Menü

Biokertet mindenkinek!

A kertészkedés csodálatos tevékenység, amit a mai civilizált társadalomban már kevesebben tapasztalnak meg. Pedig teljesen más olyan ételt enni, amit mi neveltünk, mi gondoztunk... Valamint lélekemelő figyelni, ahogy a kezünk alatt növekszenek a növényeink. Akkor is, ha csak egy kis cserépben, és akkor is, ha nagy területen nevelgetjük a növényeket a konyhakertben.

"Bio zöldség" - a kifejezésre az első gondolatunk az lehet, hogy mindez nagyon drága. A biopiacok esetenként valóban borsos áron kínálják portékáikat, jobban járunk hát, ha megismerkedünk személyesen olyan termelőkkel, akik maguk ültetik és nevelik, valamint adják is el a zöldségeket-gyümölcsöket. De saját magunk is megvalósíthatunk egy kisebb biokertészetet néhány okos ötlettel.


Egy nagy kerttel sok a munka, bár sok finomságot is terem

A május erre kiváló dátum lehet, hiszen itt a jó idő, szívesen tartózkodunk a szabadban, kellemes friss levegőn, és az időpont sok növény elültetéséhez kedvez. Eltehetünk ilyenkor például paradicsom-, uborka- és paprikapalántákat, vagy akár bazsalikomot is. Főleg a délutáni órák javasoltak erre a tevékenységre, amikor már felmelegszik az idő. Az ültetés előtt pár nappal készüljünk fel: néhány flakonba vagy kannába tegyünk vizet, és hagyjuk állni a lakásban. Így később nem hideg vízzel kell majd locsolnunk az elültetett palántákat. A vízbe áztathatunk csalánt is.

Igen, nem tévedés, a biokertészkedés egyik fontos összetevője a bio permetlé. Csalánlevél, pásztortáska, valamint hagymahéj ázhat vízben napokon át. Ne lepődjünk meg, a növényes keverékünk kissé be fog büdösödni, de éppen ezért hasznos a kártevők ellen. Ezt virágspriccelűvel, kézzel, seprűvel, vagy klasszikus permetezővel is szórhatjuk a növényekre a kertünk méretétől függően.


A mulcsozás akár a virágoskertben, akár a konyhakertben is hasznos lehet

Szintén hasznos ötlet lehet, hogy a növényeink alját mulccsal, azaz biotakaróval védjük a kiszáradás és a hőingadozás ellen. Ez azt jelenti, hogy pl. a levágott füvet hasznosítjuk ily módon.

Ha nem családi házban, magánházban élünk, hanem társasházban, de van kisebb erkélyünk, akkor már megvalósíthatunk egy minikertet néhány cserép, vagy éppen balkonláda segítségével.


Az erkélyen nem csak dísznövényeket, hanem termő növényeket is nevelgethetünk

Sokan esztétikai szempontból nem választják a kertészkedést, mert úgy vélik, ez nem illene a rendezett-gondozott udvarukhoz. Parcellás kertészkedéssel ez a probléma is megoldódik, mutatjuk:


Nemhogy ront a kert képén a parcellás kert, hanem nagyon mutatósak a körbekerített kertszigetek


Egymás mellé is rendezhetjük a szigeteket. Elegánsabb, ha a járóterületet faaprítékkal szórjuk be

Nos, Ön is kedvet kapott a tavaszi kerti növény-ültetéshez...?

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?