Miért jó magunknak főzni?
- Dátum: 2018.04.09., 21:31
- diy, egészség, egyszemélyre, étel, ételek, fogás, főzés, főzni, gyakorlás, hétköznap, kezdő, konyha, olcsó, otthon, otthon íze, önálló, pénz, spórolás, tippek, vacsora
Rendkívül sok haszna van, ha az ember napi egyszer főtt ételt eszik. Gyermekkorban, vagy amíg az ember a szüleivel lakik, ez többnyire magától értetődő is. Hiszen, ha valaki nem tud minden nap főzni, akkor is lehetőséget adnak az iskolai menzák arra, hogy változatosan étkezzünk. De a fiatal felnőttek, akik hosszú órákat dolgoznak, vagy estig keményen tanulnak az egyetemen, olykor nehezen szánják rá magukat, hogy a vacsorájukat saját maguk készítsék el. Pedig rengeteg előnye van annak, ha magunknak főzünk!
Először is, a legjobb gyakorlás egy nagy, ünnepi, családi ebéd előtt az, ha az ember saját magának próbálja elkészíteni az adott fogást. A hétköznapi vacsora nem muszáj, hogy mindig tükörtojásra és bundáskenyérre korlátozódjon. Fogyasszunk változatos ételeket: sült vagy grillezett húsokat, könnyű zöldségköretet, vagy egyszerűbb egytálételeket, lehetőleg minél szélesebb választékkal! Előbb-utóbb, így a nehezebb ételek elkészítése is rutinfeladattá válik.

Ha megválunk az éttermi ételektől és azokat házira cseréljük, azzal pénzt is spórolunk. Gondoljunk csak bele, hányszoros áron kell eladnia egy bisztrónak a különböző fogásokat, hogy azon nyeresége legyen! Ezt az árat otthon nem kell kifizetnünk.
Az általunk elkészített ételek teljesen a saját ízlésünket tükrözik. Ha te szereted, ha mindenben kicsit több a fűszer, de a családod megőrül a fűszerektől, akkor nem könnyű eltalálni a megfelelő arányokat. Ám ha a vacsorának csak egy ember ízlését kell tükröznie, szinte biztos, hogy sikerrel zárod a feladatot.

De mi van akkor, ha elrontod? Ha odaég, túlsózod, vagy épp ízetlen lesz, ha nem fő meg rendesen, vagy csak egyszerűen nem ízlik? Ebben az esetben senki sem fog tudni róla, csak te. Az egyszer elkövetett főzési bakit, pedig könnyebb lesz elkerülni később.
Tehát ha egyedül élsz, nem kell lemondanod a finom, házias ételekről. Nincs is annál jobb, mint élvezni az ételek ízét, amelyeket te készítettél el. És nem mellesleg a pénztárcádnak és az egészségednek is nagyon jót tesz, ha magadnak főzöl.
Saját kézi készítésű karácsonyi ajándékok – az odafigyelés legszebb formája
A karácsony az év azon időszaka, amikor a figyelmünk a lelassulásra, az együttlétre és az egymás iránti törődésre irányul. Ebben a különleges hangulatban egyre többen fordulnak a saját kézzel készített ajándékok felé, amelyek nemcsak egyediek, hanem valódi érzelmi értéket is hordoznak. Egy kézzel készített meglepetés messze túlmutat az anyagi értéken: időt, energiát és személyes gondoskodást testesít meg.
Hangolódjunk karácsonyra adventi és karácsonyi zenékkel
Ahogy beköszönt az advent, valami egészen különleges változik meg a mindennapok ritmusában. Rövidülnek a nappalok, korábban sötétedik, az utcákon felgyúlnak a fények, és egyre gyakrabban kapjuk azon magunkat, hogy lassítani szeretnénk.
Miért fontos rendszeresen tisztítani a kárpitot, matracot és szőnyeget?
A lakások és irodák komfortja nagymértékben függ a bútorok, szőnyegek és matracok tisztaságától. Bár sokan csak a látható szennyeződéseket veszik észre, a kárpit, a matrac és a szőnyeg rendszeres tisztítása nem pusztán esztétikai kérdés, hanem egészségügyi szempontból is kiemelten fontos.
Illik pénzt adni karácsonyra?
A karácsony az ajándékozás, az összetartozás és a figyelmesség időszaka. Ebben az időszakban mindenki szeretné kifejezni szeretetét és megbecsülését szerettei felé, ám évről évre felmerül a kérdés: vajon illik-e pénzt adni karácsonyra, és ha igen, kinek, milyen formában és milyen összegben?
Magány az ünnepek alatt: Ne a ChatGPT-vel töltse az ünnepeket
Az ünnepek időszaka sokak számára meghitt, családias hangulatú periódus, másoknak viszont fájón kiélezheti a magány érzését. És igen, bármennyire is cuki társaság tud lenni elsőre egy chatgpt, teljesen jogos a cikk címe: az ünnepek nem arról kell szóljanak, hogy valaki kizárólag egy mesterséges intelligenciával beszélgessen.