Menü

A lustaság valóban fél egészség?

Most elkezdhetnénk vizsgálni, hogy milyen mozgásszervi problémákkal nézünk szembe, ha nem mozgunk eleget, de ez már nem újdonság. Mindenki tisztában van vele, hogy a sport és a testmozgás egészséges, valamint rengeteg előnnyel jár. Viszont a lustálkodás is tud annyira hasznos lenni, mint a mozgás, csak egy kicsit más oldalról kell szemlélni a dolgot.

A lelki nyugalmunk és békénk legalább annyit számít egészségünk szempontjából, mint a testünk. Ha valaki nem törődik azzal, hogy néha kikapcsoljon és csak magával foglalkozzon, abban idővel felgyülemlik a stressz, ami pedig kihathat a fizikai egészségére is. Nézzük, miért éri meg időnként lustálkodni is.

Rend és tisztaság

Noha nem feltétlen ez az első dolog, ami a lustálkodásról eszünkbe jut, ha belegondolunk, egész logikus. Ha valaki lusta, az nem szeret takarítani és rendet rakni sem feleslegesen. Ezt a legkönnyebben úgy kerüljük el, ha figyelünk a rendre és folyamatosan fenntartjuk apró erőfeszítésekkel. Sokkal gyorsabban és könnyebben találunk meg dolgokat, ha rendet tartunk, így több idő marad lustálkodni.

Gyorsabb fogyás

Megint az ellentmondás látszik elsőre, viszont tény, hogy a zsírlebontás és az izomépítés akkor a leghatékonyabb, amikor alszunk. Ne az alvástól vegyük el az időt. Sokkal hasznosabb, ha kipihenten kezdünk neki a dolgoknak, hiszen már egy eleve pozitív lendülettel megkezdve a napot sokkal könnyebben vesszük az akadályokat és a megpróbáltatásokat.

Energiatartalékok feltöltése

Sokszor van, hogy többet kell teljesítenünk, mint azt egy átlagos napon megszoktuk, ilyenkor pedig elővesszük az energiatartalékainkat. Bár a legjobb az volna, ha nem kéne sosem erőn felül teljesítenünk, néha azonban „muszáj”, hisz tudjuk, a vacsora nem készül el magától azért, mert nehéz napunk volt és a konyha sem fog magától csillogni, csak mert túlórázni kellett a munkahelyünkön. Ha sosem pihenjük ki magunkat igazán, a fáradtság csak feltorlódik és teljesen kimerültek és figyelmetlenek leszünk.

Egyszerűbb az élet

Aki sokat lustálkodik, az sokat gondolkodik. Van ideje elmerengeni bármin, ami eszébe jut, végiggondolni, agyalni az éppen aktuális problémákat. Egyrészt sokkal jobban átlátjuk a gondjainkat, ha van időnk rajtuk nyugodtan gondolkodni, másrészt fejleszti a problémamegoldást is, ami nagyon jól jön a hétköznapokon is.

Estig lehetne indokokat sorolni, hogy miért egészséges az, ha valaki lustálkodik, de ahogy az egészséges életmód összes területén, itt is igaz a mértékletesség és az egyensúly felé való törekvés. A szervezetünk egy nagyon jól felépített rendszer, nem véletlenül van szüksége pihenése, adjuk hát meg neki azt és foglalkozzunk néha csak magunkkal. Hosszú távon a legjobb befektetés az egészségünk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.