Menü

Rágcsáljon goji bogyót a kicsattanó egészségért

Hallott már a goji bogyóról, más nevén a farkasbogyóról? A hazánkban egyelőre kevésbé ismert gyümölcs rendkívüli hatásokkal rendelkezik. Kiváló rágcsálnivaló lehet, és helyettesítheti az egészségtelen nassolnivalókat, ugyanis kisméretű, szárított formában kapható a bioboltokban, egészséges élelmiszereket árusító üzletekben.

No és hogy milyen csoda-hatásokkal rendelkezik? Immunerősítő hatása különleges, ugyanis ez a második legtöbb C-vitamint tartalmazó gyümölcs a világon. Ennek ellenére – ismeret hiányában – általában nem szerepel a C-vitamint tartalmazó gyümölcsöket felsoroló listákon. Talán azért, mert nálunk nem őshonos, a kínai orvoslásnak azonban már többezer éve a részét képezi, sőt, bizonyos kínai tartományokban a lakosok kiemelkedően magas életkorát, és meglepően jó egészségi állapotát is a gojinak tulajdonítják.

Nyáron különösen ajánlott a fogyasztása, mivel sok béta-karotint tartalmaz, amely védi a bőrt a leégés ellen, és segíti a barnulást. Az A-vitamin tartalom pedig javítja a bőr egészségi állapotát, rugalmasságát, feszességét. Ezzel együtt védi a szemet, mivel annak az egyik legfontosabb vitaminforrása az A-vitamin. Ezen túl olyan további antioxidáns összetevőt is tartalmaz, amely segít az időskori látásromlás megelőzésében, és védi a retinát. A goji bogyó továbbá szembeszáll a szabadgyökökkel, rengeteg antioxidánst és B-vitamint tartalmaz.

Nem csupán szimplán rágcsálva fogyaszthatjuk, hanem felhasználhatjuk nyerssütemények, édességek egészséges ízesítéseként, vagy teaként is, továbbá tehetjük müzlibe és joghurtba is. A különlegességeket árusító üzletekben goji gyümölcslevet is vásárolhatunk. Azzal viszont számolni kell, hogy a goji mind önmagában, mind gyümölcsléként igen magas áron érhető el. 

Fotó:
Pixabay.com

A karácsony üzenete a rohanó világban

A karácsony minden évben különleges megállót jelent az idő sodrásában. Miközben a hétköznapokban határidők, értesítések és elvárások irányítják figyelmünket, az ünnep csendes, mégis határozott módon emlékeztet arra, hogy léteznek értékek, amelyek túlmutatnak a mindennapi teljesítménykényszeren.

Karácsony, az emberi kapcsolatok tükrében

A karácsony nem csupán egy dátum a naptárban, hanem egy morális és érzelmi origó, amelyhez évről évre visszatérünk, hogy újraértelmezzük kapcsolatainkat és önmagunkat

Pár nap karácsonyig – amikor már minden kicsit másképp számít

Három nap van karácsonyig. Mikor ezt írom már csak - vagy még - három nap. Ez az a furcsa időszak, amikor a naptár szerint még dolgozunk, a fejünkben viszont már rég a mézeskalács és a csillagszóró pattog. Az utcákon siető emberek kezében egyszerre van jelen a kapkodás és az ünnep ígérete, a boltokban pedig ugyanaz a kérdés kering: „Vajon még van időm mindent beszerezni?”

Az ünnepi asztal csapdái

Karácsonykor sokan tapasztalják meg a túlevést, amit gyakran bűntudat és önvád követ, pedig a jelenség jóval összetettebb annál, mint hogy „nem tudtunk megállni”. Az ünnepi időszak érzelmi terhei, a felborult rutin és a hagyományok mind szerepet játszanak abban, miért eszünk ilyenkor többet a megszokottnál. A kérdés nem az, hogy hibáztunk-e, hanem az, mit üzen számunkra a testünk és a lelkünk.

A citrom szerepe a modern súlykontrollban

A táplálkozástudomány fejlődésével a „superfood” kifejezés új értelmet nyert: már nem csodaszereket keresünk, hanem olyan természetes összetevőket, amelyek szinergiában működnek a szervezet alapvető folyamataival. A citrom (Citrus limon) az egyik leggyakrabban emlegetett kiegészítő a fogyókúrák kapcsán. Bár a populáris média gyakran „zsírégetőként” állítja be, a valóság ennél összetettebb, mégis rendkívül értékes a testsúlycsökkentés szempontjából.