Menü

Gondoskodj új autódról - óvakodj az illatától!

Ha valaki egy új autó illatáról beszél, a legtöbben azonnal tudjuk, milyen is az. Sokan szeretik, ám sokan inkább kellemetlennek érzik, amelyben hosszabb idő elteltével rosszul érzik magukat. E szag eredetét és egészségügyi hatásait meglepően későn, a 2010-es években kezdték vizsgálni. A közlemények alapján a gyári autók utasterének légterében összesen több mint 50 illékony anyag van jelen. Ezek között számos, az egészségre káros anyag is megtalálható, pl. a benzol, a toluol és a formaldehid, továbbá nehézfémek is.

Ezek a gőzök és porok az autógyártás során felhasznált és beépített oldószerekből, ragasztóanyagokból, műanyagokból és gumikból származnak. Párolgásukat nagymértékben elősegíti a műszerfalat és egyéb belső felületeket érő napfény, amely azokat felforrósítja. Az autószag a jármű utasainak egészségére tehát mindenképpen káros, az előidézett állapot jellege, súlyossága és idültsége leginkább az új autókban töltött összes időtartamtól függ.

Az autógyártók ma már korlátozzák az olyan káros hatású anyagok használatát, amelyekről kiderült, hogy a gyártás után tartósan jelen vannak az autók utasterében. A kezdeményezés és az eredmények pozitívak, a káros gőzök mennyisége csökken a frissen vásárolt személygépjárművekben. A veszélyes anyagoktól mentes személygépkocsikra azonban még valószínűleg sokat kell várni, a helyettesítő anyagok alkalmazhatóságának vizsgálata miatt.

A veszélyes gőzök jelenléte a mérések szerint a gyártás utáni 6 hónapban a legkoncentráltabb. Új autónk levegőjének tisztaságáért és egészségünkért azonban néhány praktikával magunk is sokat tehetünk. Hacsak nem használtan vásároltuk, érdemes az autót minden beszállás előtt alaposan kiszellőztetni. Az utazáshoz engedjük le az ablakokat, vagy használjuk a klímát! Parkoláskor válasszunk árnyékos helyet, és ha lehet, hagyjuk az autót leengedett ablakokkal. Árnyék híján sokat segítenek a szélvédőre helyezhető napellenzők is.

Nagyon fontos, hogy az utastér felületeit gyakran áttörölgessük, mert az ezekre leülepedő - és onnan könnyen a levegőbe kerülő - por mindenféle illékony anyagokat és nehézfémeket kiválóan továbbít az utasok szemébe és légzőszervrendszerébe. A törölgetéshez a legjobban a mikroszálas törlőrongyok, melyekhez válasszunk környezetbarát tisztítószert egészségünk védelmében! Járművünk szellőztetése mellett ne feledkezzünk meg sajátunkról sem: kerüljük a parkoló kocsiban való ücsörgést és pihenést!

Felhasznált irodalom: ITT

Az ülőmunka az új népbetegség

Hát- és nyakfájás, zsibbadó lábak, görnyedt testtartás… Mit okoz hosszútávon a szervezetünkkel mindez? Az ülőmunka az új népbetegség. Mit szólnál egy pár perces office vagy, ami mostanság aktuálisabb: home office mozgáshoz?

Az ökológiailag tudatos étkezés rajtunk múlik

Az év elején készített ökoforradalmi sorozatában a Budapest Park zenészekkel, szakértők segítségével járja körbe a klímaváltozásért felelős területeket és gyűjti össze a hétköznapokban hasznosítható tippeket, hogy együtt változtatni tudjunk, fel tudjunk lépni a klímaváltozás ellen. Természetesen ennek mi is helyt adunk ezúttal az ökológiailag tudatos étkezés pár alapszabálya kerül terítékre.

Szobanövények, amik mindent túlélnek

Bizonyított tény, hogy a zöld szín megnyugtat és serkenti a kreativitást, illetve egy kis életet hoz a térbe, tehát nem árt néhány növényke otthonunkban, de vajon melyek azok a növények, amelyek csodaszépek és mégse igényelnek különleges bánásmódot.

Segítség az államvizsgához

Minden egyetemista életében eljön a pillanat, amikor számot kell adnia az elmúlt évek tanulmányaiból. Ez egy igazán stresszes időszak, ráadásul az legtöbb tanuló ilyenkor úgy érzi, nincs elég ideje arra, hogy az összes tudás a fejébe kerülhessen. Elvégre hat félév tananyagáról cseppet sem könnyű beszámolni.

Fűnyírás lazábban – természetvédelem a kertben

A természetvédelem világában minden mindennel összefügg. Az igazi zöld életmód sok-sok témakört érint, az átváltozás egy életen át tartó folyamat, mely kis lépésekből áll össze. Vásárlói, közlekedési, víz- és energiahasználati szokásaink felülvizsgálata mellett a fenti témakörről sokkal kevesebb szó esik. Hogyan segíthetünk a fűnyírás elengedésével környezeti bajainkon?