Menü

Cicatartás felelősségteljesen

Sokat beszélünk a kutyásokról, de kevesebb szó esik róla, hogy miként lehet okosan és felelősségteljesen macskát tartani. Éppen ezért a cicák helyzete sokszor nehezebb lehet, mint a kutyáké. Amennyiben kisállatunk van, akkor vegyük komolyan ezt a döntést, és vegyük figyelembe a fontos szempontokat!

Aki macskát vállal, sokszor még kevésbé gondolja át, mint az, aki kutyát választ. Hiszen "a macskák jönnek-mennek, és elvannak maguktól a ház körül". Az emberek azt hiszik, hogy ellátják a feladatukat, ha ennivalót adnak a cicának, de esetenként még ezen sem aggódnak annyira, mondván: a cica vadászik. Pedig a felelős cicatartás ezen bőven túlmutat. Ha még nincs macskád, de szeretnél, akkor azért olvasd el, ha pedig már van, akkor azért!

Így válassz cicát

A macskákra is érvényes az, amit a kutyáknál hangoztatnak: lehetőség szerint fogadj örökbe! Ha nem valami különleges cicafajtát szeretnél, akkor válaszd az örökbefogadás lehetőségét, hiszen rengeteg kis- és nagymacska vár gazdira. Amennyiben pedig a különleges fajta mellett teszed le a voksodat, akkor olyan tenyésztőt válassz, aki felelősségteljes és lelkiismeretes! Vedd figyelembe, hogy az ilyen helyről származó cicák igen drágák. Amennyiben ezt nem tudod kifizetni, akkor maradj az előbbi verziónál! Keress meg bátran egy állatvédő szervezetet, akik biztosan segítenek megtalálni számodra a megfelelő cicust. Jusson eszedbe, hogy ha állatot tartasz, az bizony anyagi ráfordítást jelent.

Erre kell költened, ha macskát tartasz

No de mik is azok a pénzbeli ráfordítások, amikkel nagyon sok macskatartó nem számol, pedig kellene?

- Ivartalanítás: extra fontos! Minden felelős, a macskák sorsát szívén viselő cicatartó ivartalanít! Döbbenetes, hogy mennyi gazdátlan, árva és éhező cica van kis országunkban. Ha szeretnél tenni ez ellen, akkor te is számba veszed, hogy az állatodat ivartalanítani érdemes! A műtét díja nem kevés, és természetesen nem öröm sem a gazdinak, sem az állatnak, mégis a kollektív felelősség érdekében meg kell hozni ezt az áldozatot. Ne akarja tudni senki, hogy mennyi kismacskát dobnak ki, hagynak magára, sőt ölnek meg születése után, mert nemkívánatosnak bizonyul... :(

- Megfelelő táplálás: Nem csak a reklámozott macskakajákat jelenti. Az állatokra is érvényes, ami az emberekre: a házi koszt egészségesebb. A cicák általában strapabíróak, de nem árt, ha nem csak "műkaján" nőnek fel.

- Lakásban tartott cicáknál macskaalom, kaparófa, fekhely... Na és persze az otthon és a ruházat szőrmentesítése is költségeket jelenthet :)

- Nyakörv és biléta: ajánlott minden cicára nyakörvet és bilétát tenni, aki kijár a lakásból. Ha bármi történik a macskáddal, akkor így tudnak értesíteni a megadott telefonszámon. Igaz, hogy a cicák házhoz kötöttebbek, mint a kutyák, viszont kevésbé ismerik fel őket a szomszédok, környéken lakók.

- Kártevők elleni védekezés: nemcsak a kutyák esetén fontos, a macskáknak is szüksége van a bolhák és egyéb kártevők elleni védekezésre nyakörv, vagy más formában! Ez bizony folyamatos és állandó költséget jelent.

- Állatorvosi költségek: Nem tudhatjuk előre, hogy a cicánk makkegészséges lesz-e vagy sem, viszont nyilvánvalóan nem hagyjuk szenvedni, ha segítségre van szüksége! Az állatorvos pedig olyan, mint az autószerelő: nehéz olcsón megúszni és a kiadás akár váratlanul is jelentkezhet. Vegyük ezt számításba!

A cicák személyisége

Amikor a cicatartás mellett döntünk, gondoljuk át azt is, amit sokan tudnak, mégis csak az idő elteltével tudatosodik bennük: a macskák igen öntörvényűek, és nem taníthatóak olyan egyszerűen, mint a kutyák. Önálló személyiséggel rendelkeznek, van, amelyikük csak kihasználja az embert, míg a másikuk hagyja magát szeretgetni, van, amelyik bújósabb, míg más macskák nem viselik el a szeretgetést. Ebből néhány dolog már körvonalazódik akkor is, amikor a macska kicsi - egy hozzáértő például segíthet a személyiségünkhöz leginkább passzoló cicust kiválasztani. De nem tudhatunk mindent előre, inkább számoljunk ezekkel a rizikókkal! Miért hívjuk fel erre a figyelmet? Mert sokan lemondanak a macskájukról, odaadják másnak, vagy legrosszabb esetben kidobják, amikor az megnő, és már nem az a kis aranyos, szőrös és puha kiscica, hanem akaratos, határozott, és nehezen alakítható. Időben gondolkodjunk!

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

Futás kutyával

Egy kutya lefutotta a félmaraton, pedig csak pisilni engedték ki, olvastam a minap egy nem mindennapi cikkben. Félmaratont futókhoz csatlakozott a kutyus, aki becsülettel végig is futotta a távot Kanadában, ráadásul nem is akármilyen helyezést ért el: sikerült az első 10 között beérni, és az előkelő 7. helyen teljesítette a távot. Mire kell figyelni, ha kutyussal futunk, erről lesz szó ma.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.