A saláta uncsi. Ja, nem!
- Dátum: 2018.11.04., 13:20
- Martinka Dia
- alapanyag, almachips, almaszelet, barnarizs, beiktat., csirkehús, darált hús, dió, dresszing, étlap, étrend, étterem, favorit, feta sajt, gabonafélék, grillsajt, gyümölcs, hal, hús, íz, izgalmas, joghurtos, kacsamell, kedvenc, kenyérkocka, kesudió, köles, kukoricapehely, kuszkusz, laktat, magvak, mandula, mogyoró, öntet, pörkölt, puffasztott rizs, répafasírt, roppanós, rutin, sajt, saláta, salátaöntet, tanács, téli időszak, tengeri herkentyű, tészta, textúra, tonhal, unalmas, változatos, vitaminbevitel, zöldsaláta, zöldségfasírt
Szerintem néha az. Én legalábbis unom. Az öntetek és dresszingek is megszokottá váltak, a salátáim rutinból dobom össze, az ízük nem különleges többé és nem laktatnak már. Ezért kell feldobni! Ha változatosan és laktatóan el tudsz készíteni egy salátát, már izgalmasabbá tetted a megszokott, napi étrended. Egy kis kreativitással különleges íz világú és változatos textúrájú salátákat állíthatsz össze.
A téli időszakban különösen fontos a vitaminbevitel, azonban kicsit nehezebb a helyzetünk, hiszen míg tavasztól őszig folyamatosan bővelkedünk színes, izgalmas alapanyagokban, addig tél közeledtével nagyobb kihívást jelent összeállítani egy salátát, de nem lehetetlen. Amivel igazán variálni tudunk, azok a magvak, salátaöntetek, húsok, gyümölcsök. Ha szeretnél tartalmas salátát készíteni, akkor próbáld ki a következő tanácsokat!
A szokásos csirkés saláta nagy kedvenc, a pirított csirkemellel feldobott saláta mindig favorit az éttermek étlapjain, különösen, ha a vonalainkra szeretnénk vigyázni. A salátáknak azonban nemcsak a csirkehús az egyetlen barátja, ízletes és különleges a vékonyra szelt sült kacsamell, vagy a darált hús is, tulajdonképpen, - ha magamból indulok ki-, bármely maradék húsétel jó alapanyagként szolgálhat feltétként.
Szeretem a salátát hallal készíteni, a tonhal saláta nagy kedvence a fiamnak is, más egyéb tengeri herkentyűkkel még nem próbáltam, de gondolom, azt is megkóstolom egyszer. Vega fasírtokkal is tálalhatjuk a zöldsalátát, répa fasírt vagy más zöldség fasírt is jól passzol a friss zöldségekhez, ezen felül grillezett sajtokkal, feta sajtkockákkal is feldobhatjuk a tányéron lévő vitaminbombát.
A kedvencem a dió, mogyoró, kesudió, mandula, szeletelve, vágva, egészben, bárhogyan! Ropogóságukkal nagyon feldobják a salátaételeket. A különböző textúrájú ételek mindig is kedvelt ételeim voltak, egy natúr joghurtos öntettel meglocsolva, dióval megszórva szerintem mennyei vacsora lehet. A magvakat érdemes megpirítani, mielőtt az ételhez adjuk, sokkal intenzívebb az íze!
Gabonafélékkel is el tudom képzelni a zöldségeket, kuszkusz, bulgur vagy köles, barnarizs, de főtt tészta is nagyon finom a salátákkal variálva, én személy szerint kifőtt, fűszeres tésztával gyakran keverem össze a friss salátát, meglocsolva öntettel és megszórva mogyoróval, dióval. Gyümölcsdarabokkal, almaszeletekkel és almachips karikákkal is el tudom képzelni a salátát, mint ahogy pirított kenyérkockákkal, kukoricapehellyel, puffasztott rizzsel is.
Bízom benne, hogy sikerült meggyőznöm az olvasókat arról, hogy a felturbózott salátákat érdemes beiktatni az étrendbe!
A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.