Menü

Földmegosztó program

Ki ne hallott volna már Hugh Whittingstall-ról? Az angolról, aki kiköltözött Dorset megyébe, hogy magának termeljen? Aki mindenkit megpróbált önfenntartásra buzdítani a lehető legfurcsább körülmények között is...?

Azt olvastam róla egy cikkben – szerintem ez egy rendkívül találó leírás – hogy képes lett volna rávenni minket arra is, hogy költöztessünk tehenet a panelünk erkélyére. :) River Cottage című műsora világszerte hihetetlen gyorsasággal terjedt, emberek milliói itták a szavait.

A legtöbben talán innen értesülhettek a földmegosztó programról. Ugyanis ő mutatta be azt a kezdeményezést, hogy ha valakinek van egy földje, ami szabad, és ő nem tud vagy nem akarja használni, akkor felajánlhatja a közösség, az érdeklődök számára, akik ingyen és bérmentve mehetnek oda termelni. A vetőmagokat és a szükséges felszereléseket természetesen a termelőnek kell megvásárolnia, de egyébként szabadon dönthetnek a termelési körülményekről. Az angliai verzióban a megtermelt hányad egy részét haza kell adni a föld vagy kertrész – ugyanis szokás csak egy kertrészt is ilyen módon bérbe adni – tulajdonosának, ez a fizetség.

Léteznek már különböző weboldalak is arra a célra, hogy a lakosoknak lehetőséget teremtsenek a hozzájuk közel eső, ilyen célra felajánlott kertrészek vagy földek keresésére.

Ha a magyarországi viszonyokat tekintjük meg közelebbről, az internetes források alapján egyelőre csak annyit tudunk elmondani, hogy néhány évvel ezelőtt jelentek meg cikkek, illetve több fórumon is beszélgetések indultak el a témában. Egy idősödő házaspár például Budaörsről költözött Gyótapusztára, hogy földet művelhessenek, de az egészségi állapotuk gyors romlása miatt fel kellett hagyniuk vele, így most a nagy földdarab üresen áll. Ekkor ötlötték ki azt a megoldást, hogy szívesen felajánlanák másoknak ezt a területet. Csak a vetőmagot, illetve az ahhoz szükséges eszközöket kellene az illető(k)nek beszerezniük, illetve az utazási költséget kell állniuk. A házaspár hölgy tagja egyébként nagyon proaktív, alapvetően szakács végzettségű, a cikkben mindennemű segítségét felajánlotta, többek között azt is, hogy ingyenes főzőtanfolyamot tart a földjét művelőknek.

A fórumokon olvashatunk arról, hogy a magyarországi adórendszer valamiért nem engedélyezi a földek ilyen jellegű kiosztását, művelését, de szerencsére a baráti összefogás segítségével már sokan kezdtek hasonlóba – erről is csak a fórumok miatt értesülhettünk.

Abban biztosak lehetünk, hogy ezeknek a kezdeményezéseknek remek közösségkovácsoló erejük van, és érdemes lenne terjeszteni, népszerűsíteni, hogy minél több kihasználatlan földterület biztosítson önfenntartási és szórakozási! lehetőséget az embereknek.

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?