Menü

Kockázatos „lábon kihordani”

Korábbi írásainkban többször is foglalkoztunk a megelőzés fontosságával, de arról is érdemes szót ejteni, hogy mi a helyes cselekvés akkor, ha elkaptuk a betegséget.

A gyógyulás. Nyilván, pofonegyszerű a válasz, ez azonban mégsem olyan egyértelmű, ahogyan azt elsőre gondolnánk. Nem ám, hiszen nagyon sokan gondolják úgy, hogy „nincs bajuk”, „jól vannak”, „mindjárt elmúlik”, azaz nem vesznek tudomást a betegségről, illetve háttérbe helyezik a problémát. Tudni kell: az ilyen magatartásnak akár súlyos következményei is lehetnek.

Erősnek látszani nem rossz, a betegség kezelésében is jól jöhet némi egészséges nagyképűség, azonban túlzásba vitt fitogtatással, vagy a nemtörődömséggel semmire sem megyünk. Sőt, inkább ártunk magunknak.

Mindenki halott már a szövődményekről, ezek egy része – mondjuk akár egy sima influenzánál - könnyedén kórházba (és van úgy, hogy még az a jobbik verzió) juttathat minket. De ha ez a tény nem rémiszt meg minket, akkor gondoljunk arra, mennyire rossz érzés, illetve több szempontból is hátrányos dolog visszaesni egy betegségben, és kiesni egy jó időre az egészséges családi, munkahelyi hétköznapokból.

Ha mondjuk van egy alapbetegségünk, például cukorbetegek, asztmások, vagy allergiásak vagyunk, még inkább kell ügyelnünk arra, hogy kikezeljük az influenzát, mert nagyobb eséllyel kapunk komoly szövődményt, mondjuk tüdőgyulladást.

Ugyanakkor egy teljesen egészséges szervezet is kerülhet rossz helyzetbe, senki sincs védve, így ha úgy is tűnik, lábon simán kihordjuk, gondoljunk arra, milyen áron, illetve kockázati alapon tesszük.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?