Tavaszi méregtelenítés
- Dátum: 2018.04.13., 21:55
- ásványvíz, böjt, diéta, fokozatosság, gabona, gyümölcs, kúra, léböjt, méregtelenítés, rost, rostos, salakanyagok, saláta, spárga, tea, tisztítókúra, víz, zöldség
A tél alatt felhalmozódott salakanyagoktól, a tavasz beköszöntével érdemes megszabadulni. Több pozitívuma is van a méregtelenítő kúrának, ugyanis amellett, hogy megtisztít, a fogyás beindulását is elősegíti, ha valakinek esetleg az a célja. Még mielőtt rátérünk, hogy pontosan hogyan érdemes belefogni ebbe a kúrába, fontos alappillére az egésznek a fokozatosság. Nem szabad hirtelen belekezdeni sem és abbahagyni sem. Ez egyébként, az élet szinte minden területére érvényes.
Ez a tisztítókúra szinte megegyezik a léböjt-kúrával, aminek az a lényege, hogy a böjt alatt nem veszünk magunkhoz szilárd táplálékot, csak folyadékot, de abból viszont napi 2,5-3 litert legalább. Mégpedig gyümölcslé, zöldséglé, ásványvíz, tea vagy levesek formájában. Ennek a kúrának a hátránya, hogy a szervezetet nagyon megterheli.
Ami ennél egy kicsit kevésbé drasztikus, ám a méregtelenítés szempontjából ugyan ilyen hatékony, az az, amikor a különböző zöldség- és gyümölcslevek, teák mellett magas rosttartalmú ételeket is fogyasztunk, azokat is inkább többször, kisebb adagokban. Ilyen ételek a spárga, saláták, teljes kiőrlésű gabonák. A rostok megkötik a salakanyagokat, így segítik a szervezet méregtelenítését.
Nézzük tehát ennek a méregtelenítő kúrának az 5 aranyszabályát:
- A kúra során lehetőleg kerüljük a káros szenvedélyeket, mint például a dohányzás, alkohol és kávé.
- Fontos, hogy mozogjuk is, azonban vegyünk figyelembe, hogy a szervezet most kevesebb energiát kap, így az is elég, ha csak minden nap elmegyünk egy sétára, esetleg biciklizünk egy kicsit.
- Szintén elengedhetetlen, hogy a kúra alatt valóban betartsuk az előírt folyadékmennyiség elfogyasztását. Enélkül ugyanis hiába fogyasztottunk rostban gazdag ételeket, azok nem lesznek képesek kellőképpen megkötni a salakanyagokat.
- A negyedik aranyszabály: az elején is említett fokozatosság. Ne ugorjunk fejest a diétába, inkább egy-két nap alatt fokozatosan térjünk át rá, úgy a szervezetnek is lesz ideje alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, és hozzá tudja igazítani az anyagcserénket. Ugyan ez igaz a kúra végén, a mindennapi étrendre való visszaállásnál. Szintén fokozatosan szoktassuk vissza szerveztünk a hétköznapi étrendünkre.
- Az utolsó, de egyben legfontosabb szabály: a mértékletesség. Sokan ott rontják el a diétákat, hogy önhatalmúlag túlzásba viszik, mivel úgy gondolják, akkor jobb eredményeket érhetnek el. Vegyünk figyelembe, hogy ez a diéta nem fenntartható a mindennapokban, ez egy méregtelenítő kúra. Körülbelül 3-4 nap bőségesen elegendő. Ennél tovább ne tartson, mert akkor túlterheljük a szervezetünket és akár legyengülés, vagy betegség is lehet a vége.
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?