Menü

Négy étel, amit érdemes edzés előtt fogyasztani

Nagyon sokan esnek abba a hibába, hogy (már) edzés előtt (sem) visznek be magasabb energiájú tápanyagot a szervezetükbe, mert épp a meglévőekből szeretnének fogyni vagy építkezni. Ez komoly sérülésekhez és a szervezet gyengüléséhez vezethet, ráadásul akármilyen keményen is próbálkozunk, a kívánt eredményt nem fogjuk elérni. Íme négy étel, melyet edzés előtt érdemes fogyasztani, és elegendő energiát biztosítanak a hatékonyság eléréséhez.

Omlett tojásfehérjéből és zöldségekkel

A tojás önmagában is tele van aminosavakkal és fehérjével, melyek az izomépítők egyik alapszükséglete, de edzés előtti energiaraktár feltöltőnek is jó. Érdemes zöldségekkel kombinálni (paradicsom, brokkoli, hagyma, stb.), melyek magas rosttartalma segíti az emésztést, ráadásul csökkentik az éhségérzetet.

Banán

A banán az egyik legmegosztóbb gyümölcs az edzésben jártasak között, mivel az egyik legédesebb, legtöbb szénhidrátot, és ezáltal a legtöbb kalóriával rendelkező finomságról beszélünk. Ez viszont azt is jelenti, hogy a glikogénraktárakat gyorsan feltölti, mely igen hatékony edzéshez vezethet. Izomépítés esetén a banán a hosszú idejű edzéshatékonyságot hozhatja magával, állóképességi edzéseknél (pl. maraton) pedig mindenképp fontos a szénhidrátpótlás a szervezet számára, melynek egyik természetes módja a trópusi gyümölcs lehet.

Szárított gyümölcs

Szintén egy olyan ételről beszélünk, melyről pozitívan és negatívan is szoktak nyilatkozni az egészséges étkezést tekintve. Tény, magas cukor- és kalóriatartalma van a legtöbb aszalt gyümölcsnek is, mely edzés előtt jótékony hatással lehet a szervezetre. Ez esetben már fontos a mértékletesség tartása, érdemes ezért más kalóriaszegény ételekkel, esetleg joghurttal kombinálni.

Zabkása, zabpehely

Tipikus edzéskajának számít, nem véletlen: komplex szénhidrátot tartalmaz, lassan szívódik fel, azáltal folyamatosan energiát szolgáltatva a szervezet számára akár órákig. Magas rosttartalma segíti az emésztést és nem igazán érzünk éhségérzetet, ráadásul a szénhidrátraktárakat is telíti, melyhez hosszabb állóképességi edzéseknél nyúl a szervezet. Fontos, hogy ne közvetlenül edzés előtt, hanem legalább 1-2 órával korábban fogyasszuk, hiszen a felszívódása lassú és időigényes, utána viszont energikusabbak leszünk, mint valaha. Néhány gyümölccsel, kókuszreszelékkel, fahéjjal vagy egyéb fűszerrel kombinálva pedig komplett reggelit tudunk belőle faragni

Fakó arcbőr, sápadt arcszín, napfényszegény környezet

A saját bőrünkön egy idő után látjuk az otthoni lét következményeit, s most nem arra gondolok, hogy „mindmeghalunk”, mert zárva a szépségszalon, meg nincs körmös, csupán arra gondolok, hogy a friss levegő, a napfény, a D vitamin hiánya bizony meglátszik az arcbőrön. Két hét után fura a tükörkép.

Keltsük új életre a hűtőben árválkodó maradékot

Tudnánk sorolni, egy jobb hétvégi menü, vagy ha már itt tartunk, pár nap bezártság után, - főleg ha ezalatt az idő alatt sokat süt-főz valaki -, mennyi maradék étel halmozódik fel a hűtőben, spájzban, aminek sokkal jobb sorsa is lehet, mint szemétbe dobni. Ezt megelőzendő: kezdjünk valamit a maradékokkal!

Smoothie, szigorúan házilag!

A smoothie nem olyan rég jött divatba. Ezek a kiváló turmixok nemcsak telítenek, laktatnak, egészségesen és fitten tartanak, fogyasztanak, rostokkal és vitaminokkal látnak el, hanem finomak is. Az egészséges verziók alatt persze nem a bolti értendő.

Légy egy napra vegán!

Sokak fejében a vegán szó automatikusan magával vonzza a bonyolult, drága és nehezen megoldható kifejezéseket. De ennek nem kell így lennie, hiszen a vegán recepteket elkészíteni néha könnyebb is, mint a hagyományosokat.

Ráérős főzés

Ha abban a szerencsés, avagy kevésbé szerencsés helyzetben vagy, hogy sok időt tölthetsz az otthonodban, esetleg van egy-két ráérősebb napod, próbálj ki valami olyat, amire néha sajnálod az idődet. Gyors ételek, gyors étkezés, gyors főzés helyett próbáld ki a lassú ételek, hosszú étkezés, ráérős főzés kombinációját. Adjuk meg a tiszteletet az ételnek, amit készítünk és fogyasztunk!