Menü

Igazán kész vagy rá?

Sok hobbifutónál jön el az nap, amikor úgy dönt, magasabbra emeli a lécet. Verseny-, és rekordhajhászás – csak óvatosan velük.

A mozgásszegény életmód ellentéte a túledzettség, amely hasonlóan káros lehet egészségügyileg. A futás az utóbbi időszakban – szerencsére – hazánkban is egyre népszerűbb mozgásforma, a konditeremben és a szabadban is rengeteg szabadidős hobbifutóval találkozhatunk.

A különböző sportágakba belevágóknál alapprobléma a motiváció fenntartása, ugyanakkor figyelni kell arra, nehogy átessünk a ló másik oldalára. Több hasznos tanács is akad arra az esetre, ha az ember szeretne sportolni és választott mozgásformájában fejlődni, esetleg komolyabb próbákon, versenyeken megmérettetni magát. Készek vagyunk rá? Érdemes átgondolni.

Az első és legfontosabb a fokozatosság. Futóversenyre készülve érdemes heti 10 százalékot emelni a penzumon, de azt is figyelembe kell venni, hogy egy-egy hosszabb viadal, mondjuk félmaraton, vagy maraton előtt hosszú hetekre/hónapokra van szükség a megfelelő állapot elérésére. Aki nem gondol a fokozatosságra és nem hagy elég időt a felkészülésre, könnyedén megjárhatja, akár súlyos sérülés is lehet a következmény. Elég csak arra gondolni, hogy a profik milyen alapossággal dolgoznak, az amatőrök pláne nem hagyhatják ezt figyelmen kívül.

Oda kell figyelni testünk jelzéseire is. Ha rendszeresen visszatérő fájdalmat érzünk, az azt mutatja, hogy valamin változtatnunk kell. Az is beszédes, ha edzés után napokig tartó fáradtságot tapasztalunk.

Aki nem elég felkészült, sérülést kockáztat, de az is bajban lehet, aki túledzi magát. További jó tanács: aki eddig csak 5-10 kilométert futott, az lehetőleg ne ugorjon bele azonnal egy maratonba.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.