Menü

Megújulás, nemcsak tavasszal

A megújulás fontosságát lépten-nyomon hangsúlyozzák, nemcsak a párkapcsolatban, de az élet más területein is érdemes kilépni az állóvízből, és fejlődni. A kiégés igen intenzív módon ront az életminőségen, ezáltal komoly akadálya a boldogságnak.

De hogyan lehet kilépni a mókuskerékből? Hogyan lehet megújulni napi 9-10 órás munkavégzés közepette? Kész receptet erre sem vehetünk, de egy bizonyos, a megújulásba vetett idő és energia kamatostól megtérül.

Ha rendkívüli módon csömörünk van a munkánktól, akkor a változtatás mind lelki mind fizikai szempontból esedékes. De ha nem lehetséges a munkahelyváltás, akkor is szert tehetünk újabb motivációs forrásokra, melyek pozitív hatással lehetnek munkánkra is.

Ha a megújulást csak a munkára vonatkoztatva képzeljük el, akkor ne csak a vertikális, hanem a horizontális fejlődési lehetőségeket is vegyük számba. Nemcsak úgy fejlődhetünk, ha a ranglétrán jutunk feljebb, hanem például úgy is, hogy egyéb szakterületeket is megismerünk, kipróbálunk.

Tipikus útja a megújulásnak valamilyen új hobbi megtalálása, követése. És persze a sport mindig képes arra, hogy motiváljon, energizáljon minket. Hazánkban sajnos nincs kultúrája, de az önkéntes munkavégzés rendkívül fontos lenne nemcsak társadalmilag, hanem az egyén szintjén is. Lehetőséget ad arra, hogy a munkáktól akár egészen eltérő területen is kipróbálhassuk magunkat, a szolgálat pedig önmagában is pozitív energiákat mozgósít.

Sokan azonban hiába vágynak arra, hogy kiszálljanak a mókuskerékből, mert fogva tartja őket az az állapot, hogy nincs idő és energia változtatásra, a megújulásra. Igen, egész napos munka után fáradtan nehéz arra gondolni, hogy valamilyen új tevékenységet iktassunk be még a szoros napi programunkba. Pedig pont attól kapnánk plusz energiát, ha belevágnánk valami újba. Nem feltétlenül van szükség radikális változtatásra, csak legyünk nyitottabbak az új impulzusok felé!

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mondj búcsút a megfelelési kényszernek!

A megfelelési kényszer egy olyan érzés, amikor valaki folyamatosan igyekszik megfelelni saját vagy mások elvárásainak. Ez lehet saját belső kényszer, társadalmi nyomás, munkahelyi elvárás. A megfelelési kényszer stresszt és szorongást okozhat. Ha Önök is azok közé tartoznak, akik szeretnének mindenkinek megfelelni, akkor érdemes elolvasniuk cikkünket.

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?