Menü

A kávé és minden, amit érdemes róla tudni

A kávé, mint ital, a legtöbbek számára ismert. Mindenkinek megvan a kedvenc fajtája, márkája, mindenkinek vannak kávézási szokásai. Van, aki azért fogyasztja, mert élénkít, van, aki pedig csak azért, mert hozzátartozik a napi rutinjához. De, magához a növényhez, kevés ismeretünk fűződik.

A kávébab tulajdonképpen egy mag, ami a kávécserje termésén belül található. A kávécserjének két legismertebb és leggyakoribb fajtája az Arabica és a Robusta. A magokat körülveszi egy membrán, amelyet a szüretelés után lefejtenek. Az így kapott kávészemeket megpörkölik, megőrölik, esetleg valamilyen ízesítővel vagy ízfokozóval dúsítják, ez kerül végül a csomagolásba. A kávé íze a termőhelytől, éghajlattól, fajtától, a szüretelés módjától és hosszától is függ, csak úgy, mint a későbbi feldolgozástól. A boltba érkező termékek ára emiatt is annyira különböző.

A kávé többféle antioxidánst és vitamint is tartalmaz, ám ezeknek egy része az italunkba nem kerül bele. Egyrészt azért, mert a hőhatás miatt elbomlik, másrészt azért, mert egyáltalán nem oldódik vízben. Viszont még így is jut valamennyi az italunkba, leginkább B-vitamin, magnézium és foszfor. Ezeknek az anyagoknak a mennyisége, egy adag presszókávéban, azonban még a tizedét sem teszi ki a napi szükséges beviteli értéknek. Éppen ezért túlzás azt mondani, hogy a vitaminok és ásványi anyagok miatt fogyasztja valaki.

Hatásai közé tartozik az erek kitágítása, az agy teljesítőképességének növelése. A legtöbb fogyasztóját, e hatásoknak köszönheti. Ez, azonban nem működik mindenkinél egyformán. Egyes szervezetek rezisztensek a koffeinnel szemben, ezért rájuk semmilyen közérzetjavító vagy fáradtságcsökkentő hatással nem bír ez az ital. A vízhajtó hatása és az anyagcsere-fokozás ,viszont a legtöbb embernél ugyanúgy működik. Ezért is válik olyan könnyen a napi rutin részévé. Mindezek mellett a kávé hidratáló hatása alig egy kevéssel marad el a víztől, és kis mértékben elősegíti a víz visszaszívását a bélben. Ez a só-víz háztartásra van nagy hatással.

Tehát a kávé nem mindenki számára ugyanolyan kellemes, és nem is ugyanannyira hasznos. Az viszont biztos, hogy mértékkel való fogyasztása az átlagembernek nem jelent semmiféle kockázatot, viszont sokan élvezhetik pozitív hatásait.

Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?

Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.

Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka

Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.

Téli madáretetés szabályai – így segíthetünk a madaraknak biztonságosan

A tél beköszöntével a természet megváltozik, az élelemforrások pedig egyre szűkösebbé válnak a madarak számára. Ilyenkor sokan szeretnénk segíteni a kertünk, erkélyünk környékén élő kis szárnyasokat, de fontos tudni: a madáretetés felelősséggel jár.

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!