Menü

Hasznos tudnivalók a lestyánról

A lestyán egy egyenes szárú, fűszer-szerű, évelő növény, mely a zellerfélék családjába tartozik, és mely elérheti az 1,8-2,5 méter magasságot is. Levelei rozettaszerűen helyezkednek el a száron. Gömbszerű ernyővirágzata a szár tetején fejlődik, 2-3 mm-es virágátmérővel rendelkezik. Késő tavasszal virágzik. Szára és levelei fényes zöldek, de sárgászöldek is lehetnek. Az alul elhelyezkedő néhány nagy levél akár a 70 cm hosszúságot is elérheti. A termelt „gyümölcs” száraz, két részből áll, 4-7 mm-es, és ősszel válik éretté.

Egyik nagyon előnyös tulajdonsága, hogy széleskörűen felhasználható. Leveleit tehetjük salátákba vagy levesbe, gyökerét pedig zöldségként fogyaszthatjuk, de ezt is bele lehet tenni a salátába. Íze és illata a zelleréhez hasonló. Magjai fűszerként használhatók az édesköményhez hasonlóan. Egyes országokban a petrezselyemnél és a kapornál is népszerűbb fűszer a levesek ízesítése során. A hollandok tradicionális, spárgával készült ételének ez az egyetlen, nem sós fűszerösszetevője.

Gyökere egyébként illóolaj-tartalmú és furanokumarint tartalmaz, ami fényérzékenységhez vezethet. Romániában szárított állapotban is használják, és adják hozzá savanyú káposztához vagy uborkához.

Vízhajtó hatása révén ajánlott teaként is fogyasztani, és javasolják méregtelenítésre is. Számos pozitív egészségügyi hatására létezik már tudományos bizonyíték is. Jótékony hatása van a bőrre, így felveszi a harcot a pattanásokkal szemben. Kivonata hatékony az E.coli és a Salmonella elleni harcban. A tüdőváladék felszakadozását is elősegíti, megkönnyíti a légzést. Emésztésjavító hatással bír, és az ízületi betegségek kezelésében is sikerrel alkalmazható, mivel nincsenek borzasztó mellékhatásai. Gyakori alkalmazása még a menstruációs ciklus megkönnyítését is szabályozza.

A valódi származásáról viták folynak a mai napig. Néhányan úgy gondolják, hogy inkább Európa nagy részén és Afrika délnyugati részén őshonos, mások szerint a mediterrán területek keleti része, Délkelet-Európa és Délnyugat-Ázsia lehet a hazája, és megint mások szerint pedig Ázsia délnyugati szakaszán, Iránban, Afganisztánban tekinthető őshonosnak.

Mindenesetre Európában nagyon régóta termesztik, és számunkra most az a lényeg, mennyi előnyös, pozitív hatással rendelkezik. Próbáljuk ki, ha eddig még nem tettük meg!

Forrás: en.wikipedia.org, www.globalhealingcenter.com

A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.

Milyen sportszakkört válasszunk a gyereknek?

Az iskolakezdés nemcsak a tanórák és a tankönyvek világát hozza el a fiatalok számára, hanem egyben a sportélet újra indulását is. A nyári szünet után ismét megtelnek a sportpályák, csarnokok és uszodák: kezdődnek a délutáni sportkörök, edzések, és a bajnokságokban is felpörög az idény.

„Me-time” mini szokások – 10 perces énidő, ami csodákra képes

A mindennapok rohanásában olyan könnyen elfelejtjük, hogy mi is emberek vagyunk, nem csak feladatokat teljesítő gépek. Pedig néha elég 10 perc énidő, és mintha újraindítanánk a lelkünket.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?