Menü

Hogyan őrizzük meg frissességünket kánikulai melegben is?

A folyadékpótlás mellett érdemes, néhány alapvető bőrápolási tanácsot is megfogadni, annak érdekében, hogy a napokig tartó hőség ellenére is megőrizzük testünk higiéniáját, és frissességét.

Kánikulában a túlzott smink nagyon kényelmetlen tud lenni, ráadásul az alapozók eltömítik a pórusokat, bőrünk nem tud szellőzni, ez fokozza az izzadást, az elfolyt smink és a csillogó arc pedig nem is túl esztétikus látvány. Különösen a nyári melegben a hidratáló kozmetikumok használata ajánlott, mivel ilyenkor bőrünk hajlamosabb a kiszáradásra, alapozó helyett is válasszunk inkább hidratáló arcszínező krémeket. A tonic használata frissítően hat bőrünkre, nemcsak tisztító hatással bír, hanem segít megelőzni, hogy az izzadás következtében begyulladjanak arcbőrünk pórusai.

Az izzadás testünk természetes reakciója a melegre, ezért amikor dezodort választunk, ne az legyen a célunk, hogy egyáltalán ne izzadjunk.  A cél inkább az izzadással járó kellemetlen szagok elkerülése, ezért leginkább alkohol-, és alumíniummentes dezodor használata ajánlott, mellyel egyúttal bőrünk egészségét is megőrizzük. Aloe vera tartalmú izzadásgátló használatával még bőrünk hidratálásáról is gondoskodunk, de akár púdert is bevethetünk a kellemtelen szagok elkerülése és az izzadás csökkentése érdekében.

A különböző testpermetekkel is frissítő hatást érhetünk el, ezek a kozmetikumok általában tonizáló hatásúak, és kellemes illatot kölcsönöznek testünknek. Az erős, nehéz, émelyítő parfümöket mindenképpen kerülni kell melegben, mivel illatuk nem éppen frissítő hatású, hanem ellenkezőleg fojtogató, kellemetlen érzetet kelt környezetünkben is.

A frissítő zuhany kellemes hatásáról sem feledkezzünk meg kánikulában, ha tehetjük a nap folyamán többször is éljünk vele. Kerüljük a hajszárító használatát is, hagyjuk száradni magától hajunkat, ez jót tesz a hajkoronának, a vizes haj pedig egy ideig hűsítő hatással is bír.

A megfelelő folyadékpótlás fontosságát nem lehet elégszer elmondani, a túl hideg, cukros italokkal azonban csak fokozzuk az izzadást és a szomjúságot, helyette nem túl jeges vizet, vagy gyümölcsleveket fogyasszunk inkább!

Fotó:
Pixabay.com

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?