Menü

Gyümölcslé? Csak módjával…

A gyümölcslevek az egészség szimbólumaként szerepelnek a köztudatban. Mindez nem meglepő, hisz logikusan hangzik: ha a gyümölcsöt egészséges enni, akkor a gyümölcslevet egészséges meginni! Nos, ez nem minden esetben igaz, legalábbis jó tudni, hogy milyen formában érdemes gyümölcsleveket fogyasztani.

A boltokban kapható gyümölcslevekkel érdemes körültekintően bánni. A nagyobb részük cukrot, mesterséges adalékanyagokat, színezőket tartalmaz. Ha már ilyet vásárolunk, akkor forduljunk a 100%-os, „valódi” gyümölcslevekhez, és inkább takarékosan, vízzel hígítva fogyasszuk azokat. Viszont két dologról ekkor se feledkezzünk meg!

Az egyik, hogy a 100%-os gyümölcslé nem azt jelenti, hogy pl. a narancsot facsarták ki, és az egész doboznyi gyümölcslé ily módon készült. (Nem véletlen tehát, ha jelentős különbséget érzünk – mind ízben, mind árban a bárokban kapható frissen facsart narancslé, valamint a 100%-os narancslé dobozos üdítő között.) A dobozos bolt gyümölcslevek gyümölcssűrítményből készülnek, azok kerülnek visszahígításra. Azt már mindenki tesztelje le maga, hogy milyen színe van az otthon facsart narancslének, és a bolti narancslének.

A másik pedig a kalória- és természetes cukortartalom. Hiába egészségesek a gyümölcsök, mindazonáltal jelentős mennyiségű természetes gyümölcscukrot tartalmaznak, így a gyümölcslevekben igen sok a kalória. Amennyiben fogyni szeretnénk, vagy csak tartani a súlyunkat, esetleg vigyázni a gyermekeink vonalaira is, akkor csak módjával ajánlott a gyümölcsitalok fogyasztása. Hiszen ez esetben az étkezésen túl is rengeteg kalória jut a szervezetünkbe – amit a legtöbben elfelejtenek hozzágondolni a napi fogyasztásukhoz. Sok esetben a fentiek okán az ivási szokásaink jelentősen hozzájárulnak az elhízáshoz.

Inkább tízóraiként, uzsonnaként javasolt a gyümölcslevek fogyasztása, és ez esetben is jobban járunk, ha önmagunk készítjük el a gyümölcsitalunkat valódi, friss gyümölcsökből.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.

A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.