanulmány legfontosabb pontja mégis az, hogy minél több információt tudunk meg minél hamarabb, annál jobban fel lehet készülni a segítségnyújtásra. A szülés utáni depresszió tízből egy nőt érint, és számos megjelenési formája van: szomorúság, szorongás, energiahiány, csökkent koncentrációképesség, a babához való kötődés hiánya, emberekkel való kapcsolat kerülése, nyugtalanság. Szerencsére ez egy olyan állapot, amelyet akár el is kerülhetünk, ha tudjuk, hogy a magas rizikófaktorú csoportba tartozunk, és időben segítséget kérünk, kapunk.

Annak felismerése, hogy a szülés során fellépő komplikációk és a fiúgyermek születése növeli bizonyos nők esetében a depresszió kialakulásának kockázatát, jelentősen megkönnyítheti az orvosok munkáját, hiszen tudják, kik azok, akik előnyt kovácsolhatnak a további támogatásból.

Maga a tanulmány azon alapult, hogy korábban már bebizonyították, létező kapcsolat van a depressziós tünetek megjelenése és a gyulladásos immunválasz megjelenése között. Az pedig köztudott, hogy a fiúgyermekkel való terhesség, illetve a szülés során fellépő komplikációk is növelik a gyulladás kialakulását, de e két paraméter posztnatális depresszióhoz való kapcsolódása eddig nem volt ismert. A kutatók azt remélik, a kapcsolat felfedezésével a jövőben újabb rizikófaktorok feltárását segíthetik.

Egyelőre azonban az újonnan felfedezett két rizikófaktor fontosságát hangsúlyozzák, hiszen ezek könnyen meghatározhatóak, és ha ezeket tudatosan használják, az egészségügyi szakemberek maximális felkészültségével megelőzhető a szülés utáni depresszió kialakulása.

www.iflscience.com

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.