Menü

Szavak és kifejezések, amiket érdemes kivonnod a forgalomból

A ma emberének nincs ideje vagy elengedő figyelme, hogy a szükségesnél több szót elolvasson. Ha azt szeretnénk, hogy meghalljanak minket, vagy hogy megértsék az üzeneteinket, mindezt azt unalom elkerülésével, akkor érdemes átböngészni ezt a listát, amely 12 szót, illetve kifejezést tartalmaz. Ezeket érdemes törölnünk a szókincsünkből, hogy írásaink, fogalmazásaink ütősebbek legyenek.

1. MENNI

Iskolába MENTEM. Vagy boltba vagy templomba vagy konferenciára, Vegasba, bárhová, ahová hajlandó vagyok elmenni. De a MENTEM helyett inkább használhatjuk: vezettem, korcsolyáztam, sétáltam, futottam, repültem. Rengeteg módja van annak, hogy eljussunk egyik pontból a másikba. Válasszunk egyet! Ne legyünk lusták, és ne hagyjuk ki a lehetőséget, hogy még egy kicsit hozzáadjunk a történetünkhöz!

2. ŐSZINTÉN

Akkor használjuk ezt a szót, ha hangsúlyt szeretnének adni valaminek. A probléma ezzel, hogy abban a percben, ahogy azt írjuk az olvasóinknak, hogy ez a különleges állítás igaz, magunk után vonjuk, hogy amiről eddig beszéltünk, az nem az. Kínos...

3. TELJESEN/ABSZOLÚT

Minden mondatunk végére odatenni, hogy TELJESEN/ABSZOLÚT, szükségtelen. Valami vagy szükséges vagy nem. Ha azt mondjuk, ABSZOLÚT szükséges, attól nem lesz még jobban szükséges.

4. NAGYON

A pontos mellékneveknek nincs szükségük minősítőkre. Ha mégis minősíteni kell? Helyettesítsük valami mással! A NAGYON egy igét, egy melléknevet vagy egy másik határozószót szándékozik felnagyítani. Ez a szó csak annyit tesz, hogy az állításunkat kevésbé sajátossá teszi. Ha NAGYON boldogok vagyunk? Írjuk, hogy eksztázisban vagyunk! Ha NAGYON szomorúak vagyunk, használjuk a melankolikus, levert, bánatos, esetleg a depressziós szavakat. A NAGYON szomorú egy lusta módja annak, hogy kifejezzük, hogyan érezzük magunkat.

Egy másik buktató, ha a NAGYON szócskát melléknév képzőként használjuk. A meglátás szubjektív. A NAGYON hideg és a NAGYON meleg mindenkinek mást jelent. Legyünk specifikusak!

5. TÉNYLEG

Nincs szükség arra, hogy egy melléknevet, egy igét, egy határozószót a TÉNYLEG szócskával nyomatékosítsunk. Válasszunk egy másik szót, amivel kifejezhetjük mondandónkat! Ok nélkül soha ne ismételgessük a TÉNYLEG vagy a NAGYON szavakat!

6. MEGLEPŐ

A szó jelentése: nagy meglepetést okozni. Szinonimái: bámulatos, hihetetlen, csodálatos, figyelemre méltó, megdöbbentő, elképesztő. Értjük a lényegét, ugye? Ez a szó mindenhol ott van, többek között a közösségi médiában is. MEGLEPETÉS: Ha minden meglepő, semmi sem az.

7. MINDIG

A szó bezár egy írót egy adott pozícióba. Kissé önteltnek, szűk látókörűnek mutathat, és gyakran kinyit egy ajtót a kritikus számára. A MINDIG ritkán igaz. Hacsak nem írott parancsokat és utasításokat adunk, inkább találjunk egy másik szót mondanivalónk átadására.

8. SOHA

Ugyanaz érvényes rá, mint a MINDIG szóra!

9. SZÓ SZERINT

Valóban azt jelenti, ami le van írva: SZÓ SZERINT. Túlzás nélkül. A legtöbb esetben, mikor ezt a kifejezést használjuk, azt gondoljuk: képletesen, átvitt értelemben. Bármi is történik, az metaforikusan értendő. Gondoljunk a következőre: „Tűkön ülök, hogy vajon megkapom-e az állást, amire jelentkeztem!”. Milyen kényelmetlen is lenne az?

10. PONT

Ez egy töltelékszó, ami az írott mondatot csak gyengébbé teszi, nem erősebbé. Például: „Pont jókor értem oda.”. Számos kifejezőbb szót használhatunk helyette.

11. TALÁN

Tájékozatlanná, bizonytalanná tesz azzal kapcsolatban, amiről beszélünk. Témától függetlenül, legyünk biztosak magunkban, és írjunk pontosan! Az egyetlen dolog, amit a külvilág felé közvetítünk ezzel a szóval, az a bizonytalanság.

12. DOLOG

Ez a szó hétköznapi, általános. Mintha valami helyfoglaló lenne, ami valami jobbat vár maga helyett. Ha a DOLOG részletei nem elég fontosak, hogy le legyenek írva, inkább ne is hivatkozzunk rá! Például: azt mondjuk az olvasóinknak, hogy igen, végezzétek el a kurzusunkat, mert nagyon sok DOLGOT fogtok tanulni?! Valószínűleg inkább azt mondják majd, hallgassunk.

Írhatunk a vezérigazgatónknak, lehetünk egy blog szerkesztői, egy termék eladói, vagy éppen a szakdolgozatunkat, doktori tézisünket fejezhetjük be, fontos, hogy az olvasóinkat tartsuk végig elkötelezve a témánk iránt. E néhány szónak és kifejezésnek a prózából való kivagdosása egy remek kezdés, hogy rendbe hozzuk írásainkat. Mi a nyereség? Eszesebbnek, ötletesebbnek fogunk hatni, a címzett pedig érdekesebbnek találja majd a mondandónkat.

Forrás: www.businessinsider.com

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.