Menü

Fagyizni büntetlenül - Könnyű nyári édesség laktózérzékenyeknek

  • Dátum: 2015.07.03., 11:59

Ételintolerancia. Na, nekünk ilyen nincs. Vagy mégis? Ha egyszer csak azt vesszük észre, hogy ettünk valamit, és nincs komfortérzetünk, nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, akkor sajnos gyanakodnunk kell, hogy bennünket is elért ez a civilizációs betegség. Sokan keverik az ételallergia fogalmát az ételintoleranciával, pedig a kettő nagyon más. Előbbi azt jelenti, hogy valamely étel, vagy annak alapanyaga olyan hatással van ránk, hogy hirtelen rosszullétet, torokkaparást, fulladást okoz. Az intolerancia pedig nem ennyire akut, hanem általában puffadással, hasfájással, felfúvódással, székrekedéssel, vagy éppen az ellenkezőjével jár együtt. Ha észleltünk magunkon ilyen tüneteket, akkor előbb-utóbb érdemes szakemberhez fordulni, bár első körben nyilván az is elegendő, ha magunkat figyeljük meg: mi történik, ha elhagyjuk étkezésünkből ezt vagy azt az alapanyagot, jobban leszünk-e, ha bizonyos élelmiszereket nem fogyasztunk. Az is lehet, hogy elég csak bizonyos napszakban nem fogyasztani ezeket, mert emésztésünk délután és este már lassabban működik, és van, hogy ilyenkor nem esik jól az, ami reggel vagy délelőtt még semmi gondot nem okozott.

Az ételintolerancia fajtái között a laktózérzékenység a leggyakoribb, amely a laktóz, azaz egy a tejben és a tejtermékekben megtalálható cukorféle lebontásának a képessége. Becslések szerint a világ felnőtt lakosságának mintegy 75 %-a nem képes teljes egészében lebontani a tejcukrot. A másik nagy probléma a gluténérzékenység, amely nem azonos a lisztérzékenységgel. A glutén egyes gabonaszemekben (búza, árpa, rozs) található fehérje, amelynek fogyasztása szintén kellemetlen tüneteket okoz, a felszívódási zavarok pedig egy idő után társult betegségekhez is vezethetnek. Korai felismeréssel viszont az állapot jól kezelhető, igaz, ehhez arra van szükség, hogy ne gyors megoldásokat, pirulákat kapkodjunk be, hanem törekedjünk a komplett életmódváltásra. Sokszor már kisgyerekkorban is jelentkezik mindkét állapot, így legcélszerűbb, ha a gyerek kedvéért a családi háztartásban is lecseréljük azokat az alapanyagokat, amelyek gondot okoznak.

Szerencsére ma már nem kell messzire mennünk, ha szeretnénk helyettesítő termékeket találni, sőt ezek általában olyan kitűnő minőségűek, hogy nagyon könnyen meg is szokjuk a használatukat. A Biopont kínálatában ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó, és szigorúan szabályozott körülmények között gyártott termékeket találhatunk, amelyek nagy segítségünkre vannak az életmódváltásban. Ezeket a termékeket egyszerűen be is lehet szerezni, a legnagyobb hiper- és szupermarketekben, drogériákban és bio szaküzletekben megtaláljuk például az egyszerre glutén- és laktózmentes rizsital natúr, vaníliás, kakaós, kókuszos avagy mandulás változatát is. Rizstejszínt is tudunk vásárolni, szintén natúr változatban, de kókusztejszínt is vásárolhatunk, amely számos étel ízesítéséhez nagyszerű, édességek elkészítéséhez pedig kifejezetten ajánljuk.

Például ha nem szeretnénk lemondani a fagylaltról, az alábbi igazán egészséges hideg nyalánkságot könnyedén elkészíthetjük otthon is. Nem szükséges hozzá okvetlenül fagylaltgép, ez esetben viszont az elkészült krémet legalább háromszor, nagyjából óránként át kell keverni.

Egészséges kókuszos vaníliafagylalt

Hozzávalók:

  • 2 dl kókuszos rizsital
  • 4 dl rizstejszín (kókusztejszín is lehet)
  • 15 dkg Biopont bio barna demerara nádcukor
  • 4 tojás sárgája
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • 2 evőkanál kókuszreszelék

Elkészítés:

A rizsitalt és a nádcukrot melegítsük fel együtt, adjuk hozzá a kókuszreszeléket és a vaníliarúd kikapart magját. Közben a tojássárgáját várjuk fel habosra. Ezután nagyon fokozatosan, folyamatos keverés mellett a felmelegített, de még nem tűzforró ízesített italt öntsük hozzá a tojássárgájához. Amikor szépen elkeveredett, akkor visszatöltjük abba az edénybe, amelyben a rizstej melegedett. Sűrű krémmé főzzük. Ha ezzel megvagyunk, akkor egy lehűtött, hideg tálba öntjük a rizstejszínt vagy kókusztejszínt, rátöltjük a sűrű krémet és összekeverjük. Ezt töltsük aztán bele a fagylaltgépbe, vagy tegyük egy megfelelő edényben a fagyasztóba. Ha utóbbi megoldást választjuk, akkor óránként át kell keverni. Legalább háromszor tegyük ezt meg! Néhány óra, és kanalazhatjuk az igazán egészséges nyári nyalánkságot!

Forrás, fotó:
Arterego

Természetes gyógymódok elfertőződött sebre

Amikor egy seb elfertőződik, a szervezetben azonnal megindul a védekezés: a terület bepirosodik, meleg lesz, megduzzad, esetleg sárgás vagy zöldes váladék jelenik meg. Ilyenkor a test jelzi, hogy segítségre van szüksége. A természetes gyógymódoknak ilyenkor nem az a feladatuk, hogy kiváltsák a steril tisztítást vagy az orvosi ellátást, hanem hogy támogassák a bőr regenerációját, csökkentsék a gyulladást, és elősegítsék a tisztulást.

Fájnak a vállaid? – ezt üzeni a lelked!

A vállaink fájdalma gyakori panasz, sokszor csak egy rossz tartás okozhatja, de mi van akkor, ha más áll a háttérben? A lelki gondok sok esetben a vállainkon landolnak.

A megfelelési kényszer lélektana, avagy a belső elvárások csapdájában

A megfelelési kényszer a modern társadalom egyik leggyakoribb, mégis legtöbbször rejtve maradó lelki jelensége. Lényege, hogy az ember állandó belső nyomást érez arra, hogy mások elvárásainak megfeleljen, akkor is, ha ez a saját igényei, határai vagy jólléte rovására megy. Bár a köznyelv néha „kényszernek” nevezi, valójában nem kényszerbetegség, hanem egy szorongásból, önértékelési bizonytalanságból és korai tanult mintákból kialakuló működésmód.

A bőrviszketés fiziológiája és okai

A viszketés a bőrben lévő idegvégződések ingerlése révén jön létre, amelyek a gerincvelőn keresztül az agyba továbbítják a jelet. A kiváltó okok két nagy csoportra oszthatók: a bőrbetegségekre és a szisztémás (belgyógyászati) betegségekre.

Mit adhat a sötétségterápia a digitális világban?

A sötétségterápia elsőre talán extrémnek hangzik, de valójában egy régi időkben is alkalmazott technológia, ami a teljes fénymegvonást használja arra, hogy az idegrendszer levegőhöz jusson. Nem csodaszer és nem is óriási különlegesség, mégis kapaszkodót adhat azoknak, akik túlterhelten élik a mindennapjaikat, és már azt érzik, hogy a külvilág egyszerűen túl zajos számukra.