Menü

Rend a lelke mindennek?

Még azok sem nagyon szeretik a rendetlenséget, akik egyébként hajlamosak arra, hogy hanyagolják a rendrakást. Azt gondolnánk, hogy a rend egyértelműen pozitívan hat viselkedésünkre, a rendetlenség pedig pont ellenkező befolyással van ránk.

Nyilván a kevésbé rendszerető emberek kevésbé hajlamosak arra, hogy rendet tegyenek maguk körül. A hatás viszont oda-vissza érvényes, a külső környezet hatással van ránk. Egy káosz közepén valószínűleg nehezebben rendezzük gondolatainkat, és a kikapcsolódást sem feltétlenül segíti, ha kupi van körülöttünk. Vagyis ha életünkben rendre vágyunk, ha lelkünk túl zavaros, érdemes először rendet tenni magunk körül, ugyanis a külső környezet elősegítheti a pozitív változást is.

De vajon a rendetlenség minden esetben elítélendő? És vajon a „rend a lelke mindennek” szabály minden esetben érvényes? Érdekes összefüggést állapítottak meg ezzel kapcsolatban a kutatók. Először is a rendezett környezet hajlamosít minket a szabálykövető viselkedésre. A rendetlen környezetben az emberek kevésbé viselkednek az elvártnak megfelelően, ugyanakkor a kísérletek szerint kreatívabbak. Vagyis a "zseni átlát a káoszon"?

Nos, nyilván arról van szó, hogy ha a környezetünkben rend uralkodik, ehhez igazítjuk viselkedésünket is, és megpróbálunk „rendesen” viselkedni. Azonban az elvárások köztudottan csökkentik a kreativitást, gátolják az ötletelést. Így lehet az, hogy a rendetlen környezetből jövők ugyan kevésbé viselkednek az elvártak szerint, de kreatívabb ötletekkel állnak elő egy megoldandó feladat esetén.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

A disszociatív személyiségzavar jellemzői

Az általános eset az a disszociatív személyiségzavar esetén, hogy az egyik személyiség tisztában van a másik jelenlétével, ismeri, és ezzel együtt tud élni. A másik kialakult személyiség a legtöbb esetben teljesen mások a személyiségjegyei is.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!