Menü

Tiramin – eszik vagy isszák? Jó vagy rossz?

A tiramin egy amin, melyet egy aminosavból, a tirozinból lehet előállítani. Igen, ez meglehetősen elegánsan, tudományosan hangzik, de a nyugati világra jellemző kategorizálással kérdezhetnénk: mire vagy miért jó vagy rossz ez nekünk?

Számos kutatási eredményt publikáltak már a témában, de először nézzük meg azt, hol is találkozhatunk a tiraminnal. A tiramin általában megtalálható a füstölt halakban, a tartósított húsokban, a hosszú érlelési idejű sajtokban, a sör néhány fajtájában, de talán napestig is sorolhatnánk, mi mindenben fordul elő akár elhanyagolható mennyiségben. Ezen kívül olyan élelmiszerek is tartalmazhatják, amelyek magas fehérjetartalmúak és túl sokáig, vagy elég hideg helyen tárolták őket.

A legtöbb ember rengeteg tiramin tartalmú ételt fogyaszt anélkül, hogy bármilyen negatív hatást tapasztalna. Azonban ha gyógyszereket szedünk, és amellett jutattunk túl sok tiramint a szervezetbe, az már gondot okozhat. A tiraminra ugyanis úgy reagál a mellékvese, hogy katekolaminokat szabadít fel a véráramba (nevezetesen dopamint, norepinefrint és epinefrint). Ez a válasz azonban a vérnyomás ingadozásához vezethet kiemelkedően magas csúcsokkal, ami rendkívül megterhelő a szervezet számára, és extrém súlyos esetekben agyvérzéshez vagy halálhoz is vezethet (természetesen ez az esetek nagyon kis százalékában történik meg, azért kell megemlíteni, mert mégsem elképzelhetetlen).

Érdemes megfontolni a tiraminban szegény vagy tiraminmentes (ami személyes véleményem szerint közel kivitelezhetetlen) diétát abban az esetben, ha antidepresszánsokat vagy Parkinson betegség kezelésére alkalmazott gyógyszereket szedünk.

Élnek közöttünk úgynevezett „amin intoleráns” emberek is, akiknek a szervezete úgy működik, mint a laktóz intoleránsoké. Tehát ahogy a laktóz intoleráns egyének nem tudják lebontani a tejcukrot, úgy az amin intoleráns emberek szervezete sem képes az aminok szervezetből történő kitakarítására. Náluk azonban fokozottabban figyelhetőek meg a túlzott tiramin fogyasztás jelei:

- hányás
- fejfáfás
- palpitáció (szívdobogásérzés)
- szédülés.

A tiramint már a migrénes fejfájások előfordulásával is összehozták, arra azonban még nem létezik kielégítő bizonyíték, hogy a tiraminszegény vagy mentes diéta követése jótékony hatással van-e a kezelés során.

Mit tehetünk a kevesebb tiramin fogyasztás érdekében?

- Ételeink kiválasztása során legyünk alaposabbak, szánjunk rá időt, hogy jó minőségű, tartósítószermentes alapanyagokat vásároljunk! Olvassuk el az összetevők listáját!
- A fagyasztott ételeket ne szobahőmérsékleten olvasszuk fel, hanem a hűtőben vagy a sütőben, esetleg a mikrohullámú sütőben!
- Igyekezzünk friss alapanyagokból dolgozni!
- Vásároljunk friss húst, és még aznap készítsük el őket, vagy azonnal fagyasszuk le!
- Kerüljük a fentebb felsorolt isteni finom, de magas tiramin tartalmú ételet – ha szükséges!

Forrás: en.wikipedia.org, www.webmd.com, www.healthline.com

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.