Menü

Tiramin – eszik vagy isszák? Jó vagy rossz?

A tiramin egy amin, melyet egy aminosavból, a tirozinból lehet előállítani. Igen, ez meglehetősen elegánsan, tudományosan hangzik, de a nyugati világra jellemző kategorizálással kérdezhetnénk: mire vagy miért jó vagy rossz ez nekünk?

Számos kutatási eredményt publikáltak már a témában, de először nézzük meg azt, hol is találkozhatunk a tiraminnal. A tiramin általában megtalálható a füstölt halakban, a tartósított húsokban, a hosszú érlelési idejű sajtokban, a sör néhány fajtájában, de talán napestig is sorolhatnánk, mi mindenben fordul elő akár elhanyagolható mennyiségben. Ezen kívül olyan élelmiszerek is tartalmazhatják, amelyek magas fehérjetartalmúak és túl sokáig, vagy elég hideg helyen tárolták őket.

A legtöbb ember rengeteg tiramin tartalmú ételt fogyaszt anélkül, hogy bármilyen negatív hatást tapasztalna. Azonban ha gyógyszereket szedünk, és amellett jutattunk túl sok tiramint a szervezetbe, az már gondot okozhat. A tiraminra ugyanis úgy reagál a mellékvese, hogy katekolaminokat szabadít fel a véráramba (nevezetesen dopamint, norepinefrint és epinefrint). Ez a válasz azonban a vérnyomás ingadozásához vezethet kiemelkedően magas csúcsokkal, ami rendkívül megterhelő a szervezet számára, és extrém súlyos esetekben agyvérzéshez vagy halálhoz is vezethet (természetesen ez az esetek nagyon kis százalékában történik meg, azért kell megemlíteni, mert mégsem elképzelhetetlen).

Érdemes megfontolni a tiraminban szegény vagy tiraminmentes (ami személyes véleményem szerint közel kivitelezhetetlen) diétát abban az esetben, ha antidepresszánsokat vagy Parkinson betegség kezelésére alkalmazott gyógyszereket szedünk.

Élnek közöttünk úgynevezett „amin intoleráns” emberek is, akiknek a szervezete úgy működik, mint a laktóz intoleránsoké. Tehát ahogy a laktóz intoleráns egyének nem tudják lebontani a tejcukrot, úgy az amin intoleráns emberek szervezete sem képes az aminok szervezetből történő kitakarítására. Náluk azonban fokozottabban figyelhetőek meg a túlzott tiramin fogyasztás jelei:

- hányás
- fejfáfás
- palpitáció (szívdobogásérzés)
- szédülés.

A tiramint már a migrénes fejfájások előfordulásával is összehozták, arra azonban még nem létezik kielégítő bizonyíték, hogy a tiraminszegény vagy mentes diéta követése jótékony hatással van-e a kezelés során.

Mit tehetünk a kevesebb tiramin fogyasztás érdekében?

- Ételeink kiválasztása során legyünk alaposabbak, szánjunk rá időt, hogy jó minőségű, tartósítószermentes alapanyagokat vásároljunk! Olvassuk el az összetevők listáját!
- A fagyasztott ételeket ne szobahőmérsékleten olvasszuk fel, hanem a hűtőben vagy a sütőben, esetleg a mikrohullámú sütőben!
- Igyekezzünk friss alapanyagokból dolgozni!
- Vásároljunk friss húst, és még aznap készítsük el őket, vagy azonnal fagyasszuk le!
- Kerüljük a fentebb felsorolt isteni finom, de magas tiramin tartalmú ételet – ha szükséges!

Forrás: en.wikipedia.org, www.webmd.com, www.healthline.com

A megfelelési kényszer lélektana, avagy a belső elvárások csapdájában

A megfelelési kényszer a modern társadalom egyik leggyakoribb, mégis legtöbbször rejtve maradó lelki jelensége. Lényege, hogy az ember állandó belső nyomást érez arra, hogy mások elvárásainak megfeleljen, akkor is, ha ez a saját igényei, határai vagy jólléte rovására megy. Bár a köznyelv néha „kényszernek” nevezi, valójában nem kényszerbetegség, hanem egy szorongásból, önértékelési bizonytalanságból és korai tanult mintákból kialakuló működésmód.

A bőrviszketés fiziológiája és okai

A viszketés a bőrben lévő idegvégződések ingerlése révén jön létre, amelyek a gerincvelőn keresztül az agyba továbbítják a jelet. A kiváltó okok két nagy csoportra oszthatók: a bőrbetegségekre és a szisztémás (belgyógyászati) betegségekre.

Mit adhat a sötétségterápia a digitális világban?

A sötétségterápia elsőre talán extrémnek hangzik, de valójában egy régi időkben is alkalmazott technológia, ami a teljes fénymegvonást használja arra, hogy az idegrendszer levegőhöz jusson. Nem csodaszer és nem is óriási különlegesség, mégis kapaszkodót adhat azoknak, akik túlterhelten élik a mindennapjaikat, és már azt érzik, hogy a külvilág egyszerűen túl zajos számukra.

Fibromyalgia, a test jelez az elfojtott érzések miatt

Amikor valamink fáj, annak oka van akár egy kellemetlen kór is állhat a háttérben, de minden fájdalom egy jelzés a testünktől, hogy valami nincs rendben.

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.