Menü

A TV még háttérzajként is káros lehet

Káros, ha egy gyerek sokat tévézik, mlg akkor is az, ha mesét néz. Az újabb kutatások szerint pedig a televízió még háttérzajként is negatív hatással lehet a gyerekek fejlődésére nézve.

A kisgyerekek információfeldolgozását leginkább a belső képalkotás (fantázia) és a szabad mozgás segíti elő. A televízió előtt ülve mindkét terület passzív. Tévénézés közben ugyanis se nem mozognak, se nem fantáziálnak a gyerekek, ugyanakkor kapnak még több feldolgozni való ingert, információt. Ennek ellenére egyre több szülő használja a tévét kvázi bébiszitterként, ezzel kötik le a gyereket hosszabb-rövidebb időre.

Sokan abban a tévhitben ringatják magukat, hogy minden szülő ezt csinálja, vagyis hogy engedi tévézni a gyerekét egészen kicsi kortól kezdve. A világ megváltozott, és ha csak mesét néz a gyerek a tévében, az rendben van és egyáltalán nem ártalmas. Persze ez részben igaz, mert valóban nehéz lenne egy teljesen tévénézés-mentes környezetet megteremteni a mai világban. De a korlátozás szülői kötelesség és felelősség! Meg kell világosan határozni: mit, mikor és hogyan nézhet a gyerek a tévében. A legrosszabb, ha már egészen kicsi korban (2-3 évesen) függővé válik a gyerek, mert korlátlanul nézi (nézheti) a tévét.

És nem árt tudnunk szülőként azt sem, hogy újabb kutatások szerint már az is árthat a gyerek fejlődésének, ha csak háttérzajként megy a tévé otthon. Azokat az eseteket kell ez alatt érteni például, amikor a szülő látszólag a gyerekkel játszik, vele foglalkozik, de közben oda-oda pillant a tévéműsorra. Ez bármennyire is ártalmatlannak tűnik, hosszú távon negatívan befolyásolja a játékot és a szülő-gyerek interakciót. Vizsgálatok szerint ilyen módon hátráltathatja a gyerek nyelvi fejlődését.

Karácsonyi ajándéktippek 2-3 éves gyerekeknek

A kisgyerekek az a korosztály, akiknek nem nehéz ajándékot venni, meglepetést szerezni, hiszen egyrészt nagyon lelkesek és várják az ünnepet, mindennek tudnak örülni, másrészt számos olyan dolgot találni, amelyet örömmel fogadnak.

Hatékony tippek nyelvtanuláshoz

Sokan úgy gondolják, ha folyékonyan szeretnél beszélni egy nyelvet, akkor ki kell költöznöd az adott országba. Ne érts félre, ha másik országban élsz, az biztosan nagyban hozzájárul a nyelvtanuláshoz, de nagyon sok embernek nem adatik meg ez a lehetőség, vagy legalábbis egyelőre nem.

Spiritualitás és józan ész kettőssége

Szerintem már mindenki feltette magának a kérdést, hogy létezik-e Isten? Meg van-e írva előre a sorsunk? Mi van a halál után, félünk-e ettől, vagy esetleg a haldoklás fájdalmától félünk? Egyáltalán hogyan állunk ezekhez a témákhoz, mereven elutasítjuk az efféle transzcendens gondolatokat, vagy esetleg hiszünk benne. Bárhogy is legyen, a spiritualitás témája szerintem senkit sem hagy hidegen. Ebben az írásban arra próbálom meg keresni a választ, hogy mi is a spiritualitás, valóban jó hatással lehet-e a testi egészségünkre és, hogy milyen szerepe lehet ennek az életünkben.

Néma, mégis sokatmondó – a testbeszéd

Sokan nem ismerjük fel, pedig az egyik legfontosabb kommunikációs eszköz a testbeszéd. Mikről árulkodhat és tudjuk-e befolyásolni?

Ezért fontos a helyes légzés

Természetesnek tűnik, de sokan mégsem vesznek jól levegőt. Betegség vagy alkati kérdés is lehet az oka, a nem megfelelő légzés következményeit azonban előbb-utóbb mindenki megérzi.