Menü

Elszomorító női statisztikák

Ha már nőnap van, akkor nézzünk szembe a tényekkel! A nők egészségi állapotától, szokásaitól átlagosan jobb adatokat remélnek, mint a férfiak esetén. Hisz a köztudatban az él, hogy a nők jobban odafigyelnek magukra, egészségtudatosabbak, és ritkábban rabjai a káros szenvedélyeknek. Ez általában igaz is, de ez nem azt jelenti, hogy az ő esetükben nyugodtabbak lehetünk.

A Vasárnapi Hírek c. hetilap a 2016. március 5-ei számában kifejezetten a nőkkel kapcsolatos adatokat közölt.* Az első, ami megragadta a figyelmemet, a nők dohányzási szokásaira vonatkozó statisztika volt – tényleg ennyire rossz lenne a helyzet? Sajnos, nagyon úgy tűnik.

A felmérések szerint ugyanis a nők 23%-a rendszeresen dohányzik. Eléggé illúzióromboló a hölgyekre nézve, hogy a negyedük cigarettázik – az adatok felfelé kerekítésében semmi túlzás nincs ugyanis. A nőkre jellemző az alkalmi cigarettázás is: társaságban, bulikban, vagy nehéz élethelyzetben is az egészségtelen nikotinrúdhoz nyúlnak, ha nem is mindennapi dohányosok. (A férfiakra egy másik felmérés szerint kevésbé jellemző az alkalmi dohányzás "módszere".)

Ha már a káros szenvedélyeknél tartunk, a nők 6,2%-a mutatkozott problémás ivónak. A médiában nemrég robbant a bomba kis hazánk döbbenetesen szomorú alkoholisztikai adatairól – mint látjuk, ez a női nemet sem kerüli el. A problémák sajnos bármely csoportban jelentkeznek, legyen szó akár családos édesanyákról, várandós nőkről, vagy egyedül élőkről. Esetükben jellemzőbbnek mutatkozik a zugivás, amikor alkoholizmusukat takargatni próbálják.

A nők nem elégedettek a súlyukkal, ezzel úton-útfélen találkozhatunk, de vajon mit igazolnak vissza mindebből a számok? A női nem 27%-a nyilatkozta azt, hogy elégedett lenne a külsejével. Viszont 48%-uk küzd elhízással, túlsúllyal, és 62%-uknak van valamennyi súlytöbblete.

Bőven van tehát min dolgozni a nők esetén is, ami az egészségtudatosságot illeti. Főleg, hogy mindössze egynegyedük sportol rendszeresen – ez sem épp egy megnyugtató adat. De vajon van-e párhuzam a hasonló elégedettségi és sportolási adatok mögött? Sajnos a felmérésből nem derül ki, hogy mennyire azonos azok halmaza, akik elégedettek a külsejükkel, és akik rendszeresen mozognak, de érdekes lenne ezt is megvizsgálni.

Nos tehát lányok, asszonyok, lehet, hogy az számít jó háziasszonynak, aki jógázás helyett süteményeket süt a családnak, de ne felejtsük el, hogy a legdrágább kincsünk, az egészségünk lehet a tét!

*Az újság az adatok forrásának a következőket jelölte meg: CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt., Dove Femina Media, Fizetesek.hu, KSH, MSD Pharma Kft., Népességtudományi Kutatóintézet, Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet Világgazdasági Fórum

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.