Menü

Bevált népi gyógymódok

A régi "öregeket" ha ledöntötte lábáról a betegség vagy megfájdult valamijük, a természet gyógyító szereit hívták segítségül. Teák, kenőcsök, gyógyfüvek felhasználásával remek főzeteket és krémeket készítettek. Nagyszüleink, nem véletlenül használták ezeket.

Kutassunk kicsit a régi idők gyógymódjai között!

Torokfájásra kiváló szer egy erős kakukkfűtea, lehetőleg mézzel. Csillapítja a fájdalmat és gyulladást. Nagyon hatásos a fokhagyma is erre a célra, citrommal és kis mézzel összeturmixolva, kiváló orvosság. A mézes fokhagyma természetes antibiotikum, vírus és baktériumölő hatású, ezért csodafegyver a megfázásos időszakban. Fél gerezd fokhagymát kell apróra vágni és 1 teáskanál mézzel egyben lenyelni. Naponta akár háromszor is megismételhetjük.

Köhögésre, torokfájásra kiváló gyógymód a vírusölő hagymatea fogyasztása is.

A reszelt torma kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben lévő dugulást is képes enyhíteni.

Cukorbetegségre az egyik leghatásosabb természetes gyógyszer a kapor. Remek vércukor szabályozó.

Gyomorrontásra, gyomorpanaszok és görcsök enyhítésére kiváló gyógyhatású szer a fodormentatea, mely görcsoldó és emésztésjavító.

Gyulladt szemekre tegyünk reszelt krumplit, vagy nyers krumpli karikákat. Többet ér bármilyen szemcseppnél! Pattanásos bőrre is kipróbálható, enyhíti a gyulladást.

Felfázásra kiváló gyógymódnak bizonyul a tőzegáfonya. Mind nyersen, mind kapszula, illetve folyadék formájában segít enyhíteni a kellemetlen tüneteket.

Ha száraz köhögés, szamárköhögés gyötör bennünket, akkor egy teáskanálnyi fekete bodza és fekete ribizli levéből készült főzetet kortyolgassunk. Adhatunk mézet is hozzá.

Ha belázasodtunk, a legjobb módszer a láz csillapítására, ha fehérborba vagy ecetbe mártjuk a zokninkat és visszahúzzuk a lábunkra. Akármilyen hihetetlenül hangzik is, ki fogom próbálni!

Nátha vagy allergia időszakában, nekem gyakran okozott gondot az orrdugulás. Orrcsepp helyett használjunk természetes légúttisztítókat, mint például különféle illóolajak, zsebkendőre vagy éjszaka a párnánkra csepegtetve. Megfázás esetén ajánlott az eukaliptusz és a kámfor.

Remek megoldás lehet, - ha van rá lehetőségünk -, az eukaliptusz-inhalálás egy forró szaunában. Csepegtessünk a szauna kövekre eukaliptusz illóolajat, s lélegezzünk mélyeket.

Ha immunerősítés a cél, vessük be legerősebb fegyverünket, a C-vitamint! Naponta 2x fogyasszunk frissen facsart citromlevet, vagy C-vitamin pezsgőtablettát.

Cikkemmel próbáltam rávilágítani arra, hogy érdemes kipróbálni hagyományos népi gyógymódokat, ha náthásak, vagy influenzásak, betegek vagyunk. Édesanyám 40 éve dolgozik patikusként, ám ő is arra nevelt bennünket, hogy ne rohanjunk egyből a gyógyszeres dobozért, ha megbetegedtünk. Kutassunk előbb természetes megoldások után, tájékozódjunk, s adjunk a természetnek egy esélyt.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.