Menü

Türelem mint készség

A türelem egy képesség, hogy tolerálni tudjuk a várakozást, a késést, a frusztrációt anélkül, hogy felizgatnánk vagy felidegesítenénk magunkat. Ezzel a képességgel tudjuk kontrollálni az érzelmeinket, és tudunk nyugodtak maradni, amikor nehézségekkel nézünk szembe.

Talán nem kell sokat ecsetelnünk, hogy a türelem nem mindenkinél jön könnyen, és ha történelmi szempontból közelítjük meg a dolgot, talán manapság nehezebb is türelmesnek maradni, mint régen.

A modern, civilizált, fejlett világban a technológiai újítások és a kész, elérhető eszközök lehetővé tették, hogy megkapjuk, megtapasztaljuk és fogyasszuk azt, amit szeretnénk – szinte azonnal. Kell-e tehát még mindig türelmesnek lennünk?

Ha el szeretnénk érni céljainkat, sikeres kapcsolati rendszert szeretnénk ápolni, és a saját, személyes békénket is táplálni kívánjuk, akkor a válasz egy határozott IGEN! Az arra érdemes és fontos dolgok általában nem érkeznek egyből az életünkbe. Erőfeszítéseket kell tennünk, és elhivatottnak kell lennünk. Tehát most, ezen a napon, ebben az életkorban a türelemre erényként tekinthetünk!

Miért jó, ha türelmesek vagyunk?

Mert csökkenti a stresszt, boldogabbá és egészségesebbé tesz minket. Segít minket a döntéshozatalban. Segítségével fejleszthetjük különböző képességeinket, mint amilyen a megértés, az empátia és a részvét. Ha türelmesek vagyunk, megérthetjük, és értékelhetjük a növekedés folyamatát.

Tanulható-e a türelem?

Még szép, hogy tanulható! Válasszunk ki egy napot, amikor csak arra koncentrálunk, hogy a napi céljainkat türelemmel érjük el. Gondolkodjunk azon, amit csinálunk, figyeljünk, és éljünk a pillanatnak! A nap végén pedig összegezzük, melyek voltak azok a helyzetek, amikor okosabb döntést hoztunk, mint azt korábban tettük volna, hány alkalommal jöttünk ki jobban másokkal. Tanuljuk meg a képességet minden nap használni!

Lassítsunk! Ha hajlamosak vagyunk a rohanásra és a dolgok sürgetésére, álljunk meg! Vegyünk néhány mély lélegzetet, mielőtt cselekedni kezdünk. Ha az üzletben egy hosszú sorban állunk, vagy a dugóban ülünk az autónkban, álljunk meg egy pillanatra, és ne hagyjuk feldúlni magunkat. Hallgassunk rádiót, vagy egyszerűen csak élvezzük a látványt, ami elénk tárul. A türelmetlenség nem fogja felgyorsítani az események folyását. Akkor miért idegeskednénk feleslegesen?

Amikor igyekszünk minél hamarabb elérni a desszertig, a második pohár italig, vagy éppen a tizedik pár piros cipőnket készülünk megvenni, álljunk meg egy pillanatra és gondolkodjunk. Talán nincs is akkora szükségünk az adott dologra. Ezzel pénzt és kalóriát is spórolhatunk magunknak.

Gondolkodjunk, mielőtt megszólalunk! Sokszor csak kikotyogunk valamit, ami eszünkbe jut anélkül, hogy a következményekre gondolnánk. Ha türelmesek vagyunk, megállunk, és előre gondolkodunk, mit szeretnénk mondani, könnyen megelőzhetjük, hogy megbántsunk másokat.

A türelem egyértelműen egy olyan tulajdonság, amivel érdemes foglalkozni és fejleszteni. Talán passzívnak tűnik, azonban segít minket céljaink elérésében.

Forrás: http://www.essentiallifeskills.net

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

Ne éljünk a múlt fogságában

Az elmúlt években folyamatos veszteségélmények és válságok között élünk, erre pedig rárakodnak az egyéni gondok is. A krízisek egyik jellemzője a bizonytalanság. Elengedni valamit, vagy küzdeni érte? Ez a fajta ellentmondásosság meggondolatlannak tűnő, vagy látszólag teljesen érthetetlen, irracionális döntésekhez vezethet, viszont lehetőség is egyúttal. Az alábbi cikkben arra kaphatunk válaszokat, hogy milyen módszereket, gondolatokat vethetünk be az elengedés érdekében.

Az őszinteség fontossága

Előbb önmagunkkal kell őszintének lennünk ahhoz, hogy máshoz is őszinték lehessünk. A legtöbben azonban azt sem ismerjük fel, hogy még saját magunk elől is elrejtjük a gondolatainkat.

Érzelmeink kommunikációja - Az 5 szeretetnyelv

Mindannyian máshogy fogadjuk be a szeretetet, és fejezzük ki azt, amelyre neveltetésünk és személyes hajlamaink nyomán a legfogékonyabbá váltunk. Ezért fordul gyakran elő, hogy szeretetünk kifejezése nem ér célt, mert az üzenet küldője és befogadója nem érti meg egymást. Mi tehát a megoldás, és mit lehet tenni érzelmeink kifejezése érdekében?