Rövid lejáratú tejtermék - igen vagy nem?
- Dátum: 2017.09.10., 13:20
- cukor, gyümölcsjoghurt, joghurt, kefír, lejárati idő, sajt, szavatosság, szavatossági idő, tartósítás, tej, tejtermék
Legtöbbször azért akciós egy termék, mert rövid lejáratú. Leggyakrabban a tejtermékek esnek ebben a kategóriába. Néhányan már kidobják a hűtőjükből az élelmiszereket, ha már lejártak, pedig pár napot rá lehet számolni a feltüntetett lejárati időpontra. Vagy mégsem? Hogy is van ez?
Kiváló dolog a hűtőszekrény, mert lelassítja a mikroorganizmusok (baktériumok és főképp penészgombák) szaporodását élelmiszereinken. A jégszekrények azonban csupán a múlt század első felében váltak közismertté. Előtte másképp kellett tartósítani. Ennek egyik módja az erjesztés volt.
Az emberiség legalábbis évezredek óta fogyasztja más állatok anyatejét. Ez az értékes tápanyag azonban korunk vívmánya, a hőkezelés nélkül igen hamar "tönkremegy". A tej, mint tápanyag más minőségben viszont tárolható. A legfrissebb és feltehetően legősibb tartósított tejszármazékok az aludttej, a joghurt, a kefir és az egyéb savanyútejek. Technológiailag magasabb tudást igénylő, ám még mindig egyszerű savanyítással elkészíthető friss tejtermék a túró. Míg a friss tej eltarthatósága szobahőmérsékleten kb. 2 nap, addig e savanyított tejszármazékok már akár több mint egy hétig is eltarthatók. A sajtok készítése magasabb technológiai ismereteket igényelnek a tejoltó ismerete és az érlelés feltételeinek biztosítása miatt. E termékek eltarthatóság pedig jellegtől függően 1-2 héttől évekig tarthat.
Ne ijedjünk meg tehát, ha a boltban egy eleve tartós tejterméken közeli lejárati időt látunk. Vegyük meg bártan, mert biztosan jó, és nem kell sietni az elfogyasztásával. A magam részéről ittam már 3 hete lejárt kefirt, és a kissé magasabb szénsavtartalom mellett semmi egyéb minőségi változást nem éreztem benne - vagyis érettebb lett a termék. A lágysajtok esetében pedig kifejezetten a lejáratosakat keresem, mert azokat már nem kell olyan sokáig érlelni, hogy igazán finomak legyenek.
A fentiek a gyümölcsjoghurtokra és egyéb cukrozott termékekre korlátozottan érvényesek. A cukrot ugyanis az élőflóra is szereti, így könnyen felfalhatja előlünk, ha sokat késlekedünk. Bár amíg a pohárban nincs túlnyomás és felpúposodott fólia, addig biztosan nincs baj.
Bízzunk hát őseink tartósítási módszereiben és szimatunkban!
Édességre vágysz? Egyél gofrit!

A gofri ma már egy világszerte ismert és népszerű ellenállhatatlan édesség. Azonban kevesen tudják, hogy a gofri eredete egészen az 1400-as évekig nyúlik vissza. Ekkoriban a belga városokban, különösen Brugge-ben már készítettek olyan süteményeket, amiket ma gofrinak nevezünk.
Miért ekkora az édesség utáni vágyunk?

Néha csak unalomból is eszünk, sőt még akár kényszerből is, annak ellenére, hogy teljesen tele vagyunk. Már biztosan Te is találkoztál azzal az állítással, hogy az éhség valójában szomjúság álruhában.
Miért egyél banánt?

A banán értékes tápanyagtartalma miatt-aminosavak, keményítő, vitaminok és ásványi anyagok, flavonoidok-egyértelműen a változatosan összeállított étrend egyik fontos gyümölcsének tekinthető. Kiváló természetes energiaforrás, ráadásul egész évben hozzá tudsz jutni.
Anyagcsere-pörgető italok

Léteznek úgymond anyagcsere-pörgető italok, amitől beindul a fogyás? Vajon melyek ezek, egyszerű-e az elkészítésük, s tényleg olyan hatásosak? Nézzük!
Ezekre figyelj, hogy ne gátold a C-vitamin felszívódását a szervezetben

Az emberek jó része valamilyen formában próbál C-vitamint vinni a szervezetébe. Van, aki vitaminokban gazdag zöldségeket és gyümölcsöket fogyaszt, van, aki vitamin készítményeket szed, de nem mindegy, hogy ezt hogyan tesszük. Vannak tényezők, amik befolyásolják a C-vitamin felszívódását a szervezetben.