Menü

Tiramin – eszik vagy isszák? Jó vagy rossz?

A tiramin egy amin, melyet egy aminosavból, a tirozinból lehet előállítani. Igen, ez meglehetősen elegánsan, tudományosan hangzik, de a nyugati világra jellemző kategorizálással kérdezhetnénk: mire vagy miért jó vagy rossz ez nekünk?

Számos kutatási eredményt publikáltak már a témában, de először nézzük meg azt, hol is találkozhatunk a tiraminnal. A tiramin általában megtalálható a füstölt halakban, a tartósított húsokban, a hosszú érlelési idejű sajtokban, a sör néhány fajtájában, de talán napestig is sorolhatnánk, mi mindenben fordul elő akár elhanyagolható mennyiségben. Ezen kívül olyan élelmiszerek is tartalmazhatják, amelyek magas fehérjetartalmúak és túl sokáig, vagy elég hideg helyen tárolták őket.

A legtöbb ember rengeteg tiramin tartalmú ételt fogyaszt anélkül, hogy bármilyen negatív hatást tapasztalna. Azonban ha gyógyszereket szedünk, és amellett jutattunk túl sok tiramint a szervezetbe, az már gondot okozhat. A tiraminra ugyanis úgy reagál a mellékvese, hogy katekolaminokat szabadít fel a véráramba (nevezetesen dopamint, norepinefrint és epinefrint). Ez a válasz azonban a vérnyomás ingadozásához vezethet kiemelkedően magas csúcsokkal, ami rendkívül megterhelő a szervezet számára, és extrém súlyos esetekben agyvérzéshez vagy halálhoz is vezethet (természetesen ez az esetek nagyon kis százalékában történik meg, azért kell megemlíteni, mert mégsem elképzelhetetlen).

Érdemes megfontolni a tiraminban szegény vagy tiraminmentes (ami személyes véleményem szerint közel kivitelezhetetlen) diétát abban az esetben, ha antidepresszánsokat vagy Parkinson betegség kezelésére alkalmazott gyógyszereket szedünk.

Élnek közöttünk úgynevezett „amin intoleráns” emberek is, akiknek a szervezete úgy működik, mint a laktóz intoleránsoké. Tehát ahogy a laktóz intoleráns egyének nem tudják lebontani a tejcukrot, úgy az amin intoleráns emberek szervezete sem képes az aminok szervezetből történő kitakarítására. Náluk azonban fokozottabban figyelhetőek meg a túlzott tiramin fogyasztás jelei:

- hányás
- fejfáfás
- palpitáció (szívdobogásérzés)
- szédülés.

A tiramint már a migrénes fejfájások előfordulásával is összehozták, arra azonban még nem létezik kielégítő bizonyíték, hogy a tiraminszegény vagy mentes diéta követése jótékony hatással van-e a kezelés során.

Mit tehetünk a kevesebb tiramin fogyasztás érdekében?

- Ételeink kiválasztása során legyünk alaposabbak, szánjunk rá időt, hogy jó minőségű, tartósítószermentes alapanyagokat vásároljunk! Olvassuk el az összetevők listáját!
- A fagyasztott ételeket ne szobahőmérsékleten olvasszuk fel, hanem a hűtőben vagy a sütőben, esetleg a mikrohullámú sütőben!
- Igyekezzünk friss alapanyagokból dolgozni!
- Vásároljunk friss húst, és még aznap készítsük el őket, vagy azonnal fagyasszuk le!
- Kerüljük a fentebb felsorolt isteni finom, de magas tiramin tartalmú ételet – ha szükséges!

Forrás: en.wikipedia.org, www.webmd.com, www.healthline.com

Miért jó a halfogyasztás?

Mi, magyarok nem vagyunk nagy halfogyasztó hatalmak, de azért néha a mi asztalunkon is előfordulnak folyami halak, vagy egy jó kis halászlé. Sajnos ennél ritkábban eszünk tengeri halakat, rákokat vagy kagylókat.

A bulimia jelei, szövődményei

Az evészavarok, így a bulimia nervosa is több ok együttes hatásaként alakul ki, ezért kezelése is több szempontú megközelítést igényel. A szakirodalom azt a beteget tekinti bulimiásnak, akinél három hónapon belül legalább kétszer szabályozhatatlan falásroham jelentkezik, valamint ugyanennyi alkalommal hánytatja magát.

Népi gyógymódok torokfájás, köhögés ellen

Amikor fáj valamink, azonnal az enyhítést, a gyógyulást, a megfelelő gyógymódot keressük, nincs ez másképpen a torokfájás esetében sem.

Avokádó - a zöld csoda

Az avokádó bár már hazánkban sem számít újdonságnak, mégis kevesen tudják számos jótékony hatását. Ebből a cikkből most kiderül, miért is egy csoda ez a gyümölcs…

Tippek az unalomevés ellen

A karantén kilók gyorsan felszaladhatnak, de van megoldás ellenük.