A saláta uncsi. Ja, nem!
- Dátum: 2018.11.04., 13:20
- Martinka Dia
- alapanyag, almachips, almaszelet, barnarizs, beiktat., csirkehús, darált hús, dió, dresszing, étlap, étrend, étterem, favorit, feta sajt, gabonafélék, grillsajt, gyümölcs, hal, hús, íz, izgalmas, joghurtos, kacsamell, kedvenc, kenyérkocka, kesudió, köles, kukoricapehely, kuszkusz, laktat, magvak, mandula, mogyoró, öntet, pörkölt, puffasztott rizs, répafasírt, roppanós, rutin, sajt, saláta, salátaöntet, tanács, téli időszak, tengeri herkentyű, tészta, textúra, tonhal, unalmas, változatos, vitaminbevitel, zöldsaláta, zöldségfasírt
Szerintem néha az. Én legalábbis unom. Az öntetek és dresszingek is megszokottá váltak, a salátáim rutinból dobom össze, az ízük nem különleges többé és nem laktatnak már. Ezért kell feldobni! Ha változatosan és laktatóan el tudsz készíteni egy salátát, már izgalmasabbá tetted a megszokott, napi étrended. Egy kis kreativitással különleges íz világú és változatos textúrájú salátákat állíthatsz össze.
A téli időszakban különösen fontos a vitaminbevitel, azonban kicsit nehezebb a helyzetünk, hiszen míg tavasztól őszig folyamatosan bővelkedünk színes, izgalmas alapanyagokban, addig tél közeledtével nagyobb kihívást jelent összeállítani egy salátát, de nem lehetetlen. Amivel igazán variálni tudunk, azok a magvak, salátaöntetek, húsok, gyümölcsök. Ha szeretnél tartalmas salátát készíteni, akkor próbáld ki a következő tanácsokat!
A szokásos csirkés saláta nagy kedvenc, a pirított csirkemellel feldobott saláta mindig favorit az éttermek étlapjain, különösen, ha a vonalainkra szeretnénk vigyázni. A salátáknak azonban nemcsak a csirkehús az egyetlen barátja, ízletes és különleges a vékonyra szelt sült kacsamell, vagy a darált hús is, tulajdonképpen, - ha magamból indulok ki-, bármely maradék húsétel jó alapanyagként szolgálhat feltétként.
Szeretem a salátát hallal készíteni, a tonhal saláta nagy kedvence a fiamnak is, más egyéb tengeri herkentyűkkel még nem próbáltam, de gondolom, azt is megkóstolom egyszer. Vega fasírtokkal is tálalhatjuk a zöldsalátát, répa fasírt vagy más zöldség fasírt is jól passzol a friss zöldségekhez, ezen felül grillezett sajtokkal, feta sajtkockákkal is feldobhatjuk a tányéron lévő vitaminbombát.
A kedvencem a dió, mogyoró, kesudió, mandula, szeletelve, vágva, egészben, bárhogyan! Ropogóságukkal nagyon feldobják a salátaételeket. A különböző textúrájú ételek mindig is kedvelt ételeim voltak, egy natúr joghurtos öntettel meglocsolva, dióval megszórva szerintem mennyei vacsora lehet. A magvakat érdemes megpirítani, mielőtt az ételhez adjuk, sokkal intenzívebb az íze!
Gabonafélékkel is el tudom képzelni a zöldségeket, kuszkusz, bulgur vagy köles, barnarizs, de főtt tészta is nagyon finom a salátákkal variálva, én személy szerint kifőtt, fűszeres tésztával gyakran keverem össze a friss salátát, meglocsolva öntettel és megszórva mogyoróval, dióval. Gyümölcsdarabokkal, almaszeletekkel és almachips karikákkal is el tudom képzelni a salátát, mint ahogy pirított kenyérkockákkal, kukoricapehellyel, puffasztott rizzsel is.
Bízom benne, hogy sikerült meggyőznöm az olvasókat arról, hogy a felturbózott salátákat érdemes beiktatni az étrendbe!
Te mit tudsz a cinkről?

Sokat halljuk, hogy mennyire fontos számunkra a cink bevitele a szervezetbe, de vajon miért? Nézzük az információkat!
Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.
Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.