Így tanulj meg főzni
- Dátum: 2018.05.02., 21:54
- alapanyagok, családi ebéd, fakanál, fogás, fokozatosan, főzés, idő, könnyű, közepes, lépések, motiváció, nehéz, ötlet, receptek, szabadidő, tanulás, tippek, ünnepi ebéd
A főzés olyan tevékenység, amit valamilyen formában, mindenki művel párszor, élete során. Igaz, a mirelit krumpli olajban való megsütése és a zacskós leves befőzése, még nem nevezhető konyhaművészetnek. Sok kollégista, tinédzser és fiatal felnőtt rászorul arra, hogy ilyen ételeket készítsen. Pedig főzni nem is olyan bonyolult. --Csak, okosan kell elkezdeni!
Ha valaki még sohasem csinálta, ne kezdje egy komplett ünnepi ebéddel. Tudom, vonzó lehet az ötlet, hogy ha már főzök, főzzek rendesen. De azért mégsem lehet egyből háromfogásos ebédet csinálni húslevessel, marhapörkölttel és palacsintával. A titok itt is a mértékletesség. Mindig egyszerűbb, könnyebben elkészíthető étellel kell kezdeni. Ezáltal megismerjük az alapanyagokat, és nagyobb eséllyel is lesz sikerélményünk, ami a folytatásra motiválhat.
Mindig figyelj! Mielőtt egy-egy fogást elkészítesz, figyeld meg valamelyik rokonodat, barátodat, hogy ő hogyan csinálja. Nem muszáj leutánozni, de ötleteket meríthetsz belőle. Megtudhatod, melyik húsból mit érdemes készíteni, mennyi időt kell rászánni egy teljes menüre, mi az, amit akkor is főzhetsz, ha csak kevés időd van rá. A főzésben a szemlélődés épp olyan fontos, mint a cselekvés.
Ismerd meg a határaidat! Az első főzések alkalmával már figyelj, mi az, amit könnyen csinálsz, mi az, amit nagyon jól el tudsz készíteni, és mi az, ami egy kicsivel több ráfordítással, sokkal jobb lehet. Ha tudod, hogy mennyit bírsz el, könnyebb lesz variálni a különböző recepteket. Nem kell mindig mindent ugyanúgy csinálni, néhány hozzávaló kicserélése, egy új köret, zöldség kipróbálása sokat tud dobni a tudásodon. Persze kísérletezni, csak biztos keretek között, némi tapasztalattal érdemes, a legelején jobb, ha hagyományosabb recepteket próbálsz ki.
Ne veszítsd el a kedvedet! Akkor sem érdemes felhagyni a főzéssel, ha nincs több ötleted, és a kedvenc ételeidet már kipróbáltad. Miért is zárnád magad bármilyen keretek közé? Mindig van lehetőség újat kipróbálni, vagy valamit a saját ízlésedre formálni. Ha pedig az elején kevés volt a sikerélményed, akkor sem célszerű feladni, hiszen lehet, hogy egy másik étel vagy alapanyag nem okoz akkora fejtörést. Örökké nem halogathatod a főzés megtanulását, hiszen mindenki jobban szereti a házias ételeket, és jobban is esik, ha tudja, benne van az ő munkája, ideje és tudása. A főzés képességére bármikor szükség lehet, gondoljunk csak a családi ebédekre!
Ha tehát, még nem próbáltál megtanulni főzni, vagy próbáltad, de feladtad, érdemes újra megragadni a fakanalat, beszerezni néhány zöldséget, tésztát, fűszereket és húsokat, és apró lépésekben, de újra elkezdeni. Nincs is annál jobb, mint élvezni a (néha küzdelmes) munka gyümölcsét.
/Szerző:Varga Ágnes Kata/
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Liechtenstein nevezetességei és látnivalói

Liechtenstein apró mérete ellenére gazdag programkínálattal várja a látogatókat. Vaduz kulturális központként múzeumokkal és történelmi épületekkel, míg a környező Alpok túraútvonalakkal és ételek százaival csábítja az utazókat. A könnyen bejárható természet, a különleges épületek és a helyi borkóstolók teszik teljessé a kirándulók élményét
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!