Menü

Az öregedés – 2. rész

Az előző részben általánosan volt szó az öregedés folyamatáról. Most, egy kicsit, az okokat részletezzük a teljesség igénye nélkül, hiszen a szervezet rengeteg folyamata érinti az öregedést és többet még ma is csak kutatnak, hogy milyen módon.

Az egyik ok az oxidatív stressz lehet. Ez azt jelenti, hogy a szervezet oxidációs folyamatainak egyensúlya elbillen, az antioxidánsok nem tudják ellensúlyozni a folyamatot és szabad gyökök keletkeznek. Ezek a felelősek a legerősebb degeneratív folyamatokért a sejtekben. Károsíthatják a DNS-t, ami sejthalálhoz vezethet. Mint ahogy már korábban írtam, itt is a környezeti tényezők tehetők felelőssé, például a nem megfelelő táplálkozás (túl sok zsíros étel, túl sok cukor és telítetlen zsírsav), élvezeti szerek, túlzásba vitt napozás, stb.

Egy kevésbé megfogható és egzakt faktor lehet a mentális sokk. Több betegség esetében is hangsúlyozzák a mentális stresszt, mint kiváltó okot. Még az alacsony születési súly hátterében álló okok között is, szerepel a stressz. A legtöbbször az anyagi helyzet felelős a mentális stresszért, legyen szó akár: nagy gazdagságról, vagy nagy szegénységről.

A következő tényezők a hormonok, vagyis összességében a neuroendokrin rendszer. Az itt található belső elválasztású mirigyek a megtermelt hormonokat a véráramba juttatják, ami ezen keresztül eljut a különböző szervek szöveteihez és ott fejtik ki hatásukat. Szabályozhatnak sejtszintű anyagcserét, növekedést, szaporodást, de akár immunfolyamatokat is. Régebben úgy gondolták, hogy a hormonok felelősek az öregedésért, pontosabban az ivarmirigyek működése függhet össze a folyamattal. Ma már tudjuk, hogy ez nem így van, azonban a hormonoknak valóban van szerepe az öregedés felgyorsításában, illetve lelassításában.

Először az 1960-as években kezdték el a neuroendokrin rendszer és az öregedés kapcsolatát vizsgálni.Egy állatokon végzett kísérletben jöttek rá arra, hogy a kalóriamegvonás megzavarja az öregedés folyamatait. Ha minden szükséges tápanyagot tartalmazó, de alacsony kalóriaértékű étrenden tartották a kísérleti állatokat, akkor azok élettartama a szokásos táplálékon nevelt állatokéhoz képest, akár meg is kettőződhetett.

/Szerző: Balogh Emese/

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.