Menü

A vérszegénység és fajtái

A vérszegénység egy hiánybetegség, melynek több fajtája is lehet. Sokan a vashiánnyal azonosítják, noha a vashiány csupán az egyik alcsoportját képezi a vérszegénységnek. Kialakulása sokakat veszélyeztet, de a gyakorlat azt mutatja, hogy több nőt érint ez az állapot, mint férfit. Sikan pedig nem is tudják, hogy fáradtságuknak, sápadt bőrüknek és az egyéb tüneteiknek is vérszegénység az oka, amelyen egész könnyen változtatni lehetne. Lássuk akkor a fajtáit!

A vashiányos vérszegénység úgy alakul ki, hogy kevesebb a vas a szervezetben, ezért a vörösvértestek száma is csökken. Ez amiatt lehet, hogy valaki vasszegény étrendet követ, vagyis nem visz be elég vasat a szervezetébe. Ha valaki ezen változtatni szeretne, akkor étrend kiegészítőt is szedhet kúraszerűen, de egy kis változtatás a táplálkozásán szintén segíthet elérni a kívánt eredményt. A spenót, a máj, a mazsola csak néhány azok közül az ételek közül, amelyekben sok vas található. Ebben az esetben az internet és a háziorvosunk is a segítségünkre lehet.

A vitaminhiányos vérszegénység ezzel szemben valamivel súlyosabb. Vészes vérszegénységnek is szokták hívni, mivel a kialakító tényezők komolyabb problémák is lehetnek. A betegség oka, hogy a B12 vitamin nem szívódik fel a gyomorban kellő mértékben. Ezt akár gyomordaganat is okozhatja, ezért érdemes kivizsgáltatni a problémát. A tünetek között idegi panaszok szerepelnek, valamint érzékszervi funkciók csökkenése, például a tapintás terén. A vérvétel során kimutatható ez a vitaminhiány, amelyet szintén lehet a vitamin rendszeres szedésével kúrálni.

A vérszegénység kevésbé ismert fajtája a sarlósejtes anaemia, amely sokkal ritkább is, mint a másik kettő. Ez egy pontmutációval létrejövő, tehát genetikával kapcsolatos betegség. Ez a fajta anaemia örökletes. Maga a betegség azt eredményezi, hogy a vörösvérsejtek idő előtt lebomlanak. Ezt úgy lehet észrevenni, hogy az illető bőre sápadt vagy sárga színű, a lépe valamivel megnagyobbodik, és ez hasi fájdalmat okoz. Mindemellett a veséket és a májat is érinti ez a vérszegénység. Szerencsére, ha valaki nem örökli, nem is alakulhat ki nála, de ha örökölte két szülőtől is, akkor azt már a család kórtörténete is előfeltételezi. Kezelni őssejt-beültetéssel lehet, de akiknél erre nem kerülhet sor, azoknál is fennáll a tüneti kezelés lehetősége. Fájdalomcsillapítóval a fájdalmat lehet megszüntetni, oxigénterápiával pedig a vérszegénység okozta légszomj és elégtelen véráramlás is megsegíthető. Súlyos esetekben vérátömlesztést is alkalmazhatnak.

A vérszegénységnek a legfőbb tünetei tehát a fáradékonyság, sápadt bőr, terhelhetetlenség, kisebb mozgások utáni légszomj. Ha ezeket valaki időben észreveszi, akkor egy egyszerű laborvizsgálat is választ adhat a kérdéseire, a háziorvosa pedig javasolhat neki megoldást. A szűrés fontossága vitathatatlan.

szerző: Varga Ágnes Kata

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.