Menü

Jön a tél, etessük a madarakat! De hogyan?

Akik olvasták az egyik legszebb magyar regényt, a Téli Bereket, azok még inkább előszeretettel gondoskodnak a madarakról télvíz idején. A természet barátai a hideg idő közeledtével szívesen helyeznek el madáretetőket, hogy a madárkák télen is élelemhez jussanak. Nemes dolog, de néhány fontos dologra érdemes odafigyelni, ha valóban kedvezni szeretnénk a kis "szárnyasoknak".

Kezdjük ott, hogy nagyon nem mindegy, hogy milyen madáretetőket helyezünk ki. Kissé groteszk belegondolni, hogy először elveszik a madaraktól a fákat az erdőkben a kivágással, majd ebből készülnek a madáretetők… Akkor most jót cselekszünk velük összességében, vagy sem? Mit tehetünk? Legalább annyit, hogy használjunk újrahasznosított anyagokból készítsünk madáretetőt. Például az udvarunkban összegallyazott ágakból, vagy korábban másra használt, „kiszuperált” lécekből, használt PET-palackokból, flakonokból.

Nagyon fontos, hogy ha madáretetőt helyezünk el, akkor folyamatosan gondoskodjunk a madárkák élelmezéséről! Ők ugyanis onnantól kezdve, hogy rátalálnak az általunk készített kis táplálkozóhelyekre, mindig számítanak a finomságokra, odaszoknak. Figyeljük tehát, hogy rendszeresen helyezzünk el nekik eleséget az etetőben, egészen a hidegek megszűnéséig!

Az sem mindegy, hogy mit adunk nekik enni. Manapság már lehet vásárolni madáreleséget, de otthon is összeállíthatunk ilyesmit különböző magvakból, kölesből, dióaprólékból. Fontos azonban, hogy ne pirított, sózott, vagy olajos, hanem natúr magvakat használjunk! Ezen túl almát is kitehetünk, mert ezt is szeretik csipegetni, és fontos tápanyagokhoz jutnak belőle.

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.