Menü

Műételek tömkelege a boltokban

Noha úton-útfélen bíztatnak minket az egészséges táplálkozásra, egyáltalán nincs könnyű dolgunk. Ha egészségtudatos emberként betérünk egy élelmiszerboltba, igencsak kevés olyan étel akad, amit nyugodt szívvel tudunk a kosarunkba tenni. A tudatos táplálkozás-napló nem épp vidám helyzetjelentése következik az élelmiszerüzletek háza tájáról.

A boltban gyakorlatilag nem lehet ennivalót kapni – rendszeresen beszélgetünk erről otthon a párommal. Túlzás lenne? Nem hiszem. Amikor elkezdtem egészségesen táplálkozni, eleinte csak arra figyeltem oda, hogy ne legyen hizlaló az ennivaló, amit a kosaramba teszek. Már ekkor is jelentős nehézségekbe ütköztem, ugyanis ilyesmit alig kapni az átlagos üzletekben. Próbáltam a diétás, valamint a zöldség-gyümölcs részlegeken válogatni, több-kevesebb sikerrel.

Arra hamar rájöttem, hogy a címkéknek nem szabad mindent elsőre elhinni, mert egészségesnek beállított „fitnesz” gabonapehely tele van cukorral, és hasonló képet mutat a többi élelmiszer is: lehet, hogy kerül bele egy kis zab, teljes őrlésű liszt, vagy valamivel csökkentik a cukortartalmat, de még mindig nem sokkal jobbak ezek a termékek a többinél, ha valóban egészségesen szeretnénk táplálkozni.

Még elszomorítóbb a helyzet, ha olyan ételeket keresünk, amelyek nincsenek tele tartósítószerekkel, adalékanyagokkal, vagy az édesítőszerek káros fajtáival. Hiába hirdeti itt is a felirat, hogy pl. tartósítószer- és színezékmentes az étel – igen, ez lehet, de tartalmaz sok más káros adalékanyagot, így hát nem jutunk sokra a megnyerő reklámmal, ha jobban utána olvasunk a termék tartalmának.

Gyakran éreztem úgy magam az üzletekben, hogy állok a hatalmas sorok közepén, de szinte alig akad olyan étel, amit örömmel vásárolok. Az sem nyugtat meg, hogy tudom: a zöldségeket, gyümölcsöket is olyan szerekkel kezelik, amiktől gyorsabban és egyenletesebben érnek, persze ez az ízhatásban is jelentkezik az odafigyelők számára.

Szép lassan elkezdtünk egy másik utat választani, távolabb a boltoktól, de felkeresve minél több hiteles kistermelőt, vállalkozót. Szerencsére a tendencia nekünk kedvez – nem csak mi kezdtünk el visszatérni a hagyományos ételekhez, klasszikus ízekhez. Mára megtaláltuk a piacon azokat az árusokat, akiknek megbízunk a zöldség- és gyümölcstermésében. Felleltük a sajtkészítőket, akik füstaroma helyett valódi füstöléssel, és ízesítők helyett valódi zöldségekkel, fűszerekkel ízesítik a sajtokat. A fehérített lisztek helyett az ellenállóbb tönkölyt választottuk, és még sorolhatnánk. Egészségesebbnek és fittebbnek érezzük így magunkat.

De azt sem árt tudatosítani, hogy mindez egy folyamat. Igen, mi is szoktunk még boltba járni – ha nem is akkora örömmel, mert vannak még dolgok a fogyasztási palettánkon, amit nem tudunk házi forrásokból beszerezni. De a háztartási szerek, kozmetikumok nagy részét is hitelesebb, és persze egészségesebb forrásokból igyekszünk beszerezni. Megszoktuk, hogy a boltoknak csak egy-egy pontjait érintjük, és már csak kíváncsiságból olvassuk el az új termékek feliratait – a legtöbb esetben csalódunk, hisz az élelmiszeripar nem tud mást szem előtt tartani, mint a profitot. De más a helyzet a házi forrásból származó ételeknél: érdekes módon a valódi ízek megunhatatlanok, sőt a termékeket és a vásárlást kísérő kedves, személyes szavak is emelik azok minőségét.

Miért félünk orvosi segítséget kérni?

Ha az egészségünkről van szó, a legtöbben arra vágyunk, hogy minél tovább megőrizzük. A jó hír az, hogy az orvostudomány jelenlegi állása szerint ez nem lehetetlen feladat. Ráadásul az életmódunk és a döntéseink meghatározó szerepet játszanak abban, hogy egészségesek maradunk-e életünk során. Az alábbi cikk arról szól, hogy hogyan őrizhetjük meg testi-lelki jóllétünket, valamint, hogy miért olyan nehéz mégis belépni a rendelő ajtaján szükség esetén.

Fenntarthatóság, kapcsolat és küldetés. Mire szolgál egy közösségi kávéház?

A kihasználatlan publikus épületek és a szabad szobák újraértelmezése egyre népszerűbb irány a rendezvényszervezésben. Az egyik lehetséges forma a közösségi kávéház, amely egyfajta kapcsolódási pontként is működhet. Ez a módszer a költséghatékonyság, a technikai háttér kihasználása és a társadalmi hasznosság szempontjából is előnyös. Ráadásul a legtöbb esetben a kávéházhoz többféle program is kapcsolódik, mint például a zenei estek és a közös vacsorák.

Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.

Hogyan maradjunk energikusak a kánikulában?

A nyár sokunknak egyet jelent a szabadsággal, a pihenéssel, a hosszú napsütötte nappalokkal és a várva várt programokkal. Azonban a rekkenő hőség, a párás levegő, a felborult napirend és a kikapcsolódás előtti hajtás könnyen kifacsarhat bennünket. Ha pedig lemerül az energiaszintünk, nehezebb élvezni azt, amiért mindennap dolgoztunk. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy hogyan őrizhetjük meg a lendületünket a júliusi forróság alatt.

A fürdőzés veszélyei – Amit mindenkinek tudnia kell

A fürdőzés nagyszerű kikapcsolódás, de csak akkor biztonságos, ha körültekintők vagyunk. Tartsuk be az alapvető szabályokat, figyeljünk egymásra, és ne kockáztassunk feleslegesen. A tudatosság életeket menthet!