Vegán kenyérrevalók
- Dátum: 2017.04.19., 13:43
- anyagcsere, emésztés, kenyér, kenyérsütőgép, lekvár, recept, szendvicskrém, vegán, vegán sajtkrém, vegán vaj, vegetáriánus
Zöldségek, gyümölcsök, magvak, hüvelyesek... Mindannyian tudjuk, hogy milyen egészségesek, mégis keveset fogyasztunk belőlük. Ha nem is vagyunk vegetáriánusok, és nem követünk vegán étrendet, akkor is érdemes tőlük ötleteket lopni az étkezésünkhöz. Például ezeket a finom kenyérrevalókat!
Vegánnak minősülő kenyeret készíteni nem nagy ördöngősség, mindössze a vajat kell lecserélnünk. Keverjünk össze 520 g teljes őrlésű tönkölylisztet valamint magvakat, 80 g búzasikért, 5 teáskanál himalája sót, 40 g kókuszzsírt, 420 ml vizet és egy csomag porélesztőt. Mind kenyérsütőgépben, mind sütőben is elkészíthetjük ezt a kenyeret, ami sokáig megőrzi a frissességét. Ha 2-3. napon fogyasztjuk, akkor már pirítósnak is megsüthetjük.

Csicseriborsó, kesudió, mandula, napraforgómag... ezekből készülhet például a vegán "sajtkrém", vagy "vaj", ki hogyan nevezi, de valójában csak szimplán szendvicskrém. Vagyis, nem is annyira szimpla, hiszen az ízük isteni finom, ráadásul tagadhatatatlanul egészségesek! Mindössze egy aprítógép és ízlés szerinti fűszerek kellenek hozzá.
Az édes ízek kedvelői vegyék újra elő a lekvárokat. Nem véletlenül mondjuk: a felmérések szerint legalább 70%-kal kevesebb lekvárt fogyasztunk, mint 10-15 évvel ezelőtt. Az édeségre vágyók szívéhez már közelebb állnak a bolti édességek. Pedig például a szilvalekvárhoz még cukor és édesítőszer sem szükséges.
A szervezet megkönnyebbül, az anyagcsere pedig felgyorsul, ha iktatunk be olyan napokat az étrendünkbe, amikor nem fogyasztunk húst és más állati eredetű ételt sem. Ezt hetente legalább egyszer, de akár kétszer is érdemes megtenni.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.