Menü

A saláta uncsi. Ja, nem!

Szerintem néha az. Én legalábbis unom. Az öntetek és dresszingek is megszokottá váltak, a salátáim rutinból dobom össze, az ízük nem különleges többé és nem laktatnak már. Ezért kell feldobni! Ha változatosan és laktatóan el tudsz készíteni egy salátát, már izgalmasabbá tetted a megszokott, napi étrended. Egy kis kreativitással különleges íz világú és változatos textúrájú salátákat állíthatsz össze.

A téli időszakban különösen fontos a vitaminbevitel, azonban kicsit nehezebb a helyzetünk, hiszen míg tavasztól őszig folyamatosan bővelkedünk színes, izgalmas alapanyagokban, addig tél közeledtével nagyobb kihívást jelent összeállítani egy salátát, de nem lehetetlen. Amivel igazán variálni tudunk, azok a magvak, salátaöntetek, húsok, gyümölcsök. Ha szeretnél tartalmas salátát készíteni, akkor próbáld ki a következő tanácsokat!

A szokásos csirkés saláta nagy kedvenc, a pirított csirkemellel feldobott saláta mindig favorit az éttermek étlapjain, különösen, ha a vonalainkra szeretnénk vigyázni. A salátáknak azonban nemcsak a csirkehús az egyetlen barátja, ízletes és különleges a vékonyra szelt sült kacsamell, vagy a darált hús is, tulajdonképpen, - ha magamból indulok ki-, bármely maradék húsétel jó alapanyagként szolgálhat feltétként.

Szeretem a salátát hallal készíteni, a tonhal saláta nagy kedvence a fiamnak is, más egyéb tengeri herkentyűkkel még nem próbáltam, de gondolom, azt is megkóstolom egyszer. Vega fasírtokkal is tálalhatjuk a zöldsalátát, répa fasírt vagy más zöldség fasírt is jól passzol a friss zöldségekhez, ezen felül grillezett sajtokkal, feta sajtkockákkal is feldobhatjuk a tányéron lévő vitaminbombát.

A kedvencem a dió, mogyoró, kesudió, mandula, szeletelve, vágva, egészben, bárhogyan! Ropogóságukkal nagyon feldobják a salátaételeket. A különböző textúrájú ételek mindig is kedvelt ételeim voltak, egy natúr joghurtos öntettel meglocsolva, dióval megszórva szerintem mennyei vacsora lehet. A magvakat érdemes megpirítani, mielőtt az ételhez adjuk, sokkal intenzívebb az íze!

Gabonafélékkel is el tudom képzelni a zöldségeket, kuszkusz, bulgur vagy köles, barnarizs, de főtt tészta is nagyon finom a salátákkal variálva, én személy szerint kifőtt, fűszeres tésztával gyakran keverem össze a friss salátát, meglocsolva öntettel és megszórva mogyoróval, dióval. Gyümölcsdarabokkal, almaszeletekkel és almachips karikákkal is el tudom képzelni a salátát, mint ahogy pirított kenyérkockákkal, kukoricapehellyel, puffasztott rizzsel is.

Bízom benne, hogy sikerült meggyőznöm az olvasókat arról, hogy a felturbózott salátákat érdemes beiktatni az étrendbe!

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?