Menü

Mindentudó körömvirág

Mikor cseperedő kislány voltam, Édesanyám minden, a fizikai valómon megjelenő vagy okozott gondomra, búmra, bajomra a körömvirág (Calendula officinalis) krémet javasolta. Számomra teljesen természetes volt, hogy tinédzserként a pattanások kezelésére, a szúnyogcsípések viszketésének csökkentésére, a száraz bőr ápolására, a gyógyuló sebek felgyorsításának elősegítésére is körömvirág kenőcsöt használjak. Hiszen ehhez szoktam hozzá, ez volt az univerzális megoldás mindenre. Sosem hagyott cserben, mert a szekrényben mindig megtaláltam. :)

Évekkel később, amikor a barátommal megismerkedtem és összeköltöztünk, az összecsiszolódás folyamata alatt kiderült, hogy ő még nem is hallott erről a lehetőségről. „Valaki a körömvirágot így használja? Milyen meglepő!” – gondolta. (Azóta persze ő is rendszeresen ápolja vele testének azon területeit, ahol rendszeresen megkeményedik a bőr.)

Mi nők tudjuk, hogy főleg nyáron mekkora problémát és milyen nagy energia-, illetve időbefektetést igényel a szőrtelenítés. „Szerencsétlenebb” nőtársaink azt az érzést is ismerik, amikor nem elég heti egyszer vagy kétszer szőrteleníti, hanem ez a procedúra is a mindennapi szépségápolás részét kell, hogy képezze. Mert igen, egyes nők nagyon erős vagy gyorsan növő szőrzettel rendelkeznek – amin persze nincs mit szégyellni. Ilyenek vagyunk, fogadjuk el magunkat.

Édesanyám univerzális körömvirág kenőcse azonban még erre is előnyös megoldást kínálhat. Sajnos a hónalj gyantázása nyáron nem az a lehetőség, amit egy nő megfontolhat, hiszen ki az, aki meg tudja várni, hogy olyannyira kinőjön a szőr a hónalján, hogy azt gyantázni lehessen? Az epilátorral hasonló a helyzet. Az én érzékeny bőröm viszont az epilálást sem kedveli. (Azt pedig már csak mellékesen említem, mennyire fáj.) Anyukám javaslatára azonban minden este körömvirág kenőccsel kenem be ezt az érzékeny területet, így a mindennapi reggeli borotválás után sincs semmilyen panaszom (fájdalom, pirosodás, sebek, szőrtüsző gyulladás, szőrbenövés, a bőr hámrétegének sérülése).

A körömvirág állítólag nagyon jó fájdalomcsillapító hatással is bír, sokhelyütt többek között a menstruációs fájdalmak enyhítésére is alkalmazzák. De szabályozza az ösztrogéntermelést, és a kötőhártya gyulladás kezelésében is használható.

Talán még napestig sorolhatnánk, mennyire sokszínű és jótékony hatással bír ez a szépséges, sárga színnel bíró növény. Próbáljuk ki nekünk hogyan, hol válik be. Gyógynövény boltokban, drogériákban könnyen hozzáférhetünk, de akár otthon, házilag is elkészíthetjük!

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?