Menü

Rövid lejáratú tejtermék - igen vagy nem?

Legtöbbször azért akciós egy termék, mert rövid lejáratú. Leggyakrabban a tejtermékek esnek ebben a kategóriába. Néhányan már kidobják a hűtőjükből az élelmiszereket, ha már lejártak, pedig pár napot rá lehet számolni a feltüntetett lejárati időpontra. Vagy mégsem? Hogy is van ez?

Kiváló dolog a hűtőszekrény, mert lelassítja a mikroorganizmusok (baktériumok és főképp penészgombák) szaporodását élelmiszereinken. A jégszekrények azonban csupán a múlt század első felében váltak közismertté. Előtte másképp kellett tartósítani. Ennek egyik módja az erjesztés volt.

Az emberiség legalábbis évezredek óta fogyasztja más állatok anyatejét. Ez az értékes tápanyag azonban korunk vívmánya, a hőkezelés nélkül igen hamar "tönkremegy". A tej, mint tápanyag más minőségben viszont tárolható. A legfrissebb és feltehetően legősibb tartósított tejszármazékok az aludttej, a joghurt, a kefir és az egyéb savanyútejek. Technológiailag magasabb tudást igénylő, ám még mindig egyszerű savanyítással elkészíthető friss tejtermék a túró. Míg a friss tej eltarthatósága szobahőmérsékleten kb. 2 nap, addig e savanyított tejszármazékok már akár több mint egy hétig is eltarthatók. A sajtok készítése magasabb technológiai ismereteket igényelnek a tejoltó ismerete és az érlelés feltételeinek biztosítása miatt. E termékek eltarthatóság pedig jellegtől függően 1-2 héttől évekig tarthat.

Ne ijedjünk meg tehát, ha a boltban egy eleve tartós tejterméken közeli lejárati időt látunk. Vegyük meg bártan, mert biztosan jó, és nem kell sietni az elfogyasztásával. A magam részéről ittam már 3 hete lejárt kefirt, és a kissé magasabb szénsavtartalom mellett semmi egyéb minőségi változást nem éreztem benne - vagyis érettebb lett a termék. A lágysajtok esetében pedig kifejezetten a lejáratosakat keresem, mert azokat már nem kell olyan sokáig érlelni, hogy igazán finomak legyenek.

A fentiek a gyümölcsjoghurtokra és egyéb cukrozott termékekre korlátozottan érvényesek. A cukrot ugyanis az élőflóra is szereti, így könnyen felfalhatja előlünk, ha sokat késlekedünk. Bár amíg a pohárban nincs túlnyomás és felpúposodott fólia, addig biztosan nincs baj.

Bízzunk hát őseink tartósítási módszereiben és szimatunkban!

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.