Vércukorszintre ható, reumaellenes növények
- Dátum: 2018.03.22., 20:57
- bab, bogáncs, bojtorján, chia, csalán, cukorbetegség, forrázat, ginzeng, ízületi gyulladás, reuma, tea, vércukorszint, veteménybab, vitamin, zsálya
Az első növényünk az Ázsiai ginzeng. Kínában már Kr.e. 2700-ban is használták, például Sen-nung császár „Nélkülözhetetlen gyógynövények” című könyvében is megtalálható. Teájáról már biztosan mindenki hallott, ami nyugtató hatásáról ismert. Ezen kívül afrodiziákumként, immunerősítőként is használják, mivel megnöveli a szellemi és fizikai teljesítményt. A szervezetünk számára, azonban mégis a leghasznosabb tulajdonsága az, hogy csökkenti a vércukorszintet.
A következő gyógynövény nem is olyan régen vált híressé, szinte csodaszerként kezelik, számos hasznos tulajdonsága miatt. Az Azték zsálya, vagy ismertebb nevén: Chia, Közép- és Dél-Mexikóban, valamint Guatemalában honos. A „chia” szó egyébként a chian szóból származik, jelentése pedig olajos. Esszenciális zsírsavakat, oldható és oldhatatlan rostokat, kalciumot, vasat, káliumok, foszfort, cinket, mangánt, molibdént, magnéziumot, bórt, niacint, B12-vitamint és folsavat is tartalmaz. Ezek után nem meglepő, ha csodaszerként kezelik. Csökkenti a cukorbetegség mellékhatásait, mivel rostokban gazdag, emiatt pedig lassabb emésztést eredményez, ami alacsonyan tartja a szervezet inzulin-szükségletét.
Talán meglepő lehet, de ide tartozik a Közönséges veteménybab is. Hatóanyagai: a rutin, kovasav és a szaponinok. Mind a vércukorszintet, mind a vérnyomást csökkenti, enyhe vizelethajtó hatással bír. Gyakran alkalmazzák, időskori cukorbetegség kezelésére teakeverékek formájában.
Az egyik legismertebb reumaellenes növény a Közönséges bojtorján. Ez az, amit a köznyelvben bogáncsnak hívunk, igaz, hibásan. Hatóanyagai az illóolajok, polifenolok, nyálka, arkciin, inulin és kéntartalmú acetilének. Teaként fogyasztva vesekőoldó és reuma ellenes hatása van. Magyarországon őshonos faj, gyomtársulásokban szinte mindenhol megtalálható.
Egy másik szintén közönséges növény, a Nagy csalán is kiváló reuma elleni gyógynövény. Található benne többek között C-vitamin, karotinok, B-, K, és U-vitamin – ne tévesszen meg a név, ez a vegyület valójában nem vitamin -, flavonoidok, aminok, kumarin és cseranyagok is. Hideg vizes kivonatát, külsőleg ajánlják pikkelysömörre és ízületi gyulladásokra. Forrázatát pedig belsőleg, a veseműködés fokozására. Utóbbi következménye a vizelethajtó és vértisztító hatás. Reumatikus panaszok csökkentésére is belsőleg használják.
Fogaink védelme a nyári időszakban

A vakáció izgalma elterelheti a figyelmet olyan alapvető dolgokról, mint a fogmosás. Utazások alkalmával, legyen az hosszabb vagy rövidebb, olyannyira meg tudunk feledkezni a szájápolásról, hogy előfordulhat, hogy otthon marad a fogkefe vagy a fogkrém. Ráadásul nyaraláskor hajlamosak vagyunk a megszokottól eltérően, gyakrabban fogyasztani cukros ételeket és italokat. Az alábbi cikkben arról tudhatunk meg többet, hogy mit tehetünk fogaink védelme érdekében a nyári időszakban.
Hűsítő nyári gyógynövények

A gyógynövények sokasága elérhető akár egy szépen kialakított, parkosított kertben is, vagy a konyhakertben, többet használhatunk a nyári melegben is.
Komposztálás – a természet körforgása otthon

A komposztálás nem csupán egy zöld hóbort – valójában az egyik legegyszerűbb és leghasznosabb módja annak, hogy csökkentsük a háztartási hulladék mennyiségét, miközben értékes tápanyagot adunk vissza a természetnek.
Medencetisztítás és karbantartás: Így őrizd meg a víz tisztaságát egész szezonban

A kerti medence nyáron a pihenés egyik legjobb formája, de ahhoz, hogy mindig tiszta, higiénikus és élvezhető legyen, rendszeres karbantartásra van szükség. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb lépéseket, eszközöket és tanácsokat a medencetisztítás hatékony elvégzéséhez.
Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.