Menü

Vigyázni kell a gyerekekre!

Sajnos ebben az időszakban a legtöbb városunkban nem magától értetődő az, hogy az ember kiviszi, vagy kiküldi csemetéjét játszani a szabadba. A ködös idő, valamint a megnövekedett légszennyezettség igencsak veszélyes dolog, nem mindegy, hogy mikor, melyik napszakban és mennyit vagyunk levegőn. És az sem mindegy, kiről van szó.

A csecsemők és a kisebb gyerekek fokozottan ki vannak téve a szmog káros hatásainak, főképp, ha esetleg van valamilyen légzőszervi megbetegedésük. Ha betegség áll fenn, akkor az említett komolyabb rizikófaktor természetesen a nagyobbakra, sőt a felnőttekre is áll.

Ebben az időszakban a veszélyeztetett csoportnak nem szabad túl sok időt a szabadban töltenie, erre például a csecsemő/kisgyermek sétáltatásánál fokozottan ügyelni kell. Ők ráadásul a babakocsi magasságából közvetlenebbül ki vannak téve a kipufogógázok veszélyeinek. Az otthoni szellőztetésre is figyelni szükséges, ajánlatos naponta többször, rövidebb ideig szellőztetni. Inkább ajánlatos a kora reggeli órákban kinyitni az ablakokat, ajtókat, hiszen később a megnövekedett járműforgalom is tovább növelheti a levegő szennyezettségét.

Az egészséges felnőtteknek is ügyelniük kell, a városi séta, kutyasétáltatás, vagy sportolás időpontjának megválasztása (vagy akár a tevékenység elhalasztása) fontos egészségügyi döntés lehet.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.