Menü

Vércukorszintre ható, reumaellenes növények

Az első növényünk az Ázsiai ginzeng. Kínában már Kr.e. 2700-ban is használták, például Sen-nung császár „Nélkülözhetetlen gyógynövények” című könyvében is megtalálható. Teájáról már biztosan mindenki hallott, ami nyugtató hatásáról ismert. Ezen kívül afrodiziákumként, immunerősítőként is használják, mivel megnöveli a szellemi és fizikai teljesítményt. A szervezetünk számára, azonban mégis a leghasznosabb tulajdonsága az, hogy csökkenti a vércukorszintet.

A következő gyógynövény nem is olyan régen vált híressé, szinte csodaszerként kezelik, számos hasznos tulajdonsága miatt. Az Azték zsálya, vagy ismertebb nevén: Chia, Közép- és Dél-Mexikóban, valamint Guatemalában honos. A „chia” szó egyébként a chian szóból származik, jelentése pedig olajos. Esszenciális zsírsavakat, oldható és oldhatatlan rostokat, kalciumot, vasat, káliumok, foszfort, cinket, mangánt, molibdént, magnéziumot, bórt, niacint, B12-vitamint és folsavat is tartalmaz. Ezek után nem meglepő, ha csodaszerként kezelik. Csökkenti a cukorbetegség mellékhatásait, mivel rostokban gazdag, emiatt pedig lassabb emésztést eredményez, ami alacsonyan tartja a szervezet inzulin-szükségletét.

Talán meglepő lehet, de ide tartozik a Közönséges veteménybab is. Hatóanyagai: a rutin, kovasav és a szaponinok. Mind a vércukorszintet, mind a vérnyomást csökkenti, enyhe vizelethajtó hatással bír. Gyakran alkalmazzák, időskori cukorbetegség kezelésére teakeverékek formájában.

Az egyik legismertebb reumaellenes növény a Közönséges bojtorján. Ez az, amit a köznyelvben bogáncsnak hívunk, igaz, hibásan. Hatóanyagai az illóolajok, polifenolok, nyálka, arkciin, inulin és kéntartalmú acetilének. Teaként fogyasztva vesekőoldó és reuma ellenes hatása van. Magyarországon őshonos faj, gyomtársulásokban szinte mindenhol megtalálható.

Egy másik szintén közönséges növény, a Nagy csalán is kiváló reuma elleni gyógynövény. Található benne többek között C-vitamin, karotinok, B-, K, és U-vitamin – ne tévesszen meg a név, ez a vegyület valójában nem vitamin -, flavonoidok, aminok, kumarin és cseranyagok is. Hideg vizes kivonatát, külsőleg ajánlják pikkelysömörre és ízületi gyulladásokra. Forrázatát pedig belsőleg, a veseműködés fokozására. Utóbbi következménye a vizelethajtó és vértisztító hatás. Reumatikus panaszok csökkentésére is belsőleg használják.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.