Konyhakert az erkélyen
- Dátum: 2017.08.01., 09:23
- balkon, bazsalikom, chili, erkély, kert, palánta, paradicsom, pizza, termés
Mihelyt családi házba költöztünk, elkezdtem a kertészkedést. Igaz, édesapám volt az ötlethozó. Miért is ne ültetnénk néhány tő paradicsomot, ha már van kertünk? - mondta. A tavaszi ültetőmunka után nem vártam, hogy karózni meg kötözgetni kelljen a palántákat. Annál inkább vártam viszont a megporzott virágokból kifejlődő és növekvő termést. Érdeklődve figyeltem, mikor szedhetem le, és parázsló kíváncsisággal vártam az első falatra a saját termesztésű gyümölcsből. Mint a bibliai pár az almától, kaptam meg a e falattól a szenvedélyt a konyhakert iránt.
Így ment ez úgy 6 évig, aztán jött az egyetem. Illetve én mentem oda, elhagyva a kertet, amelyet ápoltam, az pedig engem. Nem adtam fel persze, mindig volt egy kis konyhakertem a hátországban - budapesti otthonunkban. A kolis évek után aztán albérletbe költöztem szebbik és finomabbik felemmel, ahol, nos, volt egy kis erkély. Mivel az erkély túl pici volt arra, hogy kiférjen két szék, ezért az egészet telepakoltam virágládákkal. Jött a paradicsomtermesztés!
Lehetséges, hogy a balkon nem csak virágzó növények termesztésére alkalmas?
Az interneten megtaláltam pár olyan fajta leírását, amelyeket kifejezetten balkonra ajánlanak. A legnépszerűbbek egyébként a Vilma és a Bajaja, amelyek törpe (ún. determinált növekedésű) fajták. Ezeket nem kell karózni. A magokat egyszerűen kikeltettem egy tálca/láda földben már februárban, bent a szobában a jó melegben. Mármint kinek mi, nekünk 19-20 °C. A kicsik ki is keltek 1-2 héten belül. Amint a két sziklevélen felül az első lomblevelek is megjelentek, átültettem őket a végleges helyükre, a balkonládákba. A szárukat is belesüllyesztettem a földbe úgy, hogy a sziklevelek kilátsszanak. A paradicsom így a szárán is gyökereket növeszt és erősödik. Napsütéses márciusi napokon kitettem őket a napra. Vigyázat! A szobai palánták UV érzékenyek - hozzá kell őket szoktatni a napsugarakhoz. Egyszerű: első nap 15 perc, aztán naponta +10 perc. Az első héten már hozzá is szoknak. Éjszakára gondosan behoztam őket, de ha éjjel a hőmérséklet nem süllyed 10-12 °C alá, akkor már kint lehet őket hagyni. Nálunk közvetlen napsütést egyébként kb. 7-től 11-ig kaptak, de nem is kellett nekik több.
Növekvő palánták
A melegebb tavaszi és forró nyári napokon a növényeket reggel és este lehetett öntözni, vagyis akkor, amikor a láda és a föld nincs felforrósodva. Különben kiégnek. S bizony a virágládás növényeket legjobb volt minden nap megöntözni, mivel a virágládányi föld igen kevés, így nagyon hamar kiszáradt. Amíg nyaralni mentünk, a szomszédék boldogan vállalták növényeinket, illetve volt olyan is, hogy a munkahelyemre vittem be. A takarító néni hasznos tanácsokkal látott el, a munkatársaim pedig egy kicsit jobban megismertek és sokat dicsérték a növénykéket. Következő évre megjelent az intézet egyik irodájában a chili termesztés...
Otthon a balkonládák felkerültek az erkély korlátjára, az ehhez megfelelő kampók segítségével. A paradicsomtövek közé bazsalikomot ültettünk, ami frissen kiváló volt a pizzára.
Saját termések a pizzán
Bár a 12 tő Vilma nem adott jelentős mennyiségű termést, mégis jó volt nevelgetni őket. Amellett, hogy erkélyünkre életet és izgalmat hoztak, nagyon finomak voltak azok a reggel frissen szedett ízes bogyók.
Azt hiszem, legközelebb nem riadok majd vissza a karózástól sem - jövőre piros és sárga villanykörte termésű paradicsomot ültetek.
„Me-time” mini szokások – 10 perces énidő, ami csodákra képes

A mindennapok rohanásában olyan könnyen elfelejtjük, hogy mi is emberek vagyunk, nem csak feladatokat teljesítő gépek. Pedig néha elég 10 perc énidő, és mintha újraindítanánk a lelkünket.
Budapest rejtett kincsei

A fővárost sokan Európa egyik legszebb településeként ismerik. A legtöbb magyar számára is van egyfajta sajátos érzése a frekventált részeknek. A Parlament, a Lánchíd vagy a Halászbástya képei sorra bejárják az Instagramot és a Facebookot. Azonban mi van a kevésbé ismert helyekkel? Ugyanis a metropolisz tele van félreeső szegletekkel, elfeledett történetekkel és olyan zugokkal, amelyeket még az itt élők közül sem mindenki ismer.
Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.
Autó helyett bicikli és séta – új szemléletet hoz a Mobilitási Hét

A lakóhelyemen működő sportegyesület idén is aktívan bekapcsolódott az Európai Mobilitási Hét programsorozatába, amelyet szeptember 16. és 22. között rendeznek meg szerte Európában. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetbarát, fenntartható közlekedési formákra – így természetesen a kerékpározásra is.
Az olvasás világnapját ünnepeljük!

Az UNESCO 1965-ben hirdette meg az Olvasás világnapját, felismerve, hogy a tanulás, a fejlődés és a társadalmi részvétel alapja az olvasni tudás. Az olvasás nemcsak tudást, hanem élményt is ad: történeteket, kultúrákat és emberi sorsokat tár fel, miközben fejleszti a kritikus gondolkodást és a kreativitást.