Menü

Jól döntünk-e, ha olívaolajban sütünk?

Az extra szűz olívaolaj számos jótékony hatása napjainkra már beépült biztosan beépült a köztudatba. Azonban keringenek pletykák arról az interneten, hogy nem egészséges, ha túl magas hőmérsékletre felhevítjük. Igaz-e ez?

Az olívaolaj számos jótékony hatással rendelkezik:

- Szerepe lehet az agyvérzés megelőzésében
- Csökkenheti a depresszió kialakulásának kockázatát
- Csökkentheti különböző daganattípusok kialakulásának kockázatát, mivel antioxidánsokban gazdag, különösen E-vitaminból tartalmaz sokat. Ezen kívül a növényi olaj közül az olívaolajnak a legmagasabb az egyszeresen telítetlen zsírsavtartalma
- Segíthet a koleszterinszint alacsonyan tartásában
- Szerepe lehet a különböző máj, illetve hasnyálmiriggyel kapcsolatos problémák megelőzésében
- Legújabb kutatások szerint hosszú távú fogyasztása szerepet játszhat a vérnyomás csökkentésében
- Magas kalóriatartalma ellenére túlsúlyos emberek is nyugodt szívvel fogyaszthatják

Talán sorolhatnánk napestig, mennyi mindenre gyakorolhat pozitív hatást az olívaolaj fogyasztása, de most nézzük meg, mi a helyzet az olívaolajjal történő sütéssel!

Most következik a nagy bejelentés: az eddigi tévhitek ellenére kijelenthetjük, hogy olívaolajban sütni egészséges! Biztonságosságát pont az egészségre gyakorolt jótékony tulajdonságából nyeri, vagyis abból, hogy magas az egyszeresen telítetlen zsírsavtartalma.

Minden trigliceridben található egy glicerin molekula, amely három zsírsavhoz kapcsolódik. A glicerin molekulák mindig ugyanolyanok, a zsírsav molekulák azonban százfélék lehetnek, ebből kifolyólag az egészségre gyakorolt hatásuk is változó.

A zsírsavak lehetnek telítettek, illetve egyszeresen vagy többszörösen telítetlenek. A telített zsírsavak szerkezetükben nem tartalmaznak kettős kötéseket, míg az egyszeresen telítetlen zsírsavak egy, a többszörösen telítetlen zsírsavak több kettős kötést tartalmaznak.

Ebben az utolsó mondatban találjuk meg a kulcsot, ugyanis a kettős kötések hő hatására instabillá válnak, és megnövekszik rá az esély, hogy az oxigénnel reakcióba lépnek, amelynek eredménye számos egészségre káros anyag létrejötte.

Ebből kifolyólag tehát minél több kettős kötés található meg a zsírsav molekulában, az adott anyag annál bomlékonyabbá válik melegítés hatására. Így például a kókuszolaj, ami telített zsírokban gazdag, rendkívül ellenálló.

Az olívaolajban viszont egyszeresen telítetlen zsírsav molekulánként csak egy kettős kötés található, így csak nagyon kis mértékben léphetnek reakcióba az oxigénnel, és még biztonságosnak tekinthetők.

A legtöbb növényi olaj viszont nagy mennyiségben tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat, így melegítés hatására káros anyagokat formálhatnak, mint például aldehideket vagy lipid peroxidokat, amelyek nagy mennyiségben, hosszú távon hozzájárulhatnak a daganatos betegségek kialakulásához is.

Megnyugodhatunk hát, hogy az olívaolajjal való sütés nem káros az egészségre, így inkább az ilyen és ehhez hasonló olajokat érdemes választanunk.

Felhasznált irodalom: itt, itt és itt

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.