Itt a melegszendvics-szezon!
- Dátum: 2017.11.10., 12:34
- adalékanyag, ebéd, ennivaló, evés, felvágott, fűszer, kalória, melegszendvics, sajt, sütés, szendvicskrém, táplálkozás, vaj, zöldség
Mikor máskor együnk melegszendvicset, mint az őszi és téli hónapokban, amikor szervezetünk még inkább vágyik a meleg ételekre? Készítsük el változatos formában, sőt lehetőség szerint egészségesen! Íme a szerkesztőség kedvencei.
Miért szeretjük a melegszendvicset? Mert könnyen elkészíthető, s fogyasztható akár reggelire vagy vacsorára is, de egyszerű ebédként is teljes mértékben megfelelő étek.
A sütési módozatok is változtatják az ízeket. Készíthetjük klasszikus melegszendvicssütőben - a higiénia érdekében előnyös, ha kivehető lappal rendelkező készüléket választunk. Ebben akár más szilárd meleg ételeket is melegíthetünk, a kevésbé egészséges mikrohullámű sütő helyett! Ezen kívül grillen, valamint a sütőben rácson is süthetünk szendvicset.
Amennyiben egészséges, kalóriabarát ennivalót szeretnénk, kövessük ezeket a tippeket:
- Használjunk teljes kiőrlésű, magvas kenyeret, péksüteményeket
- Feltétként kerüljük a feldolgozott felvágottakat, inkább válasszunk házi szalámit, sajtot, jó minőségű sonkát
- Ne felejtsük le a zöldségeket sem! A paprika, hagyma, paradicsom, kukorica például mind finom megsütve
- Nem muszáj követnünk a klasszikus melegszendvics példát, ahol két réteg között van a feltét, így kalóriát spórolhatunk
- Kerüljük a készen kapható melegszendvicskrémek többségét, amelyek sok adalékanyagot tartalmaznak!
Így tehetjük finommá, változatossá a melegszendvicset:
- Használjunk jó minőségű sajtokat, amik kiválóan olvadnak, például pizzamozzarellát
- Szórjuk meg a sajtot fűszerekkel, így ízesebb lesz
- Tehetünk rá különböző szendvicskrémeket, például padlizsánkrémet, vagy elkészülés után ízesíthetjük házi ketchuppal, majonézzel
- A zöldhagyma, fokhagyma finom összetevője a melegszendvicsnek
- Extra finom lesz, ha nem csak a belső részét, hanem a külsejét is megkenjük vajjal (semmiképp sem margarinnal!)
Jó étvágyat kívánunk!
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?