Menü

Miért jó magunknak főzni?

Rendkívül sok haszna van, ha az ember napi egyszer főtt ételt eszik. Gyermekkorban, vagy amíg az ember a szüleivel lakik, ez többnyire magától értetődő is. Hiszen, ha valaki nem tud minden nap főzni, akkor is lehetőséget adnak az iskolai menzák arra, hogy változatosan étkezzünk. De a fiatal felnőttek, akik hosszú órákat dolgoznak, vagy estig keményen tanulnak az egyetemen, olykor nehezen szánják rá magukat, hogy a vacsorájukat saját maguk készítsék el. Pedig rengeteg előnye van annak, ha magunknak főzünk!

Először is, a legjobb gyakorlás egy nagy, ünnepi, családi ebéd előtt az, ha az ember saját magának próbálja elkészíteni az adott fogást. A hétköznapi vacsora nem muszáj, hogy mindig tükörtojásra és bundáskenyérre korlátozódjon. Fogyasszunk változatos ételeket: sült vagy grillezett húsokat, könnyű zöldségköretet, vagy egyszerűbb egytálételeket, lehetőleg minél szélesebb választékkal! Előbb-utóbb, így a nehezebb ételek elkészítése is rutinfeladattá válik.

Ha megválunk az éttermi ételektől és azokat házira cseréljük, azzal pénzt is spórolunk. Gondoljunk csak bele, hányszoros áron kell eladnia egy bisztrónak a különböző fogásokat, hogy azon nyeresége legyen! Ezt az árat otthon nem kell kifizetnünk.

Az általunk elkészített ételek teljesen a saját ízlésünket tükrözik. Ha te szereted, ha mindenben kicsit több a fűszer, de a családod megőrül a fűszerektől, akkor nem könnyű eltalálni a megfelelő arányokat. Ám ha a vacsorának csak egy ember ízlését kell tükröznie, szinte biztos, hogy sikerrel zárod a feladatot.

De mi van akkor, ha elrontod? Ha odaég, túlsózod, vagy épp ízetlen lesz, ha nem fő meg rendesen, vagy csak egyszerűen nem ízlik? Ebben az esetben senki sem fog tudni róla, csak te. Az egyszer elkövetett főzési bakit, pedig könnyebb lesz elkerülni később.

Tehát ha egyedül élsz, nem kell lemondanod a finom, házias ételekről. Nincs is annál jobb, mint élvezni az ételek ízét, amelyeket te készítettél el. És nem mellesleg a pénztárcádnak és az egészségednek is nagyon jót tesz, ha magadnak főzöl.

Tanulásfüggőség

Az emberi elme annyira összetett, hogy egyes jelenségei szinte megmagyarázhatatlanok, mások viszont egészen egyszerű elemi okokra is visszavezethetőek. A függőség kérdése mind fiziológiai szempontból, mind lélektani szempontból igen érdekes. De rajongunk-e függőségig olyan dolgokért, amelyek elől mások menekülnek? A tanulásfüggőség példája ezt remekül szemlélteti.

Hogy álljunk fejben hozzá az államvizsgához?

Az államvizsgák során nagyon fontos, hogy hogyan kapcsolunk ki a tanulás közben, hogyan dolgozzuk fel azt a sokszor mérhetetlen anyagot, amit elénk kérdezhetnek tőlünk. Nem csak az lehet azonban fontos, hogy mit fogyasztunk, hogyan mozgunk kikapcsolódásképpen, hanem az is, hogy egyáltalán fejben hogyan állunk hozzá ehhez az egészhez.

Edzés sminkben?

A tökéletes futós instaklisék talpig sminkben és egyetlen rakoncátlan tincs nélkül ábrázolják az edzés végén fotózkodó nőket. Izzadságfolt nélkül. Kipirult arc nélkül. Nem ám a csapvíz alá tartott vörös fejjel, mint én egy éve a nyári 38 fokos maraton után. Van némi kontraszt.

Ezt tudtuk a koffeinről?

A koffein az egyik legismertebb élénkítő hatású szer a világon. Aki teázik, kávézik, fogyaszt kólát, majszol mellé csokoládét, iszik kakaót, netán az energiaitalt kedveli, tudják jól, a koffein hatása miért oly szükségesen népszerű.

A nyár és a kalandvágy

Amíg az ember fiatal, elég sok hullámát éli át az újdonságra és kalandra való vágyakozásnak. De olykor nemcsak a fiatalok ráznák le a monotonitás terhét. Nyáron pedig még alkalmasabbá válik a kedv, a környezet és a körülmények.