Menü

A TV még háttérzajként is káros lehet

Káros, ha egy gyerek sokat tévézik, mlg akkor is az, ha mesét néz. Az újabb kutatások szerint pedig a televízió még háttérzajként is negatív hatással lehet a gyerekek fejlődésére nézve.

A kisgyerekek információfeldolgozását leginkább a belső képalkotás (fantázia) és a szabad mozgás segíti elő. A televízió előtt ülve mindkét terület passzív. Tévénézés közben ugyanis se nem mozognak, se nem fantáziálnak a gyerekek, ugyanakkor kapnak még több feldolgozni való ingert, információt. Ennek ellenére egyre több szülő használja a tévét kvázi bébiszitterként, ezzel kötik le a gyereket hosszabb-rövidebb időre.

Sokan abban a tévhitben ringatják magukat, hogy minden szülő ezt csinálja, vagyis hogy engedi tévézni a gyerekét egészen kicsi kortól kezdve. A világ megváltozott, és ha csak mesét néz a gyerek a tévében, az rendben van és egyáltalán nem ártalmas. Persze ez részben igaz, mert valóban nehéz lenne egy teljesen tévénézés-mentes környezetet megteremteni a mai világban. De a korlátozás szülői kötelesség és felelősség! Meg kell világosan határozni: mit, mikor és hogyan nézhet a gyerek a tévében. A legrosszabb, ha már egészen kicsi korban (2-3 évesen) függővé válik a gyerek, mert korlátlanul nézi (nézheti) a tévét.

És nem árt tudnunk szülőként azt sem, hogy újabb kutatások szerint már az is árthat a gyerek fejlődésének, ha csak háttérzajként megy a tévé otthon. Azokat az eseteket kell ez alatt érteni például, amikor a szülő látszólag a gyerekkel játszik, vele foglalkozik, de közben oda-oda pillant a tévéműsorra. Ez bármennyire is ártalmatlannak tűnik, hosszú távon negatívan befolyásolja a játékot és a szülő-gyerek interakciót. Vizsgálatok szerint ilyen módon hátráltathatja a gyerek nyelvi fejlődését.

Kicsoda az, aki „workaholic”?

A szenvedélyek és függőségek sok ember és a környezetükben élők életét is megnehezíti, sőt van, hogy fenekestől felborul az egész addigi életvitelük. És bizony egy munkamániás vagy másnéven workaholic is komoly függőségben szenved.

Amit sose mondj egy kamasznak

Az biztos, hogy nem egyszerű időszak egy szülő életében, amikor a gyereke kamaszkorba, vagy kiskamaszkorba lép. Az addig felhőtlen szülő-gyerek kapcsolat megbomlik. Mit kerüljünk el, mit ne mondjunk egy kamasznak?

Jössz a piacra?

A vásárok és piacok a régi idők emberei számára szinte ünnepnapok voltak. Az idő, amikor nemcsak beszerezték a különlegesebb termékeiket vagy használati cikkeiket, hanem találkoztak egymással, szórakoztak és egy kicsit „világot” láttak.

Mit jelent és mire jó a funkcionális edzés?

Funkcionális. Nagyon gyakori szó, az edzők szeretnek dobálózni vele, de vajon mit takar? A hangzatos kifejezés nem biztos, hogy sokat mond azoknak, akik most vesznek kondibérletet, most váltanak életmódot.

Konyhai bakik, amiket te is elkövetsz

Nyilván senki sem kezdi úgy, hogy egyből „gasztrozseni”, vagy konyhatündér. Aki főzni akar, annak rengeteg mindent kell megtanulnia ahhoz, hogy otthonosan mozogjon a konyhában. Nemcsak kezdőként hibázunk, még rutinos konyhatündérként is akadnak bakik, amit olykor elkövetünk. Lássuk például miket!