Menü

Ön nem lisztérzékeny?

A gabonákban található glutén érzékenységet és ezzel párhuzamosan egészségügyi károsodást okozhat az emberi szervezetben. A glutén, vagy lisztérzékenyek elsősorban a tápanyagok normális felszívódásában szenvednek hiányt, ez akkor jelent különösen komoly problémát, ha az alany huzamosabb ideig fogyaszt glutén tartalmú élelmiszert.

Azaz a betegség lappang, mert a betegnek fogalmas sincs arról, hogy ő valójában lisztérzékeny és ugyanúgy táplálkozik, ahogyan szokott. Eközben a vékonybél nyálkahártyája károsodik, amely többek között súlyvesztést, vitaminhiányt, puffadást, vérszegénységet, vagy még súlyosabb következményt, például pajzsmirigy-rendellenességet idézhet elő. Ha ilyen tüneteket tapasztalunk, például életmód változtatás nélkül fogyunk, huzamosabb ideig szokatlanul puffadunk, vagy gyengének, erőtlennek érezzük magunkat, mindenképpen érdemes kivizsgáltatni magunkat. Ha a családban van lisztérzékeny, pláne érdemes óvatosnak és figyelmesnek lenni.

Arról megoszlanak a vélemények, hogy a glutént azoknak is érdemes-e kiiktatni a táplálkozásból, akik egyébként nem érzékenyek rá. Sokak szerint igen, még ha nincsenek is kellemetlen tünetek, az ember energikusabb, fizikailag és szellemileg is frissebb lesz e nélkül.

Mások azt mondják, nem szabad, mert így könnyedén sérülhet a különböző hasznos tápanyagok bevitelének ajánlott mennyisége. Sőt, hangsúlyozzák: a gluténmentes élelmiszerek sokszor egészségtelenebbek glutént tartalmazó társaiknál. Azok számára legalábbis, aki nem küzdenek a betegséggel. Egy biztos, diéta (nemcsak glutén, hanem mindenfajta) előtt tájékozódjunk és kérjük ki szakember tanácsát.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.