Menü

Gondoskodj új autódról - óvakodj az illatától!

Ha valaki egy új autó illatáról beszél, a legtöbben azonnal tudjuk, milyen is az. Sokan szeretik, ám sokan inkább kellemetlennek érzik, amelyben hosszabb idő elteltével rosszul érzik magukat. E szag eredetét és egészségügyi hatásait meglepően későn, a 2010-es években kezdték vizsgálni. A közlemények alapján a gyári autók utasterének légterében összesen több mint 50 illékony anyag van jelen. Ezek között számos, az egészségre káros anyag is megtalálható, pl. a benzol, a toluol és a formaldehid, továbbá nehézfémek is.

Ezek a gőzök és porok az autógyártás során felhasznált és beépített oldószerekből, ragasztóanyagokból, műanyagokból és gumikból származnak. Párolgásukat nagymértékben elősegíti a műszerfalat és egyéb belső felületeket érő napfény, amely azokat felforrósítja. Az autószag a jármű utasainak egészségére tehát mindenképpen káros, az előidézett állapot jellege, súlyossága és idültsége leginkább az új autókban töltött összes időtartamtól függ.

Az autógyártók ma már korlátozzák az olyan káros hatású anyagok használatát, amelyekről kiderült, hogy a gyártás után tartósan jelen vannak az autók utasterében. A kezdeményezés és az eredmények pozitívak, a káros gőzök mennyisége csökken a frissen vásárolt személygépjárművekben. A veszélyes anyagoktól mentes személygépkocsikra azonban még valószínűleg sokat kell várni, a helyettesítő anyagok alkalmazhatóságának vizsgálata miatt.

A veszélyes gőzök jelenléte a mérések szerint a gyártás utáni 6 hónapban a legkoncentráltabb. Új autónk levegőjének tisztaságáért és egészségünkért azonban néhány praktikával magunk is sokat tehetünk. Hacsak nem használtan vásároltuk, érdemes az autót minden beszállás előtt alaposan kiszellőztetni. Az utazáshoz engedjük le az ablakokat, vagy használjuk a klímát! Parkoláskor válasszunk árnyékos helyet, és ha lehet, hagyjuk az autót leengedett ablakokkal. Árnyék híján sokat segítenek a szélvédőre helyezhető napellenzők is.

Nagyon fontos, hogy az utastér felületeit gyakran áttörölgessük, mert az ezekre leülepedő - és onnan könnyen a levegőbe kerülő - por mindenféle illékony anyagokat és nehézfémeket kiválóan továbbít az utasok szemébe és légzőszervrendszerébe. A törölgetéshez a legjobban a mikroszálas törlőrongyok, melyekhez válasszunk környezetbarát tisztítószert egészségünk védelmében! Járművünk szellőztetése mellett ne feledkezzünk meg sajátunkról sem: kerüljük a parkoló kocsiban való ücsörgést és pihenést!

Felhasznált irodalom: ITT

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.