Menü

Milyen gyakran mosson hajat a gyermekem?

Mossuk gyermekünk haját ritkábban, ha a következőket észleljük:Gyakran feltesszük a bőrgyógyász szakorvosnak ezt a kérdést, amikor gyermekünk körülbelül 8 és 12 éves kor között van. Ha szülőként próbálsz választ találni, most a legjobb helyen jársz.

Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia három egyszerű lépést javasol, melyek alapján eldöntheted, milyen gyakran van szüksége hajmosásra gyermekednek.

1. lépés: Gondoljuk át gyermekünk tulajdonságait!

- Milyen a hajtípusa (egyenes, göndör, zsíros, száraz)?
- Mennyi idős?
- Mennyire aktív fizikailag?

2. lépés: Keressük meg gyermekünk tulajdonságait a következő leírásban!
Ajánlások 8 és 12 év közötti gyermekek hajmosási szokásaira vonatkozóan:

  • Javasolt hajmosás kétnaponta vagy naponta:
    - 12 éves korban vagy a pubertás kezdetén
    - Zsíros, egyenes haj
    - Aktív gyermekkor: sokat játszik a szabadban, sportol, úszik
    Kivétel: száraz, göndör haj vagy afroamerikai gyermek

  • Javasolt hajmosás hetente egyszer vagy kétszer:
    - 8-11 éves korban
    Kivétel: száraz, göndör vagy afroamerikai gyermek

  • Javasolt hajmosás 7-10 naponta:
    - Száraz, göndör haj vagy afroamerikai gyermek
    -
    Izzadás vagy úszás után, öblítsük ki és kondicionáljuk is a hajat

3. lépés: Találjuk meg az összhangot!

Ha a gyermekünk a fenti táblázat alapján mossa a haját, még mindig fontos, hogy finomítsunk egy kicsit a gyakoriságon. Egyrészt, minden gyermek különböző, másrészt például az időjárási körülmények és változások is befolyásolják, hogy milyen rendszerességgel van szükség a hajmosásra.

Ahhoz, hogy az összhangot megtaláljuk, a hajmosások között nézzük meg gyermekünk haját és fejbőrét! A következő leírás ebben lesz segítségünkre. Túl gyakori vagy túl ritka hajmosás? Nézzük meg!

Mossuk gyermekünk haját gyakrabban, ha a következőket észleljük:
- A haja zsíros
-
A fejbőre zsíros
Emeljük eggyel a heti hajmosások számát a zsírosodási tünetek megszűnéséig!

Mossuk gyermekünk haját ritkábban, ha a következőket észleljük:
-
A haja fakó és hullik
-
A haja száraz
Csökkentsük eggyel a heti hajmosások számát a tünetek megszűnéséig!

Mikor menjünk bőrgyógyászhoz?

A legtöbb gyermek esetében ezek az ajánlások jól működnek. Ha a gyermekünk haja vagy fejbőre túl zsírosnak vagy túl száraznak tűnik az útmutatások követése ellenére is, forduljunk bőrgyógyászhoz! A szakorvos segít az ok felderítésében, és megoldást is javasol.

Forrás: www.aad.org

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.