Menü

Önismereti kaland külföldön, avagy mi is az EVS?

Miben is különbözik az önkéntesség a külföldi munkától?

Nekem adott volt a szervezet, ahol dolgoztam, a lakásom és a lakótársaim, tehát ezek keresésével nem kellett bajlódnom, ami előny. Viszont hátrány is, már abból a szempontból, hogy nem választhattam meg, mit csinálok, hol és kikkel lakom, ha esetleg úgy alakul, hogy valami ezek közül nem tetszik és változtatnék rajta.

Kicsit összefoglalnám a programot, amin részt vettem: a projekt egy uniós program: az Európai Önkéntes Szolgálat (European Voluntary Service) keretei között valósult meg.

Ehhez 3 szereplő összehangolt munkája szükséges:

- egy itthoni küldő szervezet

- egy külföldi fogadó szervezet, akik erre akkreditáltak

- illetve magával az önkéntessel, aki 18 évesnél idősebb, de 31 évesnél fiatalabb.

A folyamat, ami akár évekig eltarthat, szintén 3 részből áll:

- a jelentkezési, a kiválasztási folyamatok
- az önkéntes tevékenység
- illetve fontos az önkéntes fiatal felkészítése a kiút előtt majd visszaintegrálása.

Ez azt is jelzi, hogy nemcsak a nemzetközi élményekről, tapasztalatokról, nyelvtanulásról van szó, hanem egy önismereti, tanulási és fejlődési folyamatról is, ami azt hiszem a legnagyobb különbség egy „mezei” külföldi munkavállaláshoz képest.

A fiatalt hazai és külföldi koordinátorok, egy tutor és egy mentor is segíti a hónapok alatt.

Az ilyen projektek esetében nem a megélhetés, a pénz az elsődleges. Sőt! Az önkéntesség az adott körülményekhez való alkalmazkodásról, kompromisszumokról, a komfortzónából való kilépésről, a kapcsolatépítésről és ami a legfontosabb: önmagadról szól. Hogy elérd a saját határaidat és megpróbáld túllépni azokat. Azt hiszem, hogy ezt se iskolában, se egyetemen, semmilyen 1 hetes workshopon nem lehet megtanulni; csak egy minimum 2, maximum 12 hónapos „önismereti tréningen”. Amikor egy idegen országban már nem turista leszel, hanem egy multikulturális környezetben élő európai állampolgár, aki miközben jót tesz másokkal, rengeteg változáson megy keresztül.

Ha érdekel a többi tapasztalatom is, akkor olvasd el az előző cikkem. Ha pedig tudni szeretnéd, hogy én -személy szerint- miben változtam a 10 hónap alatt Dél-Olaszországban, akkor olvasd el a következő részt is!

/Szerző: Gősi Gabriella/

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.