Menü

Fagyizni büntetlenül - Könnyű nyári édesség laktózérzékenyeknek

  • Dátum: 2015.07.03., 11:59

Ételintolerancia. Na, nekünk ilyen nincs. Vagy mégis? Ha egyszer csak azt vesszük észre, hogy ettünk valamit, és nincs komfortérzetünk, nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, akkor sajnos gyanakodnunk kell, hogy bennünket is elért ez a civilizációs betegség. Sokan keverik az ételallergia fogalmát az ételintoleranciával, pedig a kettő nagyon más. Előbbi azt jelenti, hogy valamely étel, vagy annak alapanyaga olyan hatással van ránk, hogy hirtelen rosszullétet, torokkaparást, fulladást okoz. Az intolerancia pedig nem ennyire akut, hanem általában puffadással, hasfájással, felfúvódással, székrekedéssel, vagy éppen az ellenkezőjével jár együtt. Ha észleltünk magunkon ilyen tüneteket, akkor előbb-utóbb érdemes szakemberhez fordulni, bár első körben nyilván az is elegendő, ha magunkat figyeljük meg: mi történik, ha elhagyjuk étkezésünkből ezt vagy azt az alapanyagot, jobban leszünk-e, ha bizonyos élelmiszereket nem fogyasztunk. Az is lehet, hogy elég csak bizonyos napszakban nem fogyasztani ezeket, mert emésztésünk délután és este már lassabban működik, és van, hogy ilyenkor nem esik jól az, ami reggel vagy délelőtt még semmi gondot nem okozott.

Az ételintolerancia fajtái között a laktózérzékenység a leggyakoribb, amely a laktóz, azaz egy a tejben és a tejtermékekben megtalálható cukorféle lebontásának a képessége. Becslések szerint a világ felnőtt lakosságának mintegy 75 %-a nem képes teljes egészében lebontani a tejcukrot. A másik nagy probléma a gluténérzékenység, amely nem azonos a lisztérzékenységgel. A glutén egyes gabonaszemekben (búza, árpa, rozs) található fehérje, amelynek fogyasztása szintén kellemetlen tüneteket okoz, a felszívódási zavarok pedig egy idő után társult betegségekhez is vezethetnek. Korai felismeréssel viszont az állapot jól kezelhető, igaz, ehhez arra van szükség, hogy ne gyors megoldásokat, pirulákat kapkodjunk be, hanem törekedjünk a komplett életmódváltásra. Sokszor már kisgyerekkorban is jelentkezik mindkét állapot, így legcélszerűbb, ha a gyerek kedvéért a családi háztartásban is lecseréljük azokat az alapanyagokat, amelyek gondot okoznak.

Szerencsére ma már nem kell messzire mennünk, ha szeretnénk helyettesítő termékeket találni, sőt ezek általában olyan kitűnő minőségűek, hogy nagyon könnyen meg is szokjuk a használatukat. A Biopont kínálatában ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó, és szigorúan szabályozott körülmények között gyártott termékeket találhatunk, amelyek nagy segítségünkre vannak az életmódváltásban. Ezeket a termékeket egyszerűen be is lehet szerezni, a legnagyobb hiper- és szupermarketekben, drogériákban és bio szaküzletekben megtaláljuk például az egyszerre glutén- és laktózmentes rizsital natúr, vaníliás, kakaós, kókuszos avagy mandulás változatát is. Rizstejszínt is tudunk vásárolni, szintén natúr változatban, de kókusztejszínt is vásárolhatunk, amely számos étel ízesítéséhez nagyszerű, édességek elkészítéséhez pedig kifejezetten ajánljuk.

Például ha nem szeretnénk lemondani a fagylaltról, az alábbi igazán egészséges hideg nyalánkságot könnyedén elkészíthetjük otthon is. Nem szükséges hozzá okvetlenül fagylaltgép, ez esetben viszont az elkészült krémet legalább háromszor, nagyjából óránként át kell keverni.

Egészséges kókuszos vaníliafagylalt

Hozzávalók:

  • 2 dl kókuszos rizsital
  • 4 dl rizstejszín (kókusztejszín is lehet)
  • 15 dkg Biopont bio barna demerara nádcukor
  • 4 tojás sárgája
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • 2 evőkanál kókuszreszelék

Elkészítés:

A rizsitalt és a nádcukrot melegítsük fel együtt, adjuk hozzá a kókuszreszeléket és a vaníliarúd kikapart magját. Közben a tojássárgáját várjuk fel habosra. Ezután nagyon fokozatosan, folyamatos keverés mellett a felmelegített, de még nem tűzforró ízesített italt öntsük hozzá a tojássárgájához. Amikor szépen elkeveredett, akkor visszatöltjük abba az edénybe, amelyben a rizstej melegedett. Sűrű krémmé főzzük. Ha ezzel megvagyunk, akkor egy lehűtött, hideg tálba öntjük a rizstejszínt vagy kókusztejszínt, rátöltjük a sűrű krémet és összekeverjük. Ezt töltsük aztán bele a fagylaltgépbe, vagy tegyük egy megfelelő edényben a fagyasztóba. Ha utóbbi megoldást választjuk, akkor óránként át kell keverni. Legalább háromszor tegyük ezt meg! Néhány óra, és kanalazhatjuk az igazán egészséges nyári nyalánkságot!

Forrás, fotó:
Arterego

A zene hatása az agyműködésre

A zenehallgatás és zenélés jelentős hatással van az emberi agy működésére és szervezetére. A zene nem egyetlen agyközpont által feldolgozott inger, hanem számos területet aktivál és módosít, beleértve a hallókéreg, a szomatoszenzoros rendszer, a frontoparietális hálózat, az agytörzs és más agyi struktúrák működését is. Ez a komplex feldolgozási mechanizmus magyarázhatja a zenei aktivitás általános kognitív és érzelmi előnyeit.

Az izomhúzódás kezelése

Az izomhúzódás terápiája elsősorban tüneti kezelést foglal magában, melynek célja az izom oldása, a fájdalom csillapítása, a duzzanat és gyulladás csökkentése, valamint az izom regenerációjának támogatása. Az alábbiakban összefoglalom a teendőket és a legfontosabb lépéseket.

A masszázs hat a testünkre, lelkünkre

Amikor az én drága masszőröm, Marika kezei közé kerülök, szinte ujjászületek és azt érzem, mintha aludtam volna 10 órát, kipihentem egy hetet, megszépültem és 5 évet visszafiatalodtam. Nem túlzok, ilyen módon hat rám. Be is jelentkeztem hétfőre hozzá.

Ezeket próbáld ki a szúnyogcsípésekre

Mind minden évben, idén is eljött a szúnyogok ideje a hirtelen meleggel, kellemetlen csípésükre van pár házipraktikánk.

Tavaszi megújulás – kívül és belül

A tél után a tavasz olyan, mint egy mély lélegzetvétel: friss, üde, és tele van lehetőséggel. A természet új ruhát ölt, zöldbe borulnak a fák, virágba borul a világ, és ezzel együtt mi is új energiákat érzünk magunkban. De vajon tudatosan is megéljük ezt a megújulást?